مجادله کلامی ظریف و پمپئو بر سر ارتباط تجاری با امریکا

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران روز پنج‌شنبه در واکنش به اظهارات مایک پمپئو در خصوص این موضوع که ایالات متحده بهره اقتصادی از برجام‌نبرده و نخواهد برد و منافع اقتصادی برجام نصیب اروپا خواهد شد، به قرارداد ایران با شرکت هواپیماسازی بوئینگ و لغو آن توسط امریکا اشاره کرد و اظهار داشت این تحریم‌های آمریکاست که شرکت‌های امریکایی را از دسترسی به بازار ایران دور نگه داشته است. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه در گفت‌وگو با یک روزنامه‌ی امریکایی اظهار داشته بود امریکا نمی‌تواند به ایرانی‌ها پاداش بدهد. وی حضور در برجام را مخالف منافع اقتصادی امریکا دانسته بود و آن را به نفع کشورهای اروپایی دانسته بود و گفته بود زمانی که در برجام بودیم تهران همچنان اجازه تجارت با شرکت‎های آمریکایی در داخل ایران را نمی‎داد، این عجیب است. به برجام برگردیم و به ایرانی‌ها پاداش بدهیم وی افزود رهایی اقتصادی برای ایرانی‌ها موجب خواهد شد تا فرانسوی‌ها و انگلیسی‌ها اجازه پیدا کنند تا با ایران تجارت کنند.
ظریف در تویتی که پاسخی به مایک پمپئو بود، گفت این محدودیت‌های خود شماست که در واقع شرکت‌های آمریکایی را تحریم کرده و از دسترسی به بازار ایران با منابع انسانی و طبیعی بی‌همتای خود دور نگه داشته است.
ظریف به لغو توافق ایران و امریکا برای خرید ۸۸ هواپیمای غیرنظامی از بوئینگ اشاره کرد و یادآور شد که سیاست نامشروع شکست حداکثری امریکا موجب لغو توافق بویینگ برای فروش هواپیما به ایران شده است که به قیمت جان ایرانی‌ها و نیز شغل‌ آمریکایی‌ها تمام شده است.
لارم به ذکر است آنچه مایک پمپئو وزیر امور خارجه امریکا در خصوص محرومیت امریکا از تجارت با ایران عنوان می‌کند، به گفته‌ی بسیاری از تحلیل‌گران مقرون به واقعیت است.
آیت‌الله خامنه‌ای در تمام این سال‌ها جمهوری اسلامی ایران را از مبادله تجاری رسمی با امریکا منع کرده است و پس از توافق برجام نیز اعلام کرد که دولت‌ جمهوری اسلامی حق تجارت با امریکا ندارد و شرکت‌های امریکایی حق حضور در ایران را ندارند.
این در حالی است که بسیاری از شرکت‌های المانی و فرانسوی بلافاصله پس از برجام‌ امکان حضور مستقیم در ایران را پیدا کردند و بلافاصله نمایندگی‌های رسمی خود را در ایران و در سطح گسترده افتتاح کردند.
در همان مقطع هم‌ بسیاری از ناظران هشدار داده بودند محدود کردن شرکت‌های امریکایی برای حضور در ایران می.تواند چالش جدی بر سر راه توافق ایران و امریکا ایجاد کند و توافق جهانی را با مشکل مواجه سازد.
پس از برجام، رهبر جمهوری اسلامی تنها به شرکت‌های هواپیمایی مسافربری امریکایی اجازه داد که به میزان مورد نیاز هواپیما و تجهیزات مورد نیاز را به ایران بفروشند و در این سال‌ها اجناس امریکایی هم با واسطه امکان ورود به بازار ایران را پیدا کرده‌اند، اما شرکت‌ها و نمایندگی‌های امریکایی هرگز امکان حضور مستقیم در بازار تجارت ایران را نیافته‌اند.