سخنگوی دولت و نحوه بازگشت امریکا به برجام و سفر طالبان به تهران

علی ربیعی در گفتگو با خبرنگاران در مورد اظهارات اخیر آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا که اعلام کرده بود برای بازگشت ایالات متحده به برجام باید ابتدا ایران به تعهدات برجامی خود برگردد گفت‌ موضع ما درباره این همیشه روشن بوده است. آمریکا تنها طرفی است که به عضویت خود در برجام خاتمه داده و اقدامات متعددی از جمله وضع تحریم های یکجانبه نه تنها برجام بلکه قطعنامه 2231 شورای امنیت را نقض کرده است.
وی افزود برخلاف آمریکا ما هرگز از برجام خارج نشده ایم و تا یکسال پس از خروج آمریکا به تعهدات خود بطور کامل عمل کرده ایم اما در واکنش متناسب به خروج آمریکا و ناتوانی دیگر اعضای برجام در عمل به تعهدات شان ناگزیر از متوسل شدن به حق قانونی خود مطابق با بند 36برجام متوسل شدیم.ربیعی گفت تنها راه منطقی برای بازگشت ما به اجرای کامل تعهدات، بازگشت شرایط به قبل از شروع نقض فاحش برجام از سوی آمریکاست. اما به محض به آنکه چنین اتفاقی رخ بدهد، ما نیز بلافاصله به انجام کامل تعهدات خود بازخواهیم گشت.
سخنگوی دولت در خصوص اصرار رئیس جمهور فرانسه مبنی بر افزودن عربستان‌ به مذاکرات هسته‌ای با ایران و موضع دولت در این خصوص گفت اظهارات آقای مکرون دوراندیشانه و مسئولانه نبود. همانطور که مکرراً گفته ایم قرار نیست هیچ مذاکره جدیدی درباره برجام انجام بگیرد و به تبع آن ملحق شدن اعضای جدید در گفتگوهای پیشتر انجام شده بطور کامل منتفی است.
وی گفت با این حال، ما همیشه در استقبال از آغاز گفتگوهای منطقه ای میان کشورهای منطقه پیشتاز بوده ایم و همچنان دست ما به سوی همه همسایگان برای حل و فصل اختلافات دراز است. تنها کشورهای منطقه هستند که از صلاحیت تامین امنیت منطقه برخوردار هستند و در این مسیر به مداخله ها و ابتکارهای نامعمول کشورهای خارج از منطقه نیازی ندارند.
سخنگوی دولت در خصوص حضور هیات طالبان در ایران گفت سفر هیات طالبان اولا با هماهنگی دولت افغانستان و در تداوم این سیاست همیشگی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر رایزنی با همه گروه های سیاسی در افغانستان و به منظور تقویت صلح و ثبات در این کشور صورت گرفته است.وی افزود‌ دیدار با هیات طالبان بیش از هر چیز نشانگر این اعتقاد همیشگی ما به این واقعیت است که چالش های امنیتی در افغانستان راه حل نظامی ندارد. در عین حال سیاست اصولی ما کمافی سابق تابع این قاعده بنیادی است که صلح در افغانستان باید بدون دخالت قدرت های فرامنطقه ای و در چارچوب خواست و اراده مردم افغانستان از همه اقوام و گروه ها انجام بگیرد.
سخنگوی دولت مشخص نکرده است که اگر سیاست فعلی در انجام مصوبه مجلس صورت گیرد و ایران از پروتکل الحاقی خارج شود و عملا برجام را کنار بگذارند چگونه میخواهند ان را دوباره احیا کنند چون بی اعتمادی میان ایران و امریکا بیش از هر زمانی مشکل ساز شده و هر دو طرف در رعایت مفاد برجام به یکدیگر بی اعتمادهستند و عدم مذاکره مستقیم هم فعلا وجود ندارد که بتواند این معظل را حل کند