در حالی که انتقادها از سفر هیات طالبان در ایران ادامه دارد شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی این سفر را دارای نکات مثبتی ارزیابی کرد و اظهار داشت طالبان را در مبارزه با آمریکا مصمم دیده است.
این هیات بلندپایهی سیاسی که به سرپرستی ملا عبدالغنی برادر معاون دفتر سیاسی طالبان روز سه شنبه وارد ایران شده است، اولین بار است که به عنوان یک هیات بلندپایه طالبان از افغانستان به طور رسمی به ایران سفر میکند.
گرچه بسیاری از ناظران سیاسی تاکید دارند که در معادلات سیاسی افغانستان نمیتوان حضور طالبان را به عنوان یک گروه سیاسی قدرتمند با پایگاه مهم اجتماعی و سیاسی در کشور طالبان نادیده گرفت، اما با وجود منفور بودن این گروه در بین ایرانیها و همچنین اقدامات تروریستی گستردهای که این گروه در افغانستان و دیگر کشورها انجام داده است و بارها هم به صراحت مسئولیت آنها را به عهده گرفته است، گرچه این گروه در افغانستان نباید از معادلات سیاسی کنار گذاشته شوند اما دلیلی هم برای به رسمیت شناخته شدن آنها به عنوان یک گروه سیاسی توسط دیگر کشورها و به ویژه جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد. این در حالیست که ظریف ماه گذشته در مصاحبه با تلویزیون افغانستان گفت که ایران هنوزطالبان را به عنوان یک گروه تروریستی به رسمییت میشناسد و دست داشتن طالبان در قاچاق مواد مخدر به سراسر جهان و همچنین این موضوع که تجارت مواد مخدر افغانستان عمدتا در اختیار این گروه سیاسی اجتماعی قرار دارد، بازدید طالبان از ایران، در قالب یک هیات رسمی را بیش از پیش بیمورد کرده است.
شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی که روز پنجشنبه با ملا عبدالغنی سرپرست این هیات بلندپایه دیدار کرده است، ضمن اشاره به سابقه شرارت و جنگ افروزی آمریکا در منطقه خاطرنشان کرده است که آمریکا به دنبال صلح و امنیت در افغانستان نیست و راهبرد آمریکا را تداوم جنگ و خونریزی میان طیفهای مختلف افغانستانی عنوان کرده است.
شمخانی همچنین در این دیدار تاکید کرده است که امریکا در صدد است تا نمایش مذاکرات صلح را با هدف ایجاد بن بست در مذاکرات میان طرف های مختلف افغانستانی انجام دهد تا طالبان را مقصر ناامنی و بیثباتی در افغانستان نشان دهند.
صرفنظر از اینکه شمخانی اشارهای به اقدامات ناامنکنندهی طالبان در منطقه افغانستان و همچنین اقدامات تروریستی این گروه در افغانستان و کشتار مردم بیگناه در این کشور نکرده است، با بیان این اظهارات تمام سابقهی طالبان در ایجاد ناامنی در افغانستان را نیز نادیده گرفته است و این موضوع را به عمد از نظر دور داشته است که اساسا اگر حضور امریکا در افغانستان نبود محدودیتهای ناشی از حاکمیت طالبان همچنان ادامه داشت و حکومت طالبان با در اختیار داشتن حکومت افغانستان، همچنان حق مردم در انتخاب سرنوشت خود را نادیده میگرفتند و مشخص نبود که چه وضعیتی از نظر آموزش و آزادی و سیاسی در انتظار مردم افغانستان بود.
عملیات تروریستی هر روزه در افغانستان که بخشی از آنها توسط طالبان صورت میپذرفت و محدودیت آموزش دختران و زنان و همچنین محدودیت حضور این افراد در جامعه از جمله چالشها و مشکلات جدی بود که طالبان برای مردم افغانستان ایجاد کرده بودند و با حضور امریکا در افغانستان بود که درکنار حذف القاعده، بخشی از مشکلات ناشی از حاکمیت طالبان نیز برطرف شدند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران همچنین بر ضرورت همکاری طالبان با دولت افغانستان برای مبارزه با ناامنیهای مرزی و اقدامات تروریستی در مرزهای ایران تاکید کرد و ضمن غیرقابل اغماض دانستن امنیت ایران در مرزهای مشترک با افغانستان بر ضرورت تامین امنیت در این حوزهها تاکید کرد.
این اظهارات در حالی عنوان میشود که طالبان به عنوان یکی از گروه های درگیر در استحصال مواد مخدر از جمله متهمانی است که به گفتهی بسیاری خود یکی از ناامنکنندههای مرزهای افغانستان و جمهوری اسلامی ایران است.
این اظهارات در عین حال در حالی عنوان میشود که ملا عبدالغنی نیز ضمن تاکید بر ضرورت حفظ امنیت مرزهای افغانستان و ایران، از آمادگی طالبان برای همکاری در این زمینه خبر داده است.