پاسخ ایران به اتهامات تازه آژانس انرژی اتمی

در حالی که ایران ادعا می‌کند در اقدامات هسته‌ای خود صادقانه عمل کرده و تمام فعالیت‌های هسته‌ای ایران زیر نظارت آژانس بین‌المللی هسته‌ای انجام می‌شود، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز سه‌شنبه اعلام کرده است که جمهوری اسلامی سه سایت اعلام نشده دارد که احتمالا محل ذخیره اورانیوم یا فعالیت‌های هسته‌ای است. تهران در واکنش به این ادعا گفته است ایران تعهد ندارد که همه‌ی درخواست‌های آزانس را اجابت کند. این اظهارات در حالی عنوان می‌شود که آژانس بین‌المللی گفته است ایران درخواست‌های آژانس برای بازدید از دو سایت را نپذیرفته است.
بهروز کمالوندی،‌ سخنگوی سازمان انرژی اتمی نیز روز چهارشنبه در واکنش به اظهارات آژانس بین‌المللی هسته‌ای، با بیان اینکه ایران دلایل قوی برای پاسخ ندادن به سوالات و درخواست‌های غیرمبنایی آژانس دارد، گفت این بحث‌ها از گذشته و از زمان آمانو نیز مطرح بوده است
لازم به ذکر است که کاظم غریب ‌آبادی که سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان‌های بین‌المللی در وین اتریش است روز چهارشنبه اعلام کرده است چنین ادعاهایی توسط سرویس‌های جاسوسی مطرح می‌شود و حاوی اخبار جعلی هستند و به همین دلیل، ایران تعهد ندارد که به آنها پاسخ دهد. غریب‌آبادی این ادعاها را ناشی از مطالب جعلی منتشر شده توسط اسرائيل عنوان کرده و گفته است این ادعاها با اسناد تاسیسی آژانس در مغایرت است. غریب‌آبادی همچنین ادعا کرده است ایران با خودداری از پاسخ دادن به درخواست آژانس، در واقع در مقابل بدعت جدید در آژانس بین‌المللی در خصوص اعتباردادن به گزارش‌های جعلی سرویس‌های جاسوسی، مقاومت می‌کند.
این اظهارات غریب‌آبادی تلویحا این موضوع را نیز تایید می‌کند که ادعای آژانس بر اساس گزارش‌های غیررسمی دیگر دولت‌ها در خصوص فعالیت‌های غیرقانونی جمهوری اسلامی ایران در زمینه‌ی هسته‌ای مطرح شده است
. چالش اصلی آژانس و سازمان انرژی اتمی ایران برای بازدید از سایت‌های اعلام نشده، مربوط به سایت تورغوز آباد است که پیش از این اسرائیل اعلام کرده بود بکی از سایت‌های اصلی هسته‌ای ایران است.
جمهوری اسلامی در ابتدا با تمسخر موضوع سعی کرد موصوع را لاپوشانی کند و ان را نشانه‌ي بلاهت نخست وزیر اسرائیل عنوان کرده و گفته بود او را فریب داده‌اند. اما به تدریج و با مقاومت جمهوری اسلامی برای بازدید آژانس بین‌المللی از این سایت، تقریبا بنظر میرسد که جمهوری اسلامی در این محل اقدامات نامعمول هسته‌ای انجامداده ولی مشخص نیست قبل از برجام بوده و بعد از ان این کار را انجام داده است .
همچنین این گمانه نیز مطرح شد که دلیل انتخاب این سایت می‌تواند این بوده باشد که جمهوری اسلامی بتواند در صورت آشکار شدن و لو رفتن سایت، به آن وجه شوخ‌طبعانه و طنز‌آمیز بدهد.
جمهوری اسلامی اعلام کرده است در صوری به درخواست آزانس در خصوص بازدید از این سایت توجه خواهد کرد، که اسناد ارائه‌شده وسط کشور ثالث، اسناد متقن و قابل استنادی باشد، ‌نه اسناد جعلی ارائه‌شده از طرف إسرائيل.