تحلیف رییسی، وعده دولت ملی و دوستی با همسایگان، غیبت روسای سابق رییس جمهور ولاریجانی‌ها

ابراهیم رئیسی، هشتمین رئیس‌جمهور ایران، روز پنج شنبه در مقابل مقامات و شخصیت‌های لشکری و کشوری و مهمانانی از صدو پانزده کشور جهان سوگند ریاست جمهوری را قرائت کرد و رسما به عنوان رئیس جمهور کار خود را از شنبه آغاز خواهد کرد.
وی در جلسه تحلیف سوگند یاد کرد‏ پاسدار نظام‏ جمهوری‏ اسلامی‏ و قانون‏ اساسی‏ کشور باشد و تمام استعداد خود را برای ایفای‏ مسئولیت‌هایی‏ که‏ به عهده‏ گرفته‏ ‏ کار گیرد و خود را وقف‏ خدمت‏ به‏ مردم‏ و پشتیبانی‏ از حق‏ و گسترش‏ عدالت‏ کند.
وی همچنین سوگند یاد کرد از هر گونه‏ خودکامگی‏ بپرهیزد و از آزادی‏ و حرمت‏ اشخاص‏ و حقوقی‏ که‏ قانون‏ اساسی‏ برای‏ ملت‏ شناخته‏ است‏ حمایت‏ کند‏.
ابراهیم رئیسی پس از ایراد سوگند ریاست جمهوری در سخنرانی خود که آن را با شور و حرارت زیادی ایراد کرد، بر ضرورت لغو تحریم‌ها تاکید کرد و اظهار داشت دولت وی از هر طرح دیپلماتیکی که این هدف را محقق کند، حمایت خواهد کرد.
وی همچنین با اشاره به ضرورت برقراری رابطه با همسایگان، اظهار داشت دست دوستی خود را به سمت کشورهای منطقه و همسایگان جمهوری اسلامی دراز می‌کند و آمادگی دارد که از صلح منطقه با همکاری کشورهای منطقه حمایت کند.
رئیسی افزود جمهوری اسلامی ایران، و مهم‌ترین و اصلی‌ترین اولویت سیاست خارجی خود را، ارتقاء روابط با کشورهای همسایه‌ی خود می‌داند.
اظهارات وی که با پیام‌های تحسین نمایندگان مجلس همراه بود در حالی عنوان شده است که پیش از این دولت حسن روحانی بارها همین اظهارات را با همین کلمات و همین جزئیات بیان کرده بود، اما نه تنها مورد حمایت نمایندگان مجلس قرار نگرفته بود، بلکه به اشکال مختلف تلاش کرده بودند که اقدامات و اظهارات محمدجواد ظریف و دستگاه دیپلماسی دولت حسن روحانی را خائن به کشور و بی توجه به منافع ملی نشان دهند.
رئیسی در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان این موضوع که در دولت وی، همه مؤلفه‌های قدرت ملی کشور تقویت خواهد شد،تاکید کرد وی از همه ابزارهای قدرت ملی از جمله دیپلماسی و تعامل هوشمند با جهان، استفاده خواهد کرد تا منافع و مصالح ملی جمهوری اسلامی ایران را تامین کند.
رئیس جمهور ایران در بخش دیگری از سخنانش قدرت جمهوری اسلامی ایران در منطقه را امنیت‌ساز دانست و با بیان اینکه ظرفیت‌های منطقه‌ای ایران، حامی صلح و ثبات در کشورهاست، تاکید کرد قدرت جمهوری اسلامی ایران صرفا برای مقابله با تهدید قدرت‌های سلطه گر بکار گرفته خواهد شد.
رئیسی تاکید کرد بحران‌های منطقه، باید از طریق گفتگوهای واقعی درون منطقه‌ای و براساسِ تامین حقوق ملت‌ها، حل و فصل شود. وی افزود دخالت‌های بیگانگان نه موجب رفع مشکل نخواهد شد، بلکه خود، مشکل است.
رئیس جمهور در ادامه‌ی اظهاراتش برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران را کاملا صلح‌آمیز دانست و با بیان این موضوع که نظام جمهوری اسلامی ایران، سلاح اتمی را شرعا به فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی حرام می‌داند، تأکید کرد این سلاح، هیچ جایگاهی در استراتژی دفاعی کشور ندارد.
وی در عین حال یادآور شد سیاست فشار و تحریم، موجب انصراف ملت ایران از پیگیری حقوق قانونی خود از جمله حق توسعه، نخواهد شد.
در مراسم تحلیف رئیس جمهور، روسای سابق رییس جمهور یعنی خاتمی و احمدی نژاد غایب بودند که نشاندهنده شکافهای درون بلوک قدرت است . همچنین آملی لاریجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و همچنین علی لاریجانی رییس سابق مجلس شورای اسلامی حضور نداشتند. آملی لاریجانی با اعتراض شدید نسبت به شیوه تایید صلاحیت‌ کاندیداهای ریاست جمهوری خود را در مقابل نظام جمهوری اسلامی قرار داده است و برای اولین بار با انتقاد از سیاست‌های شورای نگهبان اعلام کرد با وجودی که همواره از عملکردها و سیاست‌های جمهوری اسلامی دفاع کرده است، اقدام اخیر شورای نگهبان را به هیچ عنوان قابل دفاع نمی‌داند و نمی‌تواند از آن دفاع کند.