در حالی که بسیاری از داروها در داخل کشور نایاب و کمیاب هستند و با قیمتهای گزاف به دست مصرفکنندهها میرسد، برخی اخبار حاکی از قاچاق سازمانیافتهی دارو به کشور عراق هستند. این اخبار پس از آن منتشر شده است که دستگاه اطلاعاتی عراق از کشف و خنثیسازی بزرگترین عملیات قاچاق دارو از ایران به این کشور خبر داده است.
بر اساس گزارش دستگاه اطلاعاتی ارتش عراق، یک محموله قاچاق شامل صدها هزار قلم دارو را که از طریق ۱۹ کامیون وارد عراق شده بود، کشف و مصادره شده است. بر اساس بیانیه ای که توسط ارتش عراق منتشر شده است، ارزش تعرفه گمرکی محوله کشف شده، صدها هزار دلار برآورد شده است.حجم بالای این قاچاق و نیز با توجه به محدودیت توزیع دارو در ایران، این گمانه را تقویت کرده است که شبکه سازمانیافته قاچاق دارو در ایران شکل گرفته است.
این در حالی است که رئیس سازمان غذا و داروی ایران دلیل قاچاق دارو از کشور را قیمت پایین آن در ایران و افت ارزش ریال نسبت به ارز کشورهای همسایه عنوان کرده و تاکید کرده است به علت افت ارزش ریال، میزان قاجاق دارو نسبت به قبل افزایش یافته است. وی همچنین گفته است قاچاقچیان از این اقدام و با سوءاستفاده از این فرصتها سود کلانی از طریق خروج دارو از ایران به دست میآورند.
این اظهارات در حالی عنوان میشود که امکان دسترسی قاچاقچیان به چنین حجمی از دارو بدون آنکه ارتباط سازمانیافتهای بین قاچاقچیان و شبکههای دولتی توزیع دارو در ایران وجود داشته باشد، تقریبا صفر است و بدون ارتباط سیستماتیک با شبکه توزیع دارو که در اختیار وزارت بهداشت است، امکان دسترسی به چنین حجمی از دارو به شکل قتچاق برای قاچاقچیان امکانپذیر نیست.
این اولین بار نیست که کالاهای اساسی موردنیاز مردم که با وجود شرایط سخت تحریمی به سختی وارد کشور میشود، با استفاده از رانتهای ارتباطی و همچنین فساد گستردهای که در شبکههای واردات و توزیع کالا در اران وجود دارد، به جای اینکه در اختیار مردم قرار گیرد، با هدف سودآوری بیشتر از طریق شبکههای رسمی از کشور خارج و سود آنها به جیب این افراد میرود که معمولا هم چهرههای شاخص دولتی در بین آنها وجود دارد.
تخصص دارویی وزیر بهداشت و رانتهای دارویی گستردهای که سعید نمکی به عنوان یک داروساز در اختیار دارد، در کنار شایعاتی نظیر دست داشتن وی در شبکههای واردات دارو، این شایعه را در شبکه غیررسمی دامن زده است که ممکن است خود وی یا گروه های دارویی نزدیک به وی، نیز در این اقدامات غیرقانونی و توسعهی چنین شبکههای سازمانیافتهای دست داشته باشد.
ضمن اینکه این قاچاق دارو در حالی انجام شده است که این محموله جزو محمولههای دارویی هستند که با دلار ۴ هزارتومانی وارد کشور شدهاند، قاچاق آنها از کشور میتواند سودی ۸۰۰ درصدی را نصیب دولت یا این قاچاقچیان که با شبکه رسمی واردات دارو در وزارت بهداشت مرتبط هستند، بکند.
