اعلام بررسی و نحوه رسیدگی FATF تا پایان سال در مجمع تشخیص مصلحت نظام

در حالی که نگرانی‌های اقتصادی پیرامون عدم تصویب FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنان ادامه دارد، و با وجود تاکید کارشناسان مبنی بر اینکه عدم تصویب FATF حتی در صورت لغو تحریم‌ها، امکان بهره‌برداری از مزایای رفع تحریم را از اقتصاد ایران سلب می‌کند، محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام از مراحل پایانی بررسی FATF خبر داده و گفته است تا پایان سال، نتیجه بررسی آن در مجمع را اعلام خواهد شد.
محسن رضایی همچنین ضمن تشریح آخرین تحولات بررسی موضوع FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام، با بیان این موضوع که موضوع FATF بنا به دستور آیت‌الله خامنه‌ای تمدید مهلت شده است. وی یادآور شد آخرین بررسی‌های در این خصوص در مجمع در حال اتمام است.
محسن رضایی همچنین با اشاره به سوالات کارشناسی اعضای مجمع در خصوص FATF، گفته است پاسخ به این سوالات باید از طریق پژوهشگران کامل می‌شد، که بخشی از آن انجام شده است.
وی افزود سوالاتی از طرف مقامات دولتی و نمایندگان مجلس جدید به مجمع ارسال شده است که پاسخ بخش عمده‌ی آنها تهیه شده است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین اسفندماه را فرصت خوبی برای مشورت پیرامون بررسی‌ها دانست و اظهار داشت بررسی‌های انجام‌شده در کمیسیون مشترک مجمع که از ترکیب اعضای سه کمیسیون تشکیل شده است،‌ به شور گذاشته خواهد شد و پیشنهاد نهایی تهیه خواهد شد. وی تاکید کرد پس از طرح پیشنهاد نهایی در صحن مجمع، تا پایان سال، نتیجه اعلام خواهد شد.
محسن رضایی همچنین با اشاره به نامشخص بودن نتیجه‌ی بررسی‌ها، اظهار داشت رئیس جمهور پیشنهاد داده است که این شرط به لایحه‌ی FATF اضافه شود که جمهوری اسلامی ایران اطلاعات مربوط به دور زدن تحریم‌ها را به طرف مقابل ندهد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در این خصوص گفته است که باید بررسی شود که آیا امکان‌پذیر است که جمهوری اسلامی همه اطلاعات را در اختیار دبیرخانه FATF قرار دهد، اما اطلاعات مربوط به دور زدن تحریم‌ها را در اختیار آنها قرار ندهد یا نه؟ وی افزود هنوز این بحث مطرح نشده و نتیجه نهایی در این خصوص اعلام نشده است.
دبیر مجمع در عین حال خاطرنشان کرد در این خصوص دو نظر وجود دارد. بنا به گفته‌ی محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، تعداد کمی در کمیسیون مشترک معتقدند که می‌توان اطلاعات مربوط به دور زدن تحریم‌ها را به دبیرخانه FATF نگفت، اما در همان حال به گفته‌ی محسن رضایی اکثریت در کمیسیون مشترک معتقدند نمی‌توان چنین کاری انجام داد.
مجمع در روزهای اخیر بارها تاکید کرده است که با وجود بررسی مجدد لایحه‌ی FATF در مجمع، این لایحه رای لازم برای الحاق جمهوری اسلامی ایران به لوایح پالرمو را نخواهد آورد.
به گفته‌ی ناظران گرچه مخالفان الحاق ایران به FATF اقدامات ایران در خصوص دور زدن تحریم‌ها را عامل اصلی برای عدم تصویب لوایح می‌دانند، اما آنها تاکید دارند که دلیل مخالفت با تصویب لوایح،‌ شفافیت ‌اقتصادی است که در پی الحاق ایران به فعالیت‌های اقتصادی تحمیل خواهد شد و گروه‌های بزرگ اقتصادی در ایران که تنها عامل موفقیت اقتصادی آنها عدم شفافیت اقتصادی است، ‌برای جلوگیری از این شفافیت اقتصادی که در پی تصویب، گروه‌های تندرو در مجلس و نظام و همچنین مجمع را برای عدم تصویب این لوایح تحت فشار گذاشته‌اند.
به گفته‌ی بسیاری از ناظران، ‌سپاه به واسطه‌ی فعالیت‌های پنهانی گسترده‌ی اقتصادی، یکی از مخالفان جدی تصویب لوایح پالرمو و الحاق جمهوری اسلامی ایران به FATF است،‌ که با اشاره و بزرگ‌نمایی محدودیتی که الحاق به FATF برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد می‌کند، در تلاش است تا تصویب آن را برای جمهوری اسلامی پرخطر نشان دهد، در حالی که در شرایط فعلی هم جمهوری اسلامی بدون اینکه گزارشی در این خصوص بده وبا وجود تحریم‌ها در حال انجام معاملات بین‌المللی خود است و پس از تصویب FATF هم همین سازوکار قابل ادامه است. اما به گفته‌ی کارشناسان اقدامات غیرشفاف اقتصادی نهادهایی مانند سپاه، پس از تصویب FATF به شکل فعلی قابل ادامه و تداوم نخواهد بود.