سید محمد خاتمی که به خاطر ترغیب مردم به شرکت در انتخابات ۱۴۰۰ از طرف کسانی که انتخابات را تحریم کردند، به پشت پا زدن به مردم متهم شده است، روز دوشنبه با انتشار پیامی موقعییت چالش کنونی کشور را تبیین کند .
وی به شعارهای اصلاحطلبانهای که از طرف کاندیداها مطرح شد اشاره کرد و گفت اصلاح طلبی به مفهوم واقعی آن در وجدان جمعی جامعه جایگاه بااهمیتی یافته است.
وی از اصلاحطلبان خواست در کار خود بازنگری کنند و ضعفهایی را که در دو انتخابات اخیر آشکار شد بشناسند و آنها را رفع کنند.
خاتمی همچنین با اشاره به تغییراتی که در مسائل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی مقاطع گذشته رخ داده، بااهمیت دانست و اظهار داشت شرایط جدید ایجاب میکند که مطالبات و توقعات جدید با گذشته متفاوت باشد و در آن تجدیدنظر شود. وی همچنین به کاهش اعتبار اصلاحطلبان در جامعه اشاره کرد و اظهار داشت فاصله میان اصلاحطلبان و مردم و حتی بخش مهمی از علاقمندان آنان قابل انکار نیست.
وی در این راستا خواستار آسیبشناسی و بازآفرینی ظرفیت اصلاحطلبی اصلاحطلبان شد و آن را کمهزینهترین و پرفایدهترین راه برای بهبود وضع جامعه و تأمین خواستهای تاریخی مردم دانست.
خاتمی در بخش دیگری از پیام خود، نیاز به گفتوگوهای مسألهشناسانه و راهگشایانه اصلاحی را برای امروز و آینده کشور را بااهمیت دانست و اظهار داشت با توجه به شرایط پیچیده و دشوار نمیتوان با رویکردهای ساده و تکراری روبرو شد.
رئیس دولت اصلاحات همچنین از همه کسانی که به عبور کم هزینه ایران از تنگناهای امروز و آینده ایران می اندیشند خواست تا با رعایت شکیبایی، رواداری و مدارا و امید و گفتوگو، تنوع و تفاوت نظرها را به رسمیت بشناسند.
وی افزود مردم باید ضمن احترام به اختلافنظرها و التزام به موازین اخلاقی بر نقاط مشترک تاکید کنند و نقاطی را بیابند که با خواستههای نسل جوان اصلاحطلبی مشترک باشد.
وی حاصل این تلاشها را گشایش افقهای جدید برای توسعه و پیشرفت ایران دانست و ابراز امیدواری کرد نتیجهی آن استقرار و استمرار آزادی و عدالت و مردم سالاری در جامعه و رضایت و امنیت مردم باشد.
اظهارات سید محمد خاتمی نه تنها موجب همدلی بین جمعیت مخالف با او نشده است، بلکه بیشتر انتقاد مخالفین با وی را برانگیخته است.
بسیاری معتقدند که مرگ سیاسی سید محمد خاتمی رقم خورده است و گرچه این اقدام خاتمی را دلیل مرگ سیاسی وی میدانند، اما به گغتهی تحلیلگران این نوع مواجهه بهانهای است برای برخورد با وی.
مخالفین سید محمد خاتمی تاکنون بارها مرگ سیاسی او را در سالهای ۸۲، ۹۰ و امروز اعلام کردهاند.
اما با وجود اینها او توانست سال ۹۲، ۹۴ و ۹۶ معنیدارترین جمعیت را در ایران با وجود همهی محدودیتها بسیج کند.