گزارش رابطه سو استفاده مالی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از شهرداری تهران

در ادامه تلاش‌های شورای شهر تهران در خصوص افشای فساد اقتصادی شهرداری تهران در دوره دوازده ساله‌ی شهرداری محمدباقر قالیباف، شورای شهر تهران و سید محمود میرلوحی رئیس کمیته اقتصادی شورای شهر تهران روز یکشنبه با ارائه گزارش تحقیق و تفحص شورای شهر تهران از قراردادهای دو شرکت شهرداری تهران به نام‌های «رسا تجارت و سه شهید»، ضمن بیان این موضوع که کمیته اقتصادی شورای شهر تهران برای تحقیق و تفحص از این شرکت‌ها با محدودیت‌های فراوانی روبرو بوده است، خاطرنشان کرده است که به این دلیل که برخی از این توافقنامه‌ها شامل قراردادهای بالای ۵۰۰ میلیارد شده و هر دو محرمانه بوده است، اظهار داشته است به علت محرمانه بودن قراردادها، مدت‌های زیادی برای بررسی آن با محدودیت در دسترسی به مدارک و اسناد روبرو بوده‌اند.
بنا به گفته‌ی سید محمود میرلوحی رئیس کمیته اقتصادی شورای شهر تهران طرح تحقیق و تفحص در تاریخ آبان ماه سال ۱۳۹۸ به تصویب شورا رسیده و قرار شده است تا بر اساس این طرح توافقنامه و قراردادهای شهرداری تهران که سقف آن بالای ۵۰۰ میلیارد تومان است، مورد بررسی قرار گیرد و این قراردادها از نظر انطباق این قراردادها با برنامه دوم توسعه، بررسی اختیارات قانونی و وظایف شهردار و شهرداری تهران در عقد توافقنامه‌ها مورد بررسی قرار گیرند.
بر اساس این مصوبه، موضوع اصلی بررسی و تحقیق و تفحص، قراردادهای شرکت رساتجارت با شهرداری بوده و همچنین تلاششده است تا با برآورد خسارت‌های ناشی از اجرای قراردادهای این شرکت با شهرداری، قراردادها از حیث انحراف در اجرای مفاد قراردادها و آثار مالی و اقتصادی قرار دادها مورد بررسی و راستی‌ازمایی قرار گیرد.
بر اساس گزارش ارائه شده توسط کمیته اقتصادی، قراردادهای مورد بررسی که در شهرداری قید محرمانه نیز داشته است یک قرارداد دو هزار میلیارد تومانی و یک قرارداد 20 هزار میلیارد تومانی بوده که به گفته کمیته، مبلغ این قراردادها دو برابر بودجه شهرداری تهران در زمان توافقنامه بوده است.
همچنین به گفته میرلوحی این قرارداد بر اساس الحاقیه‌ی قرارداد، از 2000 میلیارد تومان به 2600 میلیارد تومان تبدیل شده که ۱۰ هزار میلیارد تومان آن نقدی و ۱۰ هزار میلیارد تومان آن به صورت غیرنقدی و به صورت ملک به تعاون سپاه طی یک قرارداد چهار ساله داده شده است.
میرلوحی همچنین با اشاره به قراردادهای دیگری در شهرداری که به قرارداد سه شهید موسوم بوده است، از واگذاری ۳۴ فقره املاک شهرداری طی این قرارداد خبر داده و گفته است بررسی این قرارداد حاکی از این است که هیچ کدام از این قراردادها قرارداد عادی نبوده‌اند.
در بخش دیگری از این تخلفات، طبق گفته میرلوحی، توافقنامه‌ها با یک امضا به جای دو امضا اجرا شده و کارگزار نیز متن خود را بر روی سربرگ خود آماده می کرده است.
وی با اشاره به اینکه طی این قراردادها ۱۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد منابع شهرداری قربانی این امضا شده، گفته است براساس توافقنامه سه طرف شامل شهرداری، قرارگاه خاتم و بنیاد تعاون بوده، اما موافقتنامه تامین منابع مالی، شامل چهار قسمت شده و موسسه انصار نیز در مرحله بعدی وارد کار شده است.
میرلوحی آشفتگی حقوقی قراردادها را یکی از مشکلات مهم این قراردادها عنوان کرده و با اشاره به اینکه قراردادهای محرمانه ی فاینانس یک و دو با توجیه استفاده از ظرفیت‌های عظیم اجرائی و مالی سپاه و به منظور بهبود و توسعه شهر تهران و تحت عنوان تامین مالی پروژه‌های عمرانی شهرداری تهران منعقد شده، گفته است تامین مالی پیش بینی شده رخ نداده است.
بر اساس این گزارش، گرچه بنیاد متعهد بوده از طریق بانک عامل به ایجاد خط اعتباری اقدام کند و پرداخت‌های بنیاد به صورت غیرنقدی رخ دهد، اما برعکس شده و شهرداری ۱۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد هم به بنیاد پول داده است و بعد از شش سال هم نتوانسته آن را پس بگیرد.
همچنین میرلوحی تاکید کرده است بر اساس قراردادها مقرر شده است که هرگونه پرداختی به پروژه‌ها از طریق بانک عامل، مشمول ۲۵ درصد سود تسهیلات شود، اما ین قرارداد ویژگی های قرارداد تامین مالی را ندارد و چنین سودی هم تامین نشده است. میرلوحی در ادامه ضمن اشاره به یک سویه بودن قراردادها گفته است مصلحت شهرداری در قراردادها رعایت نشده است.
بنا به گفته میرلوحی طی سال های ۸۸ تا ۹۳ طی اجرای موافقتنامه فاینانس یک شهرداری تهران، ۴۳ فقره قرارداد واگذاری ملک به مبلغ ۲۶۴۵ میلیارد تومان به بنیاد تعاون سپاه پرداخت شده که ۶۴۵ میلیارد تومان از آن مازاد بر قرارداد است.
همچنین بنا بر این گزارش، گرچه ۱۲ هزار و ۹۴۰ میلیارد تومان از منابع شهرداری شامل املاک، عوارض، هولوگرام، حواله و نیز پرداخت های نقدی از طرف شهرداری به رساتجارت ارائه شده است، اما بدهی بنیاد تعاون سپاه به شهرداری در اسفند ۹۹ مبلغ ۴۲۹۴ میلیارد تومان بوده است که پس از پس گرفتن املاک هم هنوز این مبلغ از بدهی باقی مانده است.
به گفته میرلوحی نه شهردار تهران و نه معاون وی حق انعقاد چنین قراردادی را نداشتند و قراردادهای مذکور توسط شورا تصویب نشده است. به گفته رئیس کمیته معاملات کلان باید به دولت ارجاع می شد اما هیچکدام از این قراردادها به شورا نیامده است.
وی همچنین به عدم اخذ ضمانت از بنیاد تعاون و پرداخت مستقیم به قرارگاه خاتم بدون تسویه مطالبات از بنیاد تعاون به عنوان برخی از دیگر مشکلات اشاره کرده است.
در واکنش به این گزارش، توضیحات و توجیه طرفداران و‌ حامیان قالیباف همچنان ادامه دارد.‌
مخالفان و‌منتقدان محمدباقر قالیباف تاکید دارند که قالیباف برای توضیح درباره‌ی فساد گسترده‌ای که در زمان وی رخ داده، و‌ توضیح در خصوص حیف و‌میل گسترده‌ای که در اموال شهرداری اتفاق افتاده در مقابل افکار عمومی توضیح دهد.
در همین حال اسنادی در خصوص فساد اخلاقی محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران نیز در فضای عمومی کلاب‌هاوس منتشر شده و‌ با اشاره به عقد موقت فردی که گفته می‌شود توسط نهادهای امنیتی برای پرونده‌سازی برای محسن هاشمی، به او‌ نزذیک شده است، بخشی از پروسه‌ای تلقی شده است که با دو هدف تخریب محسن هاشمی برای کاندیداتوری ریاست جمهوری و‌ نیز انتقام‌گیری به خاطر گزارش تحقیق و تفحص از قراردادهای شهرداری برنامه‌ریزی شده است.
طرفداران قالیباف موضوع انتقام‌گیری را منتفی دانسته و افشای این ارتباط را تنها برملا ساختن فساد اخلاقی محسن هاشمی دانسته‌اند.