در اولین واکنش وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی در بیانیهای مشترک، که تقریبا بلافاصله پس از انتشار خبر تصویب قطعنامه منتشر شد، تصویب قطعنامه شورای حکام را اقدامی «سیاسی، غیرواقعبینانه و مخرب» توصیف کردند.
در این بیانیه گفته شده است که رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، در پاسخ به قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، دستوری برای اتخاذ اقدامات مؤثر صادر کرده است که از جمله شامل راهاندازی مجموعهای قابل توجه از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف میشود.
همچنین محسن نذیری اصل، سفیر و نماینده جمهوری اسلامی در مقر سازمان ملل در وین و آژآنس بینالملل انرژی اتمی دقایقی بعد از تصویب این قطعنامه برابر خبرنگاران حاضر شد و گفت تهران همچنان به تعهدات خود به عنوان عضو آژانس پایبند خواهد ماند اما بر اساس تحولات جدید واکنش نشان خواهد داد.
نذیری به رسانهها گفت: «مایه تاسف است که این قطعنامه در زمانی تصویب شده که بازدید مدیرکل آژانس اتفاق افتاده و قولهای خوبی داده شده است…. این وعدهها داده شده و تفاهمی با مدیرکل صورت گرفته و این قطعنامه آن قولها و نقشه راهنمایی که ما بر سر آنها با مدیرکل به توافق رسیدیم را در نظر نمیگیرد».
کاظم غریبآبادی، معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی در اظهاراتی گفت قطعنامه شورای حکام، «هیچ تبعاتی برای ایران ندارد» و ارتباطی بین برنامه هستهای ایران و شورای امنیت برقرار نمیکند.
غریبآبادی تاکید کرد، «ایران با آژانس مشکل کلیدی و اصولی ندارد.» او با اشاره به سفر اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که، در سفر زافائل گروسی به تهران هیچ گفتوگویی در مورد بازگشت نظارتهای فراپادمانی نداشتیم.
معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفت که، گروسی موافق قطعنامه نبود؛ «آژانس تحت فشار بعضی اعضای خاص خود است.»
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، حدود ده روز پیش به ایران سفر کرد و پس از بازگشت از این سفر اعلام کرد که ایران قصد دارد افزایش ذخیره اورانیوم تا ۶۰ درصد غنیشده خود را بیش از میزان فعلی افزایش ندهد.
بر اساس گزارشها، آقای گروسی اعلام کرد که مقدار این ذخایر در ماههای اخیر نسبت به سه ماه پیش حدود ۱۸ کیلوگرم افزایش یافته و به ۱۸۲ کیلوگرم رسیده است.
مقامهای مختلف جمهوری اسلامی در روزهای اخیر تهدید کرده بودند صدور احتمالی قطعنامه شورای حکام با اقدامات متقابل و فوری تهران روبهرو خواهد شد.
به نوشته بیانیه مشترک وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی ایران، «مختصات پاسخ احتمالی ایران از قبل نیز به مدیرکل آژانس اطلاعرسانی شده است».
خبرگزاری رویترز با اشاره به اینکه صدور قطعنامه جدید شورای حکام آژانس با هدف فشار بر ایران برای مذاکره درباره محدود کردن فعالیتهای هستهایش صورت گرفته است نوشت این اقدام در آستانه آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ در ایالات متحده صورت گرفته و درباره رویکرد او در این باره تردیدهایی هست.
دونالد ترامپ در دوره پیشین ریاست جمهوری خود در اردیبهشت ۱۳۹۸ خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد و از آن پس سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران را در پیش گرفت.
از سویی دیگر، نماینده آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه اول آذرماه، از مدیرکل آژانس بهدلیل ارائه گزارش راستیآزمایی و نظارت بر فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی که منجر به صدور قطعنامه بر علیه حکومت ایران شد، قدردانی کرد.
لورا هولگیت، با اشاره به تداوم نصب آبشارهای سانتریفیوژ پیشرفته اضافی و انباشت مقادیر بیشتری اورانیوم بسیار غنیشده توسط جمهوری اسلامی و اشاره دبیرکل آژانس به این اقدامات در گزارش اخیر خود، خاطرنشان کرد: «همانطور که این گزارش مشخص میکند، رهبران حکومت ایران به گسترش برنامه هستهای خود به سرعت ادامه میدهند، که این اقدام عمیقا نگرانکننده است.»
او با تاکید بر این که «ذخیره اورانیوم بسیار غنیشده هیچ هدف صلح آمیزی در پی ندارد» افزود: «تنها کشورهای دارای سلاح هستهای اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنی میکنند و اگر جمهوری اسلامی واقعاً علاقمند به ایجاد اعتماد است و ماهیت برنامه هستهای خود را صلحآمیز میداند، نه تنها باید تولید بیشتر اورانیوم ۶۰ درصد غنیشده را متوقف کند، بلکه باید ذخایر ۶۰ درصدی موجود را هم بهطور کامل کاهش دهد.»
نماینده ایالات متحده در آژانس ضمن ابراز تاسف عمیق از «سنگاندازی» جمهوری اسلامی در مورد نگرانیهای پادمانی و خودداری از اجرای تعهدات قانونیاش تصریح کرد: «تهران باید تعهدات پادمانهای قانونی خود را بهطور کامل و بدون تاخیر بیشتر اجرا کند و اجرای پروتکل الحاقی و شفافیت کامل در مورد تولید اجزای سانتریفیوژ را جدی بگیرد.»