محکومیت جمهوری اسلامی در قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

در آخرین ساعات پنجشنبه اول آذرماه، قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که خواستار انتشار گزارش تفصیلی مدیرکل درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران است و راه را برای فعال شدن مکانیسم ماشه و بازگشت تحریم‌های شورای امنیت هموار می‌کند، تصویب شد.

قطعنامه پیشنهادی آلمان، بریتانیا و فرانسه با ۱۹ رای موافق، ۱۲ رای ممتنع و تنها ۳ رای مخالف تصویب شد. تهران در اولین واکنش اعلام کرد سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته را به راه خواهد انداخت. روسیه، چین و بورکینافاسو تنها کشورهای عضو شورای حکام بودند که به قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی رای منفی دادند.

وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی در بیانیه‌ای مشترک، که تقریبا بلافاصله پس از انتشار خبر تصویب قطعنامه منتشر شد، تصویب قطعنامه شورای حکام را اقدامی «سیاسی، غیرواقع‌بینانه و مخرب» توصیف کردند.
در این بیانیه گفته شده است که رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، در پاسخ به قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، دستوری برای اتخاذ اقدامات مؤثر صادر کرده است که از جمله شامل راه‌اندازی مجموعه‌ای قابل توجه از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف می‌‌شود.
جمهوری اسلامی در عین حال تصریح کرده است که به همکاری‌های «فنی و پادمانی» با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادامه خواهد داد.

در این قطعنامه از جمهوری اسلامی خواسته شده بدون فوت وقت در خصوص «ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در دو مکان اعلام نشده در ایران توضیحات معتبر ارائه و آژانس را از مکان یا مکان‌های فعلی انباشت مواد هسته‌ای یا تجهیزات آلوده آگاه کند.»

قطعنامه مصوب شورای حکام همچنین از حکومت ایران خواسته «اطلاعات، اسناد و پاسخ‌های مورد نیاز آژانس بین‌المللی انرژی اتمی» را در این زمینه ارائه و دسترسی به مکان‌ها و مواد مورد نیاز بازرسان این نهاد نظارتی سازمان ملل را فراهم کند.

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در قطعنامه خود ارائه این اطلاعات و فراهم کردن دسترسی‌ها توسط تهران و انجام راستی‌آزمایی‌های بعدی توسط آژانس بر اساس توافقنامه ان‌پی‌تی را برای دبیرخانه آژانس ضروری دانسته است.

این دومین قطعنامه‌ای است که شورای حکام در دو سال گذشته علیه جمهوری اسلامی تصویب می‌کند.
قطعنامه پیشین شورای حکام علیه جمهوری اسلامی در ۱۶ خرداد ۱۴۰۳ بر اساس متنی که از سوی بریتانیا، آلمان و فرانسه تنظیم شده بود با ۲۰ رای موافق، ۱۲ رای ممتنع و دو رای مخالف تصویب شد.

این سه کشور اروپایی در بیانیه مشترکی از اقدامات جمهوری اسلامی در جهت توسعه برنامه هسته‌ای خود و تشدید تنش‌ها در این حوزه انتقاد کرده و گفته بودند برنامه هسته‌ای ایران به «سطوح نگران‌کننده»ای رسیده.

بر اساس آن بیانیه، اظهارات مقام‌های جمهوری اسلامی در خصوص توانایی تولید سلاح اتمی و همچنین احتمال تغییر دکترین هسته‌ای حکومت ایران، اعتمادها میان تهران و جامعه بین‌المللی را بیش از پیش خدشه‌دار کرده است.