دولت روحانی، ادعای دولت الکترونیک و عدالت آموزشی

حسن روحانی رئیس جمهور ایران روز سه شنبه به اهمیت فضای مجازی در زندگی مردم اشاره کرد و با بیان این موضوع که فضای مجازی هم مانند هر دستاورد و امکان دیگری مشکلات و ‌آسیب‌های خود را دارد، از کسانی که تصور می‌کردند می‌توان از گسترش و عمومیت یافتن استفاده از فضای مجازی فرار کرد، انتقاد کرد و اظهار داشت امروز همه فهمیده‌اند نمی‌توان جامعه را از این امکانات محروم کرد. وی تبلیغات کاندیداهای انتخابات اخیر ریاست جمهوری را یکی از نشانه‌هایی دانست که این ادعا را تایید می‌کند.
وی در ادامه اظهاراتش تحقق دولت الکترونیک را اصلی‌ترین راه برای کوچک کردن و چابک سازی دولت دانست و با اشاره به اینکه در هشت سال گذشته تحقق دولت الکترونیک از 20 درصد به حدود 70 درصد رسیده گفت دولت الکترونیک در هشت سال گذشته 50 درصد پیشرفت داشته است.
اظهارات حسن روحانی در خصوص پیشرفت 50 درصدی دولت الکترونیک در حالی عنوان می‌شود که در 8 سال گذشته نه تنها دولت کاغذی به دولت الکترونیک تبدیل نشده است بلکه تمام سیستم اداری جمهوری اسلامی ایران همچنان به ابتدایی‌ترین شکل ممکن کاغذی است.
حتی بانک‌ها که قاعدتا اولین مکان هستند که با حذف کاغذ در فرایند دولت الکترونیک قرار می‌گیرند و حتی دانشگاه‌ها، همچنان از فرایندهای کاغذی برای انجام اقدامات خود استفاده می‌کنند و کمترین تغییری به سمت دولت الکترونیک در آنها صورت نگرفته است.
به نظر می‌رسد حسن روحانی توسعه کسب و کارهای مجازی را با توسعه دولت الکترونیک یکی گرفته و اقداماتی را که مردم کاملا به صورت خودجوش و تنها با هدف رفع مشکلات درآمدی خود از طریق توسعه‌ی کسب و کار مجازی در حال توسعه‌ی آن هستند با توسعه دولت الکترونیک یکی گرفته است.
به گفته کارشناسان توسعه دولت الکترونیک به معنای حذف ارتباطات کاغذی در ادارات و جایگزین کردن روندهای الکترونیک به جای روندهای سنتی و کاغذی است که در حال حاضر هم با همان شدت قبل در حال انجام است و هیچ تغییری در آنها ایجاد نشده است. مشتریان حتی برای اضافه کردن یک گزینه به خدمات دریافتی خود از بانک‌ها همچنان باید ده‌ها صفحه کاغذی را پر کنند و ده‌ها صفحه کاغذی به بانک‌ها تحویل دهند. در بقیه‌ی حوزه‌ها هم همینطور.
حسن روحانی در ادامه به ارائه بیش از یک میلیارد خدمت در بستر دولت الکترونیک اشاره کرد و اظهار داشت دولت یازدهم و دوازدهم اقدامات بسیاری را برای توسعه و گسترش زیرساخت‌ها و دسترسی‌ها به فضای مجازی را در هشت سال گذشته ایجاد کرده است. وی به کسب و کار بیش از یک میلیون نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم در فضای مجازی اشاره کرد و این آمار را جهت توجه به فضای مجازی با اهمیت دانست.
این اظهارات در حالی عنوان می شود که دولت تنها اقدامی که در این خصوص انجام داده در اختیار قرار دادن اینترنت بوده است، ضمن اینکه با انواع تهدیدها همواره استفاده از این فضا را نیز برای مردم دشوار کرده است. توسعه فضای مجازی به تشخیص خود مردم و بنا بر ضرورتی که تشخیص داده‌اند توسعه یافته است. ضمن اینکه توسعه آن هم ربطی به توسعه دولت الکترونیک ندارد.
حسن روحانی به توسعه اینترنت پرسرعت به عنوان یکی دیگر از خدمات دولت خود اشاره کرد و اظهار داشت افراد می‌توانند با تهیه اینترنت پرسرعت خودرو امنیت مسیر را برای خود و فرزندان خود تامین کنند.
این اظهارات در حالی است که مردم حتی در داخل خانه نیز با دشواری‌های زیادی در تامین اینترنت مناسب مواجه هستند و با بروز انواع و اقسام مشکلات همواره استفاده مردم از فضای مجازی که عمدتا کسب و کارهای آنها به آن وابسته است، تحت تاثیر قرار می‌گیرد و با مشکلات جدی مواجه می‌شود.
ضمن اینکه مساله فیلترینگ و همچنین تهدید دائمی قطع اینترنت از جمله مسائلی است که مردم از نظر روانی سال هاست درگیر آن هستند.
حسن روحانی در ادامه به عدالت آموزشی در سراسر کشور به واسطه فضای مجازی اشاره کرد و اظهار داشت در سال گذشته و با وجود تعطیلی مدارس به خاطر کرونا، گسترش اینترنت پرسرعت در تمام نقاط کشور به ایجاد عدالت آموزشی نیز کمک کرده است. وی همچنین ادعا کرد امروز دانش آموزان در دوردست‌ترین روستاهای کشور هم امکان بهره‌مندی از آموزش‌های بهترین دبیران را دارند.
واقعا معلوم نیست حسن روحانی این اظهارات را با استناد به چه گزارش‌هایی بیان می‌کند.در حال حاضر حتی دانش آموزان طبقات متوسط در داخل شهرها هم به علت قیمت گزاف تجهیزات الکترونیکی امکان استفاده کامل از فضای آموزشی را ندارند، چه برسد به مناطق دور از دسترس که از هیچ امکاناتی در این ماه ها برای استفاده از فضای مجازی برخوردار نبوده‌اند.
بسیاری از دانش آموزان در مناطق محروم حتی از ابتدایی ترین امکانات آموزشی هم برخوردار نیستند و حتی از کلاس درس نیز برخوردار نیستند و بدون استفاده از کمترین امکانات آموزشی زندگی می کنند و بسیاری از آنها به علت فقدان ابتدایی‌ترین امکانات برای آموزش یا ترک تحصیل می کنند یا در مناطق مرزی جذب گروه های تروریستی می شوند.