علی ربیعی سخنگوی دولت روز سه شنبه در نشست خبری خود با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی در مذاکرات به یک متن روشن رسیده است و منتظر تصمیم سیاسی طرف آمریکایی است اظهار داشت ارتباطی بین مذاکرات و نتیجه انتخابات در ایران وجود ندارد. وی افزود مذاکرات با توجه به تصمیم نهادهای بالادستی انجام میشود.
علی ربیعی همچنین خاطرنشان کرد که اگر آمریکا به تعهداتش بازگردد مذاکرهکنندگان شرایط را به نهادهای بالادستی گزارش خواهند داد و منتظر دولت بعد نخواهند شد.
سخنگوی دولت همچنین خاطرنشان کرد کمیتهای هم تشکیل شده تا آنچه در حال توافق است با مصوبه مجلس تطبیق داده شود.
این کمیته در روزهای اخیر برای ایجاد هماهنگی بیشتر برای پیشرفت مذاکرات به رهبری پیشنهاد شدو علی خامنه ای هم بدون فوت وقت آن را امضا کرد و مجوز فعالیت آن را به سرعت صادر کرد.
اقدامات اخیر حاکمیت در جمهوری اسلامی نشان میدهد مساله مذاکره با امریکا و همچنین توافق با طرفهای غربی تنها در صورتی مساله انتقاد برانگیز و چالشی برای حکومتا و شخص علی خامنه ای است که تیم دولت آن را رهبری و مدیریت کند. وقتی دولت مورد نظر حاکمیت بر سر کار باشد، حکومت دیگر توافق هایی را هم که چندان مورد تایید او نیست امضا می کند تا مشکلات کشور بر طرف شود.
ربیعی در ادامه اظهاراتش با اشاره به اینکه تقریبا درباره همه اختلافات مهم طرفین توافق کلی کرده اند، اظهار داشت اسناد مربوطه آماده شده و در حال حاضر یک متن روشن و فاقد ابهام در کارگروهها تدوین شده است.
وی افزود آنچه باقی مانده بیش از آنکه به مذاکره نیاز داشته باشد، نیازمند تصمیم آمریکا و دیگر طرفهای مذاکره با ایران است.
ربیعی همچنین ابراز امیدواری کرد که در صورت اخذ تصمیمات سیاسی لازم، گفتگوها وارد دور پایانی شوند. وی خاطرنشان کرد که ممکن است هفته آینده آخرین دور مذاکرات در وین باشد.
وی تاکید کرد در صورتی که دیگر طرفها آماده باشند، دولت مانعی برای اتمام مذاکرات ندارد. ربیعی در عین حال یادآور شد اگر به هر دلیلی توافق نهایی تا مهلت قانونی دولت دوازدهم اتفاق نیفتد، مسئولیت مذاکرات و تصمیم درباره جزییات آن بر عهده دولت سیزدهم خواهد بود.
گرچه تمامی مقامهای جمهوری اسلامی در تلاش هستند که طوری نشان دهند که انتخاب دولت جدید هیچ تاثیری بر روند مذاکرات نخواهد داشت، اما با توجه به روی کارآمدن دولتی که مذاکره با طرف های غربی را چندان مفید نمی داند و مذاکره کننده های غربی نیز چندان نسبت به رویکرد غربی این دولت خوشبین نیستند، این نگرانی همواره وجود دارد که مذاکرات با صراحتی که در دولت فعلی پیش برود در دولت بعدی امکان بروز و به نتیجه رسیدن نداشته باشد.
گرچه عباس عراقچی که در مذاکرات فعلی راهبری تیم وین را به عهده داشته است در مذاکرات سعید جلیلی با اتحادیه اروپا هم به عنوان نماینده رهبری حضور داشته و به نظر می رسد که اصلی ترین فرد مورد وثوق رهبری در این خصوص باشد، با این وجود رویکرد دولت های غربی در خصوص مفاد قراردادها معمولا بر اساس مخاطراتی که احساس می کنند و همچنین شرایطی که ممکن است مذاکرات را تهدید کند تعین و عملیاتی می شود و از این وجه این نگرانی است که مذاکرات آنقدر هم که دولت و حکومت انتظار دارد با طرف های غربی روان پیش نرود.