دادگاه کیفری بینالمللی لاهه روز پنجشنبه اول آذر اعلام کرد حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، یوآو گالانت، وزیر دفاع پیشین این کشور و محمد دیاب المصری، ملقب به «ضیف»، فرمانده «کشتهشدهٔ» گروه افراطی حماس را صادر کرده است.
قضات دیوان کیفری بینالمللی همچنین با درخواست اعتراض اسرائیل مخالفت کردند.
این احکام بهدلیل عملکرد ارتش اسرائیل به اتهام «جنایات جنگی» و «جنایت علیه بشریت» در جنگ غزه و نیز عملیات گروه افراطی حماس علیه شهروندان اسرائیل امضا و صادر شده است.
دیوان کیفری بینالمللی پنجشنبه اعلام کرد پذیرش صلاحیت دادگاه توسط اسرائیل، برای صدور احکام جلب علیه مقامات ارشد این کشور، الزامی نبوده است.
دیوان لاهه از زمان کوتاهی پس از شروع جنگ غزه، شکایت دولت آفریقای جنوبی که ارتش اسرائیل و سران آن را به «جنایت جنگی» متهم کرد، مورد بررسی قرار داد.
این حکم با واکنشهای مختلفی روبرو شده است و باعث ایجاد یک صفبندی جدید در عرصه بینالمللی شده است.
گروهی از مقامات و دولتها از آن استقبال کردند و حکم دیوان بینالمللی دادگستری را لازم الاجرا دانستند، گروه با تأکید بر احترام برای دادگاه لاهه محتاطانه این پیام را رساندند که تمایلی برای اجرای آن ندارد و برخی دیگر قویاً اجرای این حکم را رد کردند و حتا عملکرد دیوان لاهه را زیر سؤال بردند.
علاوه بر گروههای تروریستی مثل حماس و جهاد اسلامی فلسطین، جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز تأکید کردند که این حک باید اجرا شود.
بورل در یک کنفرانس خبری مشترک با ایمن صفدی، وزیر خارجه اردن در امان درباره این حکم بینالمللی گفت: «این یک تصمیم سیاسی نیست» و افزود که «تصمیم دادگاه باید محترم شمرده شده و اجرا شود.»
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا حکم بازداشت نخستوزیر اسرائیل از سوی دادگاه کیفری بینالمللی را اقدامی «شنیع» و «مفتضحانه» دانست و در بیانیهای اعلام کرد: «هر آنچه که دیوان بینالمللی کیفری ممکن است اعلام کرده باشد، اما هیچ چیزی برای برابری و یکسانسازی بین اسرائیل و حماس وجود ندارد.» رئیس جمهور آمریکا همچنین تاکید کرد که «ما همیشه در کنار اسرائیل در برابر تهدیدات علیه امنیت آن خواهیم بود.»
نتانیاهو هم در یک پیام ویدیویی با اشاره به اینکه دادگاه لاهه، عامدانه او و گالانت را به هدف قرار دادن غیرنظامیان متهم کرده است، گفت «ارتش اسرائیل برای جلوگیری از آسیب رسیدن به غیرنظامیان، هرچه در توان داشته را انجام داده است.»
نتانیاهو در پایان پیامش با اشاره به اینکه اسرائیل برای تصمیم دادگاه لاهه اعتباری قائل نیست، گفت «هیچ تصمیم جانبدارانه این دادگاه نمیتواند از دفاع اسرائیل از شهروندانش جلوگیری کند. اسرائیل برای دفاع از شهروندانش دربرابر محور شرارت جمهوریاسلامی و نیروهای نیابتی تهران، شامل حماس، حزبالله، حوثیها و سایر گروهها، از هیچ اقدامی فروگذار نخواهد کرد.»