رهبر جمهوری اسلامی روز پنج شنبه طی حکمی غلامحسین محسنی اژه ای را به ریاست قوه قضائیه منصوب کرد. اژه ای که در دوره رییسی به حاشیه رفته بود ورییسی مایل بود مرتضوی مقدم رییس دیوان عالی کشور که مورد حمایت قضات بود عهده دار این سمت شود اما نتوانست رهبر را قانع کند .خامنه ای در این حکم به مأموریتهای دستگاه قضا در قانون اساسی اشاره کرده و از محسنی اژه ای خواسته است رویکرد تحولی در قوه قضائیه را ادامه دهد.
وی همچنین در این حکم خواستار گسترش فناوریهای نوین در دستگاه قضایی شده و از محسنی اژه ای خواسته است تا نیروهای کارآمد و جهادی را در مسئولیتها به کار بگیرد. همچنین از وی خواسته است تا با تخلفات به شکل قاطع برخورد کند و از خدمات قضات پاکدامن قدرشناسی کند.
وی همچنین در این حکم به خدمات ارزنده محسنی اژه ای در دستگاه قضایی و کارنامه افتخارآمیز وی اشاره کرده و تاکید کرده است که محسنی اژه ای علاوه بر صلاحیتهای قانونی، دارای سابقهی درخشان در امر قضا نیز هست.
آیت الله خامنه ای در بخش دیگری از حکم خود از جمله ماموریتهای اساسی دستگاه قضا را گسترش عدالت، احیای حقوق عامه، و تأمین آزادیهای مشروع دانسته و بر ضرورت نظارت بر حسن اجرای قوانین، و پیشگیری از وقوع جرم، و مبارزهی قاطع با فساد تاکید کرده است.
اشاره خامنه ای به پیشگیری از وقوع جرم به عنوان یکی از ماموریت های دستگاه قضا در قانون اساسی در حالی عنوان می شود که پیش از این ابراهیم رئیسی پیشگیری از وقوع جرم را یکی از وظایف دولت و قوه مجریه عنوان کرده و در توجیهش به اینکه چرا برای مقابله با جرم به قوه مجریه می رود و در قوه قضائیه به مقابله با جرم ادامه نمی دهد، گفته بود در دستگاه قضا وظایف بر رسیدگی بر جرایم استوار است و پیشگیری از وقوع جرم به عهده قوه قضائیه قرار ندارد.
انتصاب محسنی اژه ای به ریاست قوه قضائیه گرچه قابل پیش بینی بود اما به بسیاری از فعالان و کنشگران سیاسی شوک بالایی وارد کرده است. محسنی اژه ای یکی از بی مهابا ترین افراد در دستگاه قضا در جمهوری اسلامی است و از نظر برخورد با مخالفان سیاسی دارای پروندهی مفصلی است.
محسنی اژه ای با پرونده کرباسچی در عرصه عمومی مطرح شد و اقدام وی در محکوم کردن و خارج کردن کرباسچی از عرصهی سیاست بخش مهمی از پرونده جمهوری اسلامی در حوزه برخورد سیاسی با متهمان است.
وی پس از آن هم تقریبا در تمامی پرونده های متهمان سیاسی جمهوری اسلامی حضور داشته و احکام بسیاری از متهمان سیاسی توسط وی صادر شده است.
بنا بر اظهارات عیسی سحرخیز، جای دندان های محسنی اژه ای روی بدن وی یکی از علائم خشونت علیه وی توسط محسنی اژهای است.
رهبر جمهوری اسلامی با وجود اطلاع از موقعیت این افراد در بین مردم و نفرتی که مردم از این افراد دارند، با انتصاب این افراد در واقع قدرت خود را به رخ مردم می کشد. خشم رهبر از مردم به خاطر نافرمانی از وی در رویدادهای مهم سیاسی کشور و انتخاب مسیری خلاف آنچه که وی خواسته و اراده کرده است، به گفته برخی یکی از دلایلی است که علی خامنه ای در انتصابات خود همواره کسانی را به کار می گمارد که غیر محبوبترین افراد بین مردم هستند.
برخی تحلیلگران تاکید دارند حضور محسنی اژه ای در قوه قضائیه شرایط را برای بسیاری از فعالان سیاسی دشوار خواهد کرد و پیش بینی می کنند که سخت گیری های بیشتری علیه مردم اعمال شود و وضع اکثر فعالان سیاسی از قبل دشوارتر شود.
بهر حال این انتصاب چالشی جدید برای رییسی ایجاد خواهد کرد و او در باره پیشبرد سیاستهایش نمیتواند کارت حمایت قوه قضاییه را به همراه داشته باشد .