با نزدیک شدن به زمان ثبت نام کاندیداهای ریاست جمهوری، تلاشهای کاندیداهای ریاست جمهوری برای ارائهی برنامههای منحصر بفرد و حتی نظرات شادی که در گذشتهای نه چندان دور با آنها حداکثر مخالفت را داشتند، به موضوعی عادی تبدیل شده است.
عباس آخوندی وزیر سابق راه و شهرسازی در دولت روحانی و کاندیدای ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰، در آخرین اظهارات خود پیرامون انتقاد از شرایط کشور و انتقاد از روسای جمهور قبلی و برنامههای آنها، به نهادینه شدن فساد شانزده ساله در جمهوری اسلامی اشاره کرد و با اشاره به اینکه ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد دلار برای نهادینه شدن این فساد و دور زدن تحریمها هزینه شده و فسادی بزرگ شکل گرفته اشاره کرد و گفت استقرار این فساد ۱۶ سال به طول انجامیده و ذینفعان جدی پیدا کرده است که به دنبال حفظ شرایط موجود هستند.
آخوندی در بخش دیگری از اظهارات خود به مبهم بودن چشمانداز اقتصادی ایران اشاره کرد و با بیان این موضوع که در مورد موضوعاتی مانند برجام یا FATF و یا سازمان تجارت جهانی مشخص نیست که وضعیت ایران چگونه خواهد بود، اظهار داشت که این عدم قطعیتها خود را در نمودارهای اقتصادی نشان میدهند.
آخوندی همچنین پیوستن ایران به اقتصاد جهانی را یکی از الزاماتی دانست که بدون انجام آن امکان حل مشکلات برای ایران فراهم نخواهد بود. وی اظهار داشت بدون پیوستن به اقتصاد جهانی حتی حل مساله کرونا و واکسیناسیون هم برای ایران وجود نخواهد داشت.
این کاندیدای ریاست جمهوری همچنین خاطرنشان کرد تا زمانی که این تفکر وجود دارد که ایران با بقیه کشورهای جهان متفاوت است، روند نزولی نمودارها ادامه خواهد داشت. وی افزود انتخابات ۱۴۰۰ میتواند این روند را تغییر دهد. گرچه وی در عین حال یادآور شد در صورتی که کسانی که مانند مجلس فعلی خواستار قطع رابطه با خارج هستند، روی کار باشند، عدم قطعیتها و گرفتاریها افزایش پیدا خواهد کرد.
آخوندی افزود مردم باید گزینهای را انتخاب کنند که به دنبال پیوستن به اقتصاد جهانی باشد.
این کاندیدای ریاست جمهوری ضمن هشدار نسبت به خروج سرمایه از ایران اظهار داشت طی سه سال گذشته حدود ۱۵ میلیارد دلار صرف خرید خانه در خارج از ایران شده است.
آخوندی به سیر نزولی اقتصاد ایران از سال ۱۳۸۴ اشاره کرد و اظهار داشت تنها به واسطهی برجام بود که اقتصاد ایران توانست وضعیت اقتصاد ایران را ترمیم کند.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش به هزینهبر بودن تحریمها اشاره کرد و گفت تلاشهای ایران برای دورزدن تحریمها برای جمهوری اسلامی ایران هزینههای زیادی را به دنبال داشته است. آخوندی خاطرنشان کرد هزینههایی که برای دورزدن تحریمها میشود، از جیب مردم پرداخت میشود که عدهای هم در این هزینهها سهیم هستند.
وی افزود به همین دلیل فسادی بزرگ شکل گرفته که عدهای با شعارهای مختلف در صدد هستند تا شرایط موجود را حفظ کنند.
آخوندی اظهار داشت تغییر در این شرایط تنها در صورتی ایجاد میشود که گفتمان جدید بیاید که مسئله را درک کرده باشد. وی تاکید کرد در انتخابات 1400 باید گفتمانسازی جدیدی صورت پذیرد.
مقامهای جمهوری اسلامی طوری از عملکرد دولتها و جمهوری اسلامی انتقاد میکنند که گویی هرگز در دولت حضور نداشتهاند و به عنوان افرادی کارشناس و متخصص از دولت دور نگه داشته شدهاند. در حالی که درست برعکس آنچه که مقامهای جمهوری اسلامی هنگام خروج از قدرت ادعا میکنند، در وضعیت موجود در کشور که مقامهای جمهوری اسلامی نقش دارند و در ایجاد بحرانهای موجد تاثیرگذار و سهیم هستند.
ضمن اینکه با فرا رسیدن انتخابات تمام افرادی که قصد کاندیداتوری در انتخابات به ویژه انتخابات ریاست جمهوری را دارند به گونهای رفتار میکنند که گویی تمامی مشکلات موجود در کشور تنها از طریق برنامههای مدیریتی آنها امکان اصلاح را دارند و ادعا میکنند که مدیران قبلی مدیریت صحیحی را اعمال نکردهاند واین افراد میتوانند مشکلات را برطرف کنند.
ضمن اینکه موضوع کاسبان تحریم و وجود کسانی که منافع آنها در وجود تحریمها نهفته است، سالهاست که موضوع انتقاد بسیاری از روزنامهنگاران و منتقدان دولت است، اما خود دولتیها با کنار گذاشتن خود از معرکه فساد ناشی از تحریمها و مستثنی دانستن خود از فساد موجود در کشور نه تنها تلاش میکنند که خود را مبرا کنند، بلکه فراتر از آن، خود را منجی ملت و کسانی نیز معرفی میکنند که گرهی کور فساد در کشور تنها به دست آنها باز خواهد شد.