واکنش بین‌المللی به خبر توافق آتش‌بس غزه و آزادی‌ گروگان‌ها

در پی انتشار خبر توافق بر سر آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها بین اسرائیل و گروه تروریستی حماس در روز چهارشنبه ۱۵ ژانویه برابر با ۲۶ دی، مقام‌های دولتی و شخصیت‌های سیاسی بسیاری از کشورها در سراسر جهان با انتشار بیانیه‌هایی نسبت به این خبر واکنش نشان دادند.

در همین راستا آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران با بیان این که این سازمان “برای حمایت از این توافق آماده است ارسال کمک‌های انسانی بی‌وقفه به فلسطینی‌ها را افزایش دهد” گفت: «در حال حاضر اولویت باید بر روی کاهش رنج عظیم ناشی از این جنگ باشد.»

اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا نیز توافق آتش‌بس میان اسرائیل و حماس را “برای کل منطقه امیدبخش” توصیف کرد و گفت: «من به گرمی از حصول توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها در غزه استقبال می‌کنم. گروگان‌ها پیش عزیزان خود بازمی‌گردند و کمک‌های بشردوستانه خواهد توانست به غیرنظامیان در غزه برسد.»
رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا در عین حال با بیان این که این توافق “گامی برای ثبات پایدار در منطقه و حل دیپلماتیک مناقشه است”، خواستار آن شد که هر دو طرف “این توافق را به طور کامل اجرا کنند.”

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه نیز با بیان این که توافق آتش‌بس غزه باید “راه‌حلی سیاسی برای پیان دادن همیشگی به درگیری در غزه به دنبال داشته باشد” خاطرنشان کرد: «باید به این توافق احترام گذاشته شود. گروگان‌ها آزاد شوند. به مردم غزه کمک شود. و راه‌حلی سیاسی تحقق یابد.»

افزون بر این رهبران کشورهای عربی نیز با انتشار پیام‌های جداگانه‌ای نسبت به این خبر واکنش نشان دادند. شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر قطر که کشورش نقش مهمی در میانجی‌گری برای دستیابی به توافق آتش‌بس داشت با صدور بیانیه‌ای خواهان آن شد که از این لحظه تا اجرایی شدن توافق در روز ۱۹ ژانویه برابر با ۳۰ دی ثبات و آرامش در نوار غزه برقرار شود.

عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر نیز با انتشار پستی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) با اعلام حمایت از توافق آتش‌بس غزه بر لزوم تسریع در ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه به شهروندان غیرنظامیانی تاکید کرد.

شیخ عبدالله بن زاید، وزیر خارجه امارات متحده عربی نیز با تاکید بر ضرورت پایبندی اسرائیل و حماس به تعهدات خود، خواستار ارسال بدون مانع کمک‌های بشردوستانه به غزه شد.

وزارت خارجه عربستان سعودی نیز با تاکید بر “اهمیت استفاده از این توافق برای حل ریشه‌ای مناقشه” از کشورهای میانجی برای کمک به دستیابی به این توافق سپاسگزاری کرد.

رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه نیز روز چهارشنبه ۲۶ دی با استقبال از توافق بر سر آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها ابراز امیدواری کرد که این توافق برای فلسطینی‌ها “به‌ویژه برای منطقه و جهان مفید و موثر باشد.”

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل نیز طی تماس تلفنی با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده آمریکا که به زودی راهی کاخ سفید خواهد شد از او به دلیل “تلاش برای آزادی گروگان‌ها و پایان دادن به رنج‌های ده‌ها گروگان و خانواده‌های آن‌ها” قدردانی کرد.
در همین راستا دفتر نخست‌وزیری اسرائیل اعلام کرد که نتانیاهو در جریان این تماس تلفنی وعده داد که به زودی در واشنگتن با ترامپ دیدار خواهد کرد.
نتانیاهو همچنین در تماس تلفنی جداگانه‌ای از جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا نیز به دلیل کمک‌ها و تلاش او برای آزادی گروگان‌های اسیر گروه تروریستی حماس سپاسگزاری کرد.
بایدن روز چهارشنبه با انتشار بیانیه‌ای، آتش‌بس غزه را “نتیجه دیپلماسی مستمر و دقیق ایالات متحده آمریکا”، “فشارهای شدید بر حماس” و “تغییر معادلات منطقه‌ای در پی آتش‌بس در لبنان و تضعیف حکومت ایران” خوانده بود.

در اولین واکنش تهران به توافق آتش‌بس در غزه که دیروز اعلام شد و قرار است از ۱۹ ژانویه اجرایی شود، سپاه پاسداران این توافق را «شکستی بزرگ» برای اسرائیل توصیف کرد.
سپاه پاسداران با انتشار بیانیه‌ای «نسبت به پیمان‌شکنی محتمل» اسرائیل هشدار داد و بر «حفظ آمادگی‌های میدانی برای مقابله جنگ و جنایت‌آفرینی‌های جدید» تاکید کرد.
این بیانیه افزود توافق آتش‌بس در غزه «پیروزی بزرگ برای فلسطین و شکستی بزرگتر» برای اسرائیل است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی هم، در پیامی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی «ایکس»، نوشت: «صبر مردم غزه و ایستادگی مقاومت فلسطینی، رژیم صهیونیستی را وادار به عقب‌نشینی کرده است.» او در ادامه افزود: «در کتاب‌ها خواهند نوشت که روزی، جماعتی صهیونیست، با فجیع‌ترین جنایات، هزاران زن و کودک را کشتند و در آخر شکست خوردند.»

حماس نیز در بیانیه‌ای که روز چهارشنبه منتشر شد، این توافق را «دستاوردی افتخارآمیز» توصیف کرد و آن را «نتیجه مقاومت افسانه‌ای مردم فلسطین در غزه در طول بیش از ۱۵ ماه» دانست.

گفته می‌شود توافق میان اسرائیل و حماس شامل یک آتش‌بس اولیه شش‌هفته‌ای است. به گفته یک منبع آگاه، در مرحله اول ۳۳ نفر آزاد می‌شوند. حماس ابتدا گروگان‌های زن – اعم از غیرنظامیان و نظامیان – و افراد زیر ۱۹ سال را آزاد خواهد کرد و سپس مردان بالای ۵۰ سال را آزاد می‌کند.

همچنین اسرائیل نیز به ازای هر گروگان غیرنظامی، ۳۰ زندانی فلسطینی را از زندان‌های خود آزاد خواهد کرد و در ازای هر نظامی اسرائیلی که آزاد شود، ۵۰ زندانی فلسطینی آزاد خواهند شد.

بر اساس این توافق همچنین ارتش اسرائیل نیز به تدریج از نوار غزه عقب‌نشینی خواهد کرد و روزانه ۶۰۰ کامیون حامل محموله‌های امدادی به نوار غزه اعزام خواهد شد.

جنگ غزه در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ با حمله مرگبار حماس به اسرائیل آغاز شد. در این حمله، طبق گزارش‌های اسرائیل، حدود ۱۲۰۰ نفر کشته و بیش از ۲۵۰ نفر به گروگان گرفته شدند. به دنبال این حمله، ارتش اسرائیل عملیات نظامی خود را علیه حماس در نوار غزه آغاز کرد.

طبق اعلام وزارت بهداشت غزه که تحت کنترل حماس قرار دارد، تاکنون بیش از ۴۶هزار نفر کشته و بخش‌های وسیعی از این منطقه ویران شده‌اند. این آمار در حال حاضر به صورت مستقل قابل راست‌آزمایی نیست و در آن اصل تفکیک میان نظامیان و غیرنظامیان رعایت نشده است.