کمدی الهی ثبت‌نام‌های گروهی در آخرین روز و پل صرات روبروی کاندیداها

در پنجمین و آخرین روز ثبت‌نام داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری اسلامی، چند تن دیگر از چهره‌های مختلف دست‌پروده‌های نظام اسلامی خود را به محل ستاد انتخابات وزارت کشور جمهوری رساندند.
اولین نفری که ثبت‌نام کرد. مهمترین چهره هائی که در روز آخر ثبت‌نام کردند، اسحاق جهانگیری،‌ معاون اول حسن روحانی، ومحمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، بودند.

ولی روز چهارم ثبت‌نام را میتوان یکی از شلوغترین روزها نام برد، شاخص‌ترین و جنجالی ترین فرد این روز را میتوان محمود آحمدی‌نژاد نام برد.

محمود احمدی‌نژاد، که همیشه بعداز مخالف علنی با خامنه‌ای به پرحاشیه‌ترین فرد ترد شده از حلقه نظام تبدیل شده بود این بار حضوری آرام و کمدی داشت. و با شوخی و بامزه‌بازی سعی در دلبری از خبرنگاران داشت.

ولی این بار حشیه سازی وی به نوعی دیگر بروز کرد و حاشیه‌سازترین موضوع مرتبط با حضور و اعلام نامزدی احمدی‌‌نژاد در انتخابات ۱۴۰۳، چیزهایی بود که نگفت. او نه نامی از ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور اسلامی کشته‌شده آورد و نه کوچک‌ترین اشاره‌ای به علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی کرد.

احمدی‌نژاد از بدو ورود به ستاد انتخابات وزارت کشور به شوخی با خبرنگاران پرداخت و با اشاره به شناسنامه خود گفت که این شناسنامه قابل احترام است زیرا ساخت ایران است، برخی از کاربران رسانه‌های اجتماعی این جمله را کنایه به رقیب اصلی او علی لاریجانی خواندند که محل تولد او در شناسنامه‌اش عراق ذکر شده است.
در روز یک‌شنبه در لحظه‌ای نمادین، وقتی فرصت پنج دقیقه‌ای وزارت کشور برای کنفرانس مطبوعاتی نامزدها پایان یافت، میکروفن احمدی‌نژاد قطع شد. رئیس‌جمهوری اسلامی پیشین اما در واکنش گفت «ایراد ندارد من که از میکروفن استفاده نمی‌کنم» و قرائت بیانیه انتخاباتی‌اش را ادامه داد.
احمدی‌نژاد در انتخابات ریاست‌جمهوری خرداد ۱۴۰۰ هم برای نامزدی ثبت‌ نام کرد اما شورای نگهبان صلاحیت او را رد کرد، احمدی‌نژاد در واکنش به این اقدام گفت که در انتخابات شرکت نمی‌کند و رای نمی‌دهد.

او در سخنرانی خود مقابل خبرنگاران در ستاد انتخابات گفت که برنامه اصلی او تمرکز بر حل مشکلات معیشتی مردم است. به گزارش خبرگزاری ایسنا، او در این سخنرانی با تاکید بر مسائل اقتصادی گفت وضعیت موجود سبب نارضایتی بسیاری شده است.
احمدی‌نژاد به شکلی معنادار از پاسخ به سوال در مورد احتمال رد صلاحیتش طفره رفت تا شایعه احتمال تایید صلاحیتش را در کانون توجه قرار دهد.

روز یکشنبه برای طیف نزدیک به محمود احمدی‌نژاد روز شلوغی بود. مسعود زریبافان رئیس سابق بنیاد شهید و از نیروهای اصلی ستاد احمدی‌نژاد در سال‌های ۱۳۸۴ و ۱۳۸۸، هم از دیگر ثبت‌نام‌کنندگان روز چهارم بود. حسین افشارزاده که سابقه آجودانی محمود احمدی‌نژاد در دوران ریاست‌جمهوری را دارد، نیز دیگر ثبت‌نام‌کننده روز یکشنبه بود که با توجه کارنامه‌اش، به نظر نمی‌رسد حتی حداقل شرایط تایید صلاحیت را داشته باشد.

محمود صادقی چهره به نسبت تندرو جریان موسوم به اصلاح‌طلب از دیگر افرادی بود که روز یکشنبه وارد ساختمان وزارت کشور شد. صادقی که احتمالا هیچ شانسی برای تایید صلاحیت ندارد، پیش از اعلام نظر نهایی جبهه اصلاحات برای معرفی نامزدهای پیشنهادی به میدان آمد و به نظر می‌رسد آگاه است که سد شورای نگهبان راهی برای عبور او باز نخواهد کرد.

در روز چهارم، همچنین محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت رئیسی هم با حضور در ستاد انتخابات، برای نامزدی ثبت‌نام کرد.
اسماعیلی تنها چهره‌ای است که در میان ثبت‌نام‌کنندگان روز چهارم می‌توان برای او شانس تایید صلاحیت در نظر گرفت، حضور اسماعیلی در وزارت کشور می‌تواند تایید خبری باشد که اعضای دولت ابراهیم رئیسی از محمد مخبر شنیده‌اند. گفته می‌شود مخبر قصد شرکت در انتخابات ندارد و بنابراین چهره‌هایی مانند اسماعیلی و مهرداد بذرپاش به نمایندگی از دولت مستقر وارد میدان رقابت پیش رو شده‌اند.

بر اساس گفته‌های برخی چهره‌های رسانه‌ای نزدیک به خانواده ابراهیم رئیسی از جمله سردبیر سایت رجا نیوز، نیروهای حامی او در دولت بنا دارند در این انتخابات با شعار ادامه راه دولت رئیسی از چهره‌هایی مانند بذرپاش و اسماعیلی حمایت کنند؛ این درحالی است که چنین اقدامی عملا ضربه‌ای به کارزار انتخاباتی جلیلی است.

سردبیر سایت رجانیوز ساعاتی بعد با حذف متن پستش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «متن را دیشب حذف کردم؛ به علت اینکه منشا سوءبرداشت‌هایی از جمله ثبت‌نام هم‌زمان هر دو گزینه نهایی یا موجب ایجاد تلقی عدم حضور سایر بزرگواران در انتخابات شده بود.»

اسماعیلی در سخنرانی خود گفت که از سوی جمعی از همکاران رئیسی داوطلب نامزدی ریاست‌جمهوری شده است. وزارت سه ساله اسماعیلی به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از سوی برخی از هنرمندان منتقد دولت به عنوان دورانی از تهدید و فشار بر سینماگران و هنرمندان یاد می‌شود.

عصر یکشنبه محسن اسلامی، سخنگوی ستاد انتخابات با حضور در جمع خبرنگاران با اشاره به آمار چهارمین روز ثبت نام انتخابات اظهار کرد: «امروز، روز چهارم ثبت نام داوطلبان انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری بود که تا این لحظه ۳۶ نفر در ستاد انتخابات مراجعه کردند و ۱۰ نفر هم ثبت نام نهایی خود را انجام دادند.»

روز شنبه نیز، در سومین روز ثبت‌نام از داوطلبان چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری اسلامی، هشت نفر ازجمله وحید حقانیان، از اعضای دفتر علی خامنه‌ای، و علیرضا زاکانی،‌ شهردار تهران، ثبت‌نام کردند.
احمد رسولی‌نژاد نماینده ادوار مجلس به‌ عنوان اولین نامزد در سومین روز ثبت‌نام به ستاد انتخابات کشور مراجعه کرد.

بعد از رسولی‌نژاد نیز تصویر وحید حقانیان که بیشتر با عناوین «سردار وحید» و «آقای وحید» شناخته شده‌، در وزارت کشور منتشر شد.
وحید حقانیان یکی از فرماندهان سابق نظامی است که سال‌ها از او به عنوان معاون امور ویژهٔ دفتر رهبر جمهوری اسلامی نام برده می‌شد. روزنامه شرق روز شنبه او را «از مسئولان بیت رهبری» معرفی کرده و روزنامه اعتماد از او با عنوان «سردار» یاد کرده است.

او خود را «مشاور و دستیار ارشد در امور اجرایی دفتر رهبری» معرفی می‌کند.

حضور او در کنار رهبر جمهوری اسلامی و فاصله بسیار نزدیک به او در اغلب مراسم‌ها پررنگ بود، و در این سال‌ها شایعات بسیاری نیز درباره نقش و نفوذ او در دفتر علی خامنه‌ای مطرح بوده است.
حضور او به عنوان نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری توجه رسانه‌های خارجی را نیز جلب کرده و خبرگزاری رویترز گزارش داده: آقای حقانیان را «فرمانده سابق سپاه پاسداران» معرفی کرده است که توسط آمریکا تحریم شده بود.
بر اساس این گزارش، وزارت خزانه‌داری آمریکا در سال ۲۰۱۹ وحید حقانیان را به عنوان یکی از ۹ نفری که در «حلقه داخلی» نزدیک به علی خامنه‌ای «مسئولیت سرکوب داخلی و خارجی ادامه‌دار» داشتند،‌ به فهرست تحریم‌های خود افزود.
حقانیان در سخنانی در ستاد انتخابات وزارت کشور گفت که با «تصمیم شخصی» برای انتخابات نامزد شده و قصد دارد از «بطن هفتم و آخرین لایه مغز نظام، به پوسته مهم اول و ظاهری گذر» کند.
عده‌آی بر این عقیده هستند که در صورت احراز صلاحیت، حقانیان جعبه سیاه مناظرات انتخاباتی ۱۴۰۳ خواهد بود!

جز وحید حقانیان، مسعود پزشکیان، نماینده مجلس شورای اسلامی، نیز برای ثبت‌نام در انتخابات، وارد ساختمان وزارت کشور شد. او پیش از این گفته بود که «کاندیدای پوششی» نخواهد بود.

بعدازظهر روز شنبه نیز، علیرضا زاکانی شهردار فعلی تهران، با حضور در ستاد انتخابات کشور ثبت نام کرد.
او چهار دوره نمایندگی مجلس در دوره‌های هفتم، هشتم، نهم و یازدهم را نیز در کارنامه خود دارد و با ریاست سازمان بسیج دانشجویی در دهه ۱۳۷۰ شناخته شد.
علیرضا زاکانی در انتخابات ۱۴۰۰ هم کاندیدای تأیید صلاحیت‌شده توسط شورای نگهبان بود که برخی رقبایش به او لقب «نامزد پوششی» ابراهیم رئیسی دادند و پیش از برگزاری انتخابات نیز به نفع رئیسی انصراف داد.
زاکانی که در وزارت کشور حاضر شده بود، سوال یک خبرنگار که از او پرسید «آیا تا انتهای انتخابات هستید؟» را پاسخ نداد و فقط لبخند زد.

روز شنبه زهره الهیان به عنوان نخستین زن با حضور در ستاد انتخابات کشور برای نامزدی در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد. الهیان که به اصولگرایان نزدیک است، در دوره‌های هشتم و یازدهم مجلس به عنوان نماینده تهران فعالیت می‌کرد.
اتحادیه اروپا زهره الهیان را در اسفند ماه ۱۴۰۱ در فهرست تحریم‌های خود قرار داد.

طی دو روز اول چهار زن دیگر برای ثبت‌نام به عنوان نامزد ریاست جمهوری به وزارت کشور مراجعه کرده بودند اما رئیس ستاد انتخابات کشور اعلام کرد که هیچکدام شرایط لازم را نداشتند.

همچنین فداحسین مالکی، نماینده زاهدان در مجلس یازدهم و رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در دولت دوم محمود احمدی‌نژاد، هم موفق به ثبت نام در روز شنبه شد.

روز دوشنبه پنجمین و آخرین روز ثبت‌نام از آن نظر اهمیت دارد که بسیاری از مقام‌ها و چهره‌های سیاسی در آغاز این روز به مناسبت سالگرد فوت روح‌الله خمینی برای شنیدن سخنرانی علی خامنه‌ای راهی مقبره اولین رهبر جمهوری اسلامی خواهند شد. شاید سخنان علی خامنه‌ای تا حد زیادی سیاست او و حکومت را در قبال انتخابات پیش رو مشخص کند.

گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است برخی چهره‌های نزدیک به جریان اصلاحات برای ثبت‌نام چشم‌انتظار اولین واکنش رسمی علی خامنه‌ای در قبال آینده کشور پس از ابراهیم رئیسی و انتخابات پیش رو نشسته‌اند.

با پایان ثبت‌نام‌ها تا حد زیادی می‌توان صحنه انتخابات پیش رو را حدس زد و باید منتظر ماند تا پس از اعلام نامزدهای تاییدصلاحیت‌شده مشخص شود چه افرادی در صحنه باقی‌ می‌مانند و کدام یک به نفع دیگری کنار می‌روند.