هشدار پوتین نسبت به «جهانی شدن» جنگ اوکراین

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، روز پنج‌شنبه اول آذر گفت که این کشور یک موشک بالستیک میان‌برد مافوق صوت به تاسیسات نظامی اوکراین شلیک کرده است. او به غرب هشدار داد که مسکو می‌تواند به تاسیسات نظامی هر کشوری که از سلاح‌هایش علیه روسیه استفاده می‌شود، حمله کند. پوتین، همچنین اعلام کرد که جنگ اوکراین در حال تشدید به سمت یک درگیری جهانی است.

اظهارات تند و هشداردهنده پوتین، آخرین نشانه از افزایش تنش بین غرب و روسیه در جنگ اوکراین است. اظهارات تازه رئیس جمهور روسیه او پس از آن بیان می‌شود که ایالات متحده و بریتانیا به اوکراین اجازه دادند با استفاده از تسلیحات دوربرد آن‌ها به خاک روسیه حمله کند. رئیس‌جمهور روسیه هشدار داد که مسکو ممکن است واکنش نشان دهد.

به گزارش رویترز، پوتین گفت که روسیه در پاسخ به استفاده از موشک‌های آمریکایی و بریتانیایی، یک نوع جدید از موشک هایپرسونیک میان‌برد را به یک تأسیسات نظامی اوکراین شلیک کرده است و هشدار داد که ممکن است حملات بیشتری انجام شود. وی افزود که به غیرنظامیان قبل از هر حمله‌ای با این نوع موشک‌ها، هشدار داده خواهد شد.

به گفته پوتین، اوکراین با تأیید دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، در ۱۹ نوامبر با استفاده از شش موشک اتکمز (ATACMS) ساخت آمریکا به روسیه حمله کرده است. همچنین، در ۲۱ نوامبر از موشک‌های «سایهٔ طوفان» بریتانیایی و هایمارس آمریکایی استفاده کرده است.

پوتین در سخنرانی خود خطاب به مردم کشور که از تلویزیون دولتی روسیه پخش شد، گفت: «از آن لحظه به بعد، همان‌طور که بارها تأکید کرده‌ایم، یک درگیری منطقه‌ای در اوکراین که قبلاً توسط غرب تحریک شده بود، عناصر یک درگیری جهانی را به خود گرفته است.»

ولادیمیر پوتین روز پنج‌شنبه در ادامه سخنانش گفت که حمله موشکی اوکراین با اتکمز نتوانسته آسیب جدی وارد کند، اما حمله با موشک «سایهٔ طوفان» به منطقه کورسک در ۲۱ نوامبر، به یک مرکز فرماندهی انجام شده و باعث تلفات جانی و زخمی‌شدن افراد شده است.

پوتین اعلام کرد که روسیه یک موشک بالستیک هایپرسونیک میان‌برد غیرهسته‌ای جدید به نام «اورشنیک» به معنی(فندق) را آزمایش کرده است. این موشک به یک مرکز صنایع دفاعی و موشکی در شهر دنیپرو اوکراین، جایی که شرکت تولید موشک و راکت فضایی مستقر است، شلیک شده است. وی افزود که این حمله موفقیت‌آمیز بوده است.

رئیس جمهور روسیه گفت که کشورش در حال توسعه موشک‌های کوتاه‌برد و میان‌برد است و آن را «در واکنش به برنامه‌های تولید و استقرار موشک‌های میان‌برد و کوتاه‌برد ایالات متحده در اروپا و خاور دور» توصیف کرد.

صبح اول آذرماه، مسکو اعلام کرد که یک پایگاه موشکی جدید ایالات متحده که کمتر از ۱۰ روز پیش در شهر «رِدزیکووو»ی لهستان در کرانه دریای بالتیک و به‌عنوان بخشی از برنامۀ «سپر موشکی ناتو» برپا شده، «باعث افزایش جدی خطر درگیری هسته‌ای» خواهد شد.

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجۀ فدراسیون روسیه تأکید کرد که «مسکو برپایی این پایگاه را، اقدامی تحریک‌آمیز همسو با مجموعه‌ای از اقدامات به‌شدت بی‌ثبات‌کننده آمریکا و شرکایش در پیمان ناتو می‌داند».

خانم زاخارووا تأکید کرد که «ساخت این پایگاه، باعث آسیب‌دیدن ثبات راهبردی و در نتیجه افزایش سطح خطر هسته‌ای خواهد شد».

لهستان با تأکید بر این‌که این پایگاه میزبان موشک‌های هسته‌ای نیست، ادعای مسکو را رد کرد. پاوِل ورانسکی، همتای لهستانی خانم زاخارووا گفت کاربری این پایگاه، تدافعی است و نه تهاجمی.

نیروی هوایی اوکراین پیشتر در روز پنج‌شنبه اول آذر خبر داد که روسیه برای نخستین بار در جریان جنگ هزار روزه، یک موشک بالستیک قاره‌پیما را از منطقه آستاراخان به سوی این کشور پرتاب کرده است.

درپی این اظهارات ولادیمیر پوتین، کاخ سفید اعلام کرد که روسیه مسئول «تشدید مرحله به مرحلهٔ» جنگ خود در اوکراین است، جنگی که اکنون بیش از هزار روز از آن می‌گذرد.

به گفته مقامات ایالات متحده، این تشدید تنش‌ها شامل اضافه شدن نیروهای نظامی از سوی کره شمالی، متحد روسیه، برای پیوستن به تلاش‌های جنگی ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، است.

کارین ژان-پیر، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید، در نشست خبری روزانه در کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «تشدید تنش‌ها در هر مرحله از سوی خود روسیه انجام می‌شود.»

ژان-پیر همچنین افزود که ایالات متحده پیشتر به مسکو هشدار داده بود که «نباید کشوری دیگر در نقطه‌ای دیگر از جهان را در این جنگ دخیل کند.»