دیدار روحانی با حزب کارگزاران سازندگی و چالش شرکت در انتخابات مجلس

حسن روحانی، رئیس جمهوری پیشین در دیدار دوره ای خود با فعالان سیاسی، در دیدار با کمیته سیاسی حزب کارگزاران ضمن تاکید بر ضرورت افزایش شرکت در انتخابات، با اشاره به سخنان علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی در راستای ضروری برگزاری انتخابات با مشارکت بالا، گفت رهبری در ابتدای سال تاکید کرده است که انتخابات باید با مشارکت بالا، امنیت، سلامت و رقابت برگزار شود. روحانی تصریح کرد با وجود این اظهارات متاسفانه متولیان امر چندان اهتمامی برای تحقق این سخنان رهبری نشان نداده‌اند.
حسن روحانی، در این دیدار ضمن بیان این موضوع که فعالیت احزاب نقش مهمی در نشاط سیاسی دارد، گفت با وجود موانع و سختی‌ها احزاب نباید منتظر تغییر فضای سیاسی باشند. وی تصریح کرد این خود احزاب هستند که باید پیشگام تغییر فضای سیاسی باشند.
روحانی با بیان این موضوع که سکوت و انفعال راه حل نیست، تصریح کرد اگر فعالان سیاسی دلسوز ایران و انقلاب هستند، باید به جای تماشاگری، کنشگری کنند. وی افزود اگر در مسیر انقلاب اشتباهاتی رخ داده، این اشتباهات باید نقد و اصلاح شوند. وی تاکید کرد اصلاح فقط از مسیر کنشگری فعال و بازگشت به صندوق رای امکان‌پذیر خواهد بود.
روحانی افزود سکوت منفعلانه و اعتراض خیابانی اگرچه به لحاظ ماهیت رفتار با هم متفاوت هستند اما در نتیجه عمل یکسان هستند. وی تاکید کرد این دو رفتار نه تنها چاره‌ساز نیست بلکه قطعا مخرب و به ضرر کشور است. روحانی تاکید کرد تجربه نشان داده اعتراضات خیابانی و یا سکوت منفعلانه هیچ وقت به نتیجه نرسیده است. روحانی ، کنشگری دقیق و فعال و مشارکت سیاسی را امری به مراتب سخت‌تر از اعتراض خیابانی و سکوت منفعلانه دانست و تاکید کرد از این نظر صندوق رای و انتخابات راه‌حل نهایی است.
روحانی همچنین اظهار داشت کنار کشیدن در شرایط فعلی به نفع آینده کشور و نظام نیست. وی تاکید کرد حتی اگر کنشگران سیاسی احساس کنند توان و اثرگذاری حرف و کنش آنها فقط ده درصد است، نباید از آن دریغ کرد. وی افزود نقد بی‌تاثیر نیست و نباید گفت که همه چیز در اختیار آنهاست، پس فرقی نمی‌کند که حرفی زده شود یا نه.
روحانی به فعالیت های سایبری اشاره کرد و در تایید این موضوع که نقد موثر است اظهار داشت وقتی که یکی دو نقد در رسانه‌ها مطرح می‌شود، بازتاب دارد، و به جای پاسخ، دست به تخریب و تهمت می‌زنند.
روحانی تاکید کرد کنشگران سیاسی هنرگاه احساس کنند که فداکاری آنها اثر مثبتی برای نظام دارد باید فداکاری کنند. وی نقد کردن با وجود تخریب شدن را بخشی از این فداکاری دانست و در عین حال افزود حتی مشارکت در انتخابات هم ممکن است بخشی از این فداکاری باشد. وی تصریح کرد مشارکت در انتخابات در شرایطی که افراد با هجمه‌ها و فشارهای مختلفی مواجه می شوند، بخشی از این فداکاری است. روحانی تاکید کرد این کنشگری حتی اگر پرهزینه باشد از انفعال بهتر است.
رئیس‌جمهور دو انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری را که در سال جاری برگزار می‌شود سرنوشت‌ساز ارزیابی کرد و تاکید کرد متولیان امر تلاشی در راستای خوب برگزار شدن انتخابات انجام نمی دهند.
وی افزود یک انتخابات پرشور با رقابت و مشارکت بالا می‌تواند شرایط داخلی و خارجی ایران را تغییر دهد و تهدیدات را از کشور دور کند و برای مردم و نخبگان، احزاب و فعالان سیاسی امید و انگیزه ایجاد کند. روحانی ضمن تاکید بر این موضوع که شرایط واقعا دشوار است، نقش احزاب را در انتخابات بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت با وجود سخت بودن شرایط، مهم‌ترین موضوع اقناع مردم به مشارکت در انتخابات است تا تجربه دو انتخابات ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ تکرار نشود.
روحانی در ادامه سخنانش قانون جدید انتخابات را به ضرر روند مشارکت د انست و ابراز امیدواری کرد که در ماه‌های آینده تحول خاصی رخ دهد تا مردم را به مشارکت گسترده در انتخابات ترغیب کند. وی تاکید کرد قانون جدید انتخابات و فرصت محدود پیش‌ثبت‌نام نامزدهای انتخابات مجلس به ضرر روند مشارکت بود، اما در عین حال ابراز امیدواری کرد با تلاش مسئولان و تحقق شرایط ذکر شده از طرف رهبری، شرایط تغییر کند. روحانی تصریح کرد در این موضوع احزاب وظیفه سنگینی بر عهده دارند.
رئیس جمهور سابق در ادامه سخنانش یکی از لوازم مشارکت گسترده در انتخابات را جلب رضایت مردم دانست و گفت بهبود نسبی وضعیت معیشت مردم، رعایت حقوق شهروندی و کرامت انسانی بویژه درباره زنان، جوانان و دانشگاهیان و توجه به مقولات مهمی مانند کاهش نرخ بیکاری و فقر و تورم می‌تواند مردم را به انتخابات و مشارکت سیاسی امیدوار کند.
این اظهارات در حالی عنوان می شود که در سال های اخیر حاکمیت با وجود شعارها اهمیتی به افزایش میزان مشارکت مردم و بالا بودن میزان مشارکت نمی دهد و به جای انکه که میزان مشارکت مردم بالا باشد، حاکمیت بیشتر ترجیح می دهد که در نهادهای انتخابی افراد مورد تایید نظام قرار گیرد ولو این که کمترین میزان مشارکت ثبت شده باشد.
جمهوری اسلامی و نظام در سال های اخیر تمام تلاش خود را کرده اند که تمامی نهادها و مجموعه‌های اجرایی، علمی و انتخابی را در سیطره افراد مورد تایید نظام قرار دهند و از ورود افرادی که با الگوهای کلان نظام زاویه دارند جلوگیری کنند و در تمام نهادها افراد مورد تایید خود را قرار دهند.
با چنین رویکردی برگزاری انتخابات برای نظام تنها ابزاری است برای این که نظام بتواند اعلام کند که هنوز به نهاد های انتخابی اهمیت می دهند وگرنه اهمیتی به این موضوع که منتخبین مردم وارد نهادهایی مانند مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان و ریاست جمهوری شوند، نمی دهد. از نظر بسیاری ناظران حرکت خامنه ای برای فراهم اوردن تمهیدات لازم برای جانشینی و رهبر سوم سعی میکند تصفیه سیاسی و فرهنگی انجام دهد تا بتواند در ان زمینه موفق شود تا نظریات خود را اجرا کند . خامنه ای برای اعمال نظر خود برای اینده بسیاری از کارگزاران منتقد را حذف کرده و یادر صدد حاشیه راندن انها برامده است.