اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور روز چهارشنبه با بیان اینکه تضعیف همبستگی اجتماعی از تهدیدهای جدی برای هر کشوری است، آن را عاملی دانست که میتواند منجر به ایجاد فاصله میان حکومت و جامعه، و تقویت فاصله در درون حکومت و درون جامعه شود. جهانگیری همچنین عواملی مانند فقر، تبعیض، فساد و آسیبهای اجتماعی و حاشیه نشینی را از جمله مواردی دانست که همبستگی اجتماعی را تهدید میکنند. وی افزود رشد فردگرایی، مادی گرایی و تضعیف ارزشها در جامعه نیز از جمله عوامل تضعیف همبستگی اجتماعی هستند.
جهانگیری در بخش دیگری از اظهاراتش به رشد اقتصادی کشور در اوایل سال 1396 اشاره کرد و اظهار داشت در آن مقطع با توجه به شرایط موجود کشور این تصور وجود داشت که میتوان در کوتاه مدت شرایطی ایجاد کرد که هیچ کس شب سر گرسنه به بالین نگذارد. وی افزود با توجه با اقدامات انجام شده دولت یقین داشت به زودی چهره خشن فقر به ویژه فقر مطلق از کشور پاک خواهد شد.
وی اظهار داشت اتفاقاتی که در سال ۱۳۹۷ رخ داد به بسیاری از آرزوها برای کشور آسیب وارد کرد که یکی از آنها همین موضوع بود.
این اظهارات جهانگیری بیش از آنکه نشان دهنده عدم موفقیت دولت در تحقق وعده این اظهارات جهانگیری بیش از آنکه نشان دهنده عدم موفقیت دولت در تحقق وعدههای خود باشد نشاندهندهی آن است که دولت حتی از راههای رفع مشکلات کشور بی اطلاع است و هنوز نمی داند که با برنامه ریزی کوتاه مدت حتی قادر به از بین بردن فقر مطلق نیست، چه رسد به ریشه کن کردن آن.
وی همچنین از اقدامات همتی در بانک مرکزی قدردانی کرد و اظهار داشت پیدا کردن کسی که بتواند در کوتاه مدت این مسئولیت را به عهده بگیرد کار دشواری بود.
این اظهارات در حالی عنوان می شود که عبدالناصر همتی در روزهای تبلیغات ریاست جمهوری خود را به کلی از سیاستهای اقتصادی دولت جدا نشان داده بود و تاکید کرده بود که بسیاری از تصمیمات اقتصادی در دولت بدون هماهنگی و تایید بانک مرکزی گرفته شده است.
وی پیش از آن هم در یک گفتگوی کلاب هاوسی قبل از کاندیداتوری ریاست جمهوری اعلام کرده بود که بسیاری از تصمیمات را تنها به دلیل جایگاه خود در بانک مرکزی گرفته و تایید کرده است و شخصا با آنها موافق نبوده است.
وی اظهار داشت دولت در زمان مناسب اعلام خواهد کرد که در سه سال گذشته چه بر سر اقتصاد ایران آمد. وی همچنین یادآور شد امریکا تمام تلاش خود را متمرکز کرده بود که اقتصاد ایران را از هم بپاشد.
اینها نکاتی است که همه مردم می دانند. همه به خوبی اطلاع دارند که دولت در سه سال گذشته کشور را بدون درامد مستقیم ارزی اداره کرده است و از طریق اوراق قرضه و همچنین فروش دارایی های خود توانسته است اقتصاد کشور را حفظ کند و حداقل های مورد نیاز برای پرداخت کارمندان و دیگر هزینههای جاری کشور را فراهم کند.
اما نکته این است که بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران تاکید دارند که ملت ایران اجباری برای تحمل این همه سختی نداشته است و با کنار گذاشتن تندرویها و لجاجتهای سیاسی و دیپلماتیک دولت می توانست این فشارها را تحمل نکند و شرایط هم برای زندگی مردم بسیار بهتر باشد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه دولت نتوانسته است حتی به کشورهای همسایه و عراق و ترکیه و افغانستان نفت بفروش ، اظهار داشت دولت تصور نمیکرد شرایطی پیش بیاید که حتی هند هم نفت ایران را نخرد.
این اظهارات ناشی از بیاطلاعی دولت از شرایط جامعه است. درست در همین مقطعی که جهانگیری به عنوان معاون اول رئیس جمهور اعلام می کند که حتی تصور عدم فروش نفت ایران را نداشتند،؛ بسیاری از کارشناسان نسبت به ایجاد چنین وضعیتی هشدار داده بودند، اما دولت با بیتوجهی و بدون برنامه ریزی برای شرایط سخت به توهمات خود در خصوص ادامه و تداوم فعالیتهای اقتصادی و تعامل تجاری جمهوری اسلامی ایران ادامه داده است.