به نظر میرسد که دستگیریهای سیاسی و عقیدنی و امنیتی در هر شرایطی در جمهوری اسلامی ادامه دارد، و چه شرایط کشور بحرانی باشد و چه عادی،حاکمیت در ایران همچنان احضار، بازداشت و صدور احکام قضایی متهمان سیاسی را با قاطعیت دنبال میکند.
صدور احکام بسیاری از فعالان سیاسی در ماه اردیبهشت و صدور بیش از یکهزار ماه حبس برای ۳۳ نفر با اتهامهای سیاسی و عقیدتی توسط دستگاه قضایی ایران از جمله اقداماتی است که با وجود بحرانی بودن شرایط کشور از نظر شیوع کرونا، حاکمیت در ایران، همچنان بر آن پافشاری میکند. ، فعالان محیط زیستی، و محمدنوری زاد امضاکنندههای نامهی استعفای رهبری از جمله افرادی هستند که در یکی دوماه اخیر احکام سختی را دریافت کرده و برای تن دادن به خواستههای جمهوری اسلامی خود و خانوادههای آنها فشار زیادی را متحمل شدهاند.
نوریزاد جزو افرادی است که با امضای نامهای که درخواست استعفای خامنهای در آن مطرح شده بود، از نیمهی سال ۱۳۹۸در زندان به سر میبرد. وی تاکنون چندین بار در اعتراض به عدم رسیدگی به پرونده اعتصاب غذا کرده است و به گفتهی همسرش تاکنون بارها وضعیت وخیمی یافته است. در همانحال نوریزاد در اعتراض به شرایط خود در زندان و شرایط خانوادهاش در بیرون از زندان، به تازگی اعلام کرده است در اعتراض به فشارهای زیادی که به خانوادهی وی وارد میشود از جمله دستگیری فرزندش خودکشی خواهد کرد.
علاوه بر نوریزاد احکام برخی از فعالان رسانهای، دانشجویی و سیاسی و تعدادی از نویسندگان همچون کیوان صمیمی، محمد پارسی، مصطفی هاشمی، حمید نامجو، پیروان سایر ادیان، و بازداشتیهای اعتراضات سراسری آبانماه صادر شده است.
برای این افراد که احکام اکثر آنها در اردیبهشت ماه سال ۹۹ صادر شده است، مجازاتهای دیگری از جمله جریمه نقدی، شلاق، و محرومیت از فعالیتهای سیاسی نیز صادر شده است.
علاوه بر این افراد برخی از فعالان صنفی معلمان نیز در ماه اردیبهشت ماه احکامی را دریافت کرده و مورد مجازات قرار گرفتهاند. برخی از گزارشها حاکی از این است که تعدادی از فعالان سیاسی، به کار اجباری در بیمارستان و بسیج، مردهشویی و روخوانی از سورههای قرآن، رونویسی از کتابهای مذهبی و تحقیق درباره حجاب محکوم شدهاند.همچنین اتهامات این افراد تبانی و اجتماع علیه امنیت کشور، اقدام علیه امنیت ملی، مشارکت در تخریب به قصد مقابله با نظام، اخلال در نظم و آسایش عمومی و توهین به رهبری بوده است.
این افراد سه حکم اعدام، ۲۴۵ سال حبس و ۹۲۸ ضربه شلاق دریافت کردهاند.
این احکام در حالی صادر شده است که خانوادههای این زندانیان و همچنین سازمان عفو بینالملل، نگرانی عمیق خود را از شرایط بحرانی این زندانیان ابراز کرده و با اشاره به شرایط دشوار و غیربهداشتی زندانها در ایران، ضمن ابراز نگرانی از احتمال ابتلا این افراد به کرونا، خواستار رسیدگی به وضعیت سلامت و نگهداری این افرا در زندانها شدهاند.
علاوه بر این افراد، وضعیت متهمان محیط زیستی نیز همچنان بحرانی و پرخطر عنوان شده است. سام رجبی یکی از فعالان محیط زیستی که اتهامات محیط زیستی به وی همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد، با وجود درخواست خانوادهی وی برای اعطای مرخصی به وی، همچنان در زندان به سر میبرد. سام رجبی که در پی فشارها و اصرار خانواده توانسته بود مرخصی محدودی از سازمان امور زندانها و قوهی قضائيه دریافت کند، با تایید ابتلای وی به بیماری کرونا، بار دیگر به زندان باز گشت و در عین حال قوهی قضائیه برای حضور مجدد وی در زندان، که به علت ابتلا به بیماری کرونا صورت گرفته بود، وثیقه نیز از خانوادهی وی دریافت کرده است.در همینحال خانوادهی سام رجبی در اعتراض به ندادن مرخصی به او با وجود تودیع وثیقه یک میلیارد تومانی، از کارشکنی فراقانونی که مانع از آزادی وی شده انتقاد کرده است.
کتایون رجبی خواهد سام رجبی اعلام کرده است که قوهی قضائیه برای مرخصی سام مبلغ یک میلیارد تومان وثیقه صادر شده و ملکی به عنوان وثیقه ارائه شده است.وی که پیش از این برای انجام جراحی به بیمارستان انتقال یافته بود، بعلت ظهور علائم کرونا و تست مثبت وی، به بهداری زندان بازگردانده شده است..
