انتخابات ریاست جمهوری، انتظار برای ثبت نام کاندیداهای اصلی و مواضع نامزدها

در دو روز گذشته عده ای از کاندیداهای انتخاباتی ثبت نام پرداختند . هر چند هنوز بازیگران اصلی ثبت نام خود را به اخرین روز موکول کرده اند . علی مطهری و محسن مهر علیزاده استاندار سابق اصفهان و مصطفی تاج زاده و فریدون عباسی رییس سابق انرژی اتمی، رامین مهمانپرست سخنگوی سابق وزارت خارجه و محمود صادقی نماینده منتقد مجلس دهم ، از مهمترین ثبت نام کنندگان این دو روز بوده است . علی مطهری، نماینده منتقد مجلس در دوره‌های مختلف مجلس که صلاحیت وی برای انتخابات اخیر مجلس نیز تایید نشده است، از جمله افرادی است که با هدف شرکت در رقابت های انتخاباتی ریاست جمهوری 1400، در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرده است.
وی در هنگام ثبت نام در وزارت کشور ضمن اینکه اظهار داشت میزان مشارکت مردم در این دوره از انتخابات پیام بسیار مهمی برای دنیا دارد، اظهار داشت مشارکت مردم در انتخابات، در رفع سریعتر تحریم‌ها و احیای برجام و در بهبود وضعیت زندگی و معیشت مردم هم اثر خواهد گذاشت.
وی خطاب به مردم اظهار داشت مردم فکر نکنند شرکت کردن یا نکردن آنان در انتخابات فرقی به حال آنان ایجاد نمی‌کند و تاثیری نخواهد داشت و چیزی اصلاح نخواهد شد.
مطهری همچنین با ابراز امیدواری در خصوص مشارکت فعال مردم در انتخابات، اظهار داشت مردم هر وقت احساس کنند انقلاب اسلامی نیازمند کمک و حضور آنها است وارد می‌شوند.
وی همچنین با اشاره به اینکه به عنوان فرد مستقل وارد رقابت های انتخاباتی شده است، اظهار داشت ساز و کار اجماع ساز به وی توجهی نداشته و چون وی اقدامی در این زمینه نکرده است. مطهری در عین حال افزود اینکه در آینده و در آستانه روز انتخابات چه اتفاقی بیفتد به رای کاندیداها بستگی دارد.
مطهری با اشاره به اینکه باید کمک شود که کسی که رای بهتری دارد، پیروز شود، اظهار داشت هنوز تصمیم نگرفته است که به نفع کسی کنار برود یا خیر.
این نماینده قبلی مجلس در بخش دیگری از نطق خود به مناسبت کاندیداتوری انتخابات، با ابراز امیدواری در این خصوص که تایید صلاحیت بشود، ابراز امیدواری کرد که شورای نگهبان در رویه‌ی تایید صلاحیت‌های خود بازنگری کند و به این موضوع توجه کند که اظهار نظر انتقادی را دلیل عدم التزام عملی وی به اسلام تلقی نکند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه اگر مبنا قانون اساسی باشد شورای نگهبان باید بر همین روش عمل کند، ابراز امیدواری کرد رد صلاحیت اتفاق نیفتد.
مطهری در توضیح برنامه های وی برای ریاست جمهوری، آزادی بیان را از آرمان های انقلاب اسلامی دانست و با اشاره به اینکه عدالت اجتماعی و اعتلای فرهنگی جزوه شعارها و آرمان‌های انقلاب بوده، اظهار داشت جمهوری اسلامی در این زمینه‌ها واقعاً کوتاهی کرده‌ است و باید آسیب‌هایی را که در این خصوص وجود دارد برطرف کند.
مطهری همچنین با اشاره به اینکه حجاب و پوشش اسلامی اجباری نیست و مردم از روی انتخاب و با اعتقاد رعایت می‌کنند، گفت عده‌ای هستند که به طور نسبی رعایت می‌کنند و ممکن است پوشش کامل نداشته باشند.
موضوع حجاب به یکی از موضوعات چالشی در جمهوری اسلامی تبدیل شده است و گرچه با توجه به فضای عمومی جامعه که خواستار اختیاری شدن حجاب است، در دوران انتخابات همه کاندیداهای بالقوه سعی می‌کنند که خود را طرفدار حجاب اختیاری نشان دهند، اما در همان حال آنقدر جرات و جسارت هم ندارند که به صراحت موضع خود در مخالفت با حجاب اجباری را بیان کنند یا در صورت قدرت گرفتن اقدامی برای رفع آن انجام دهند. گرچه که ابراز نظر صریح در خصوص حجاب در عین حال می‌تواند زمینه سازز جدی رد صلاحیت کاندیداها هم باشد.
.وی در عین حال اظهار داشت که برخی از کاندیداها موضوع معاون اولی وی را نیز مطرح کرده اند. وی در عین حال با اشاره به اینکه مبنای انتصاب مدیران توسط رئیس جمهور باید صلاحیت و کارآمدی این افراد باشد در عین حال اظهار داشت نمی تواند قول دهد که حتما وزیر سنی یا وزیر زن خواهد داشت.
در ادامه‌ی برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات برای اعلام کاندیداتوری کاندیداهای بالقوه ریاست جمهوری، برخی اخبار و گزارش‌ها حاکی از دعوت از علی اکبر صالحی معاون رییس جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی نیز هست.
وی که به علت معاونت رئیس جمهور مشخص نیست که مجوز لازم برای کاندیداتوری از طرف شورای نگهبان کسب کند، جزو کاندیداهای میانه‌رویی است که در صورت محدودیت کاندیداهای اصلاح‌طلبان ممکن است، به عنوان کاندیدای اصلاح‌طلبان معرفی شود.
در همان حال خود وی نیز اعلام کرده است که هنوز تصمیم قطعی و نهایی برای کاندیداتوری نگرفته است.
وی با بیان اینکه ترجیح وی بر نیامدن است، تاکید کرده است طی این ایام از طرف گروه‌های مختلف تماس‌های متعددی با وی گرفته شده است. وی گفته است به احترام این درخواست‌ها درحال بررسی موضوع است.
در کنار وی، علی لاریجانی نیز گزینه دیگری است که احتمال کاندیداتوری وی، احتمال دوقطبی شدن انتخابات را نیز مطرح می‌کند. در حالی که منابع نزدیک به وی از قطعی بودن کاندیداتوری وی خبر داده‌اند، در همان حال، همچنان مشخص نیست که وی در صورت کاندیداتوری، کاندیدای منتخب کدام گروه سیاسی خواهد بود.
گرچه برخی از اصولگرایان وی را یکی از کاندیداهای اصولگرایان معرفی می کنند که در صورت عدم کاندیداتوری ریاست جمهوری ممکن است وی به عنوان گزینه کلیدی اصولگرایان مطرح باشد، اما در همان حال، برخی گمانه‌زنی ها حاکی از این است که طیف‌های از جبهه‌ی اصلاحات نیز در صورت نداشتن گزینه‌ی شاخص از وی اعلام حمایت کنند. این در حالی است که بسیاری از تحلیلگران و ناظران، این رویکرد در جبهه اصلاحات را نوعی قهقرا برای جریان اصلاح طلبی دانسته و تاکید دارند که این اقدام اصلاح طلبان در صورتی که رخ دهد، تنها می‌تواند به معنی تلاش برای ماندن در قدرت، به هر قیمتی باشد و توجیه سیاسی و جناحی ندارد.