آغاز رای گیری در انتخابات جنجالی و پرماجرای ریاست جمهوری

رای گیری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی از ساعت هفت صبح روز جمعه در حوزه های انتخابیه داخل و خارج از کشور آغاز شده است انتخاباتی که از همان اغاز با رد صلاحیتهای گسترده شورای نگهبان فصل جدیدی در مجادلات انتخاباتی را رقم زد . مجادلاتی که همچنان ادامه دارد . در این انتخابات از هفت نامزد مورد تایید شورای نگهبان، سه نفر در روزهای گذشته انصراف دادند و ابراهیم رئيسی، محسن رضایی، عبدالناصر همتی و امیرحسین قاضی زاده هاشمی در صحنه انتخابات باقی ماندند.
در این میان کمپین مخالفان و تحریم انتخابات هم سعی کرد با بسیج نیروهایش و تبلیغات گسترده بر نفی انتخابات تاکید کند . در این میان جناح اصلاح طلب نیز به موافقین و مخالف رای گیری انشقاق کرد که نیمی از اصلاح طلبها عمدتا براین نظر بودند نباید تسلیم صحنه ارایی اطلاعات سپاه شد و با رای به همتی ؛ و نه به رییسی که منصوب خامنه ای است عملا یک نه بزرگ متوجه رهبری ساخت . علاوه براین جریان موافق معتقد است که حضور رییسی در قدرت باعث بحران در توسعه اقتصادی و سیاست خارجی خواهد شد . جریان مخالف معتقدند چون احتمال باخت همتی زیاد است حضور در انتخابات میتواند بازی را به نفع رهبری به پیش ببرد . مخالفین معتقدند موج جدیدی که در روزهای اخیر ایجاد شده میتواند نتیجه را تغییر دهد .در این میان رهبر جمهوری اسلامی با حضور در صندوق رای گفت روز انتخابات، روز ملت ایران است؛ وی بدون توجه به نقش شورای نگهبان مدعی شد مردم هستند که با حضور در پای صندوق‌های رأی و با دادن رأی، تکلیف کلی و اساسی کشور را برای سال‌های آینده معین می‌کنند. وی گفت امروز متعلق به مردم است و هر کاری که ملت ایران امروز تا شب انجام بدهند، از حضور در کنار صندوق رأی و دادن رأی، سازنده آینده و سرنوشت چند ساله ماست. درست به همین دلیل است که عقل و خرد انسان‌ حکم می‌کند که در این آزمون بزرگ ملی و سراسری همه شرکت کنند. وی مدعی شد که اولین اثر و نتیجه این حضور به خود مردم برمی‌گردد؛ البته با این حضور، کشورنیز امتیازات بزرگ در عرصه بین‌المللی بدست می‌آورد . خامنه ای همچنین روز قبل از رای گیری نیز در یک سخنرانی گفت عدم حضور در انتخابات به معنی فاصله گرفتن مردم از نظام اسلامی است . روحانی رییس جمهور هم در هنگام رای گیری بر حفظ آرای مردم توسط مجریان انتخابات تاکید کرد و گفت خدای ناکرده یک رای جابجا نشود، البته همیشه رعایت می‌شده این بار هم رعایت شود. وی افزود این انتخابات از اهمیت بالایی برخوردار است و از مردم درخواست می کنم که به مشکلات و مسائلی که در مراحل قبل از ثبت نام نامزدها تاکنون وجود داشته توجه نکرده و با حضور در پای صندوق‌های رای به نامزد مورد نظر خود رای دهند. وی گفت مردم ما به خوبی می دانند که این انتخابات برای سرنوشت خودشان و نظام جمهوری اسلامی چقدر اهمیت دارد و ای کاش هیچ مشکلی از روز ثبت نام نامزدها تا امروز نداشتیم. همتی نیز یکی از کاندیداهای اصلی گفت ما به انزوای خارجی پایان خواهیم داد، مردم حق دارند با رفاه و با آرامش زندگی کنند. وی افزود معیشت مردم مسئله اول من است، ان شاءالله کاری خواهیم کرد حضور مردم در صحنه بیش از پیش باشد.وی تاکید کرد اگر هم رای نیاورم باز هم در خدمت مردم و پیگیر شعارهایم خواهم بود. هر کسی که رییس جمهور شود باید توسعه و رفاه کشور را به طبقات بالاتر برساند رییسی کاندیدای اصلی نهاد رهبری هم گفت من به عنوان یک نامزد و خادم مردم توصیه‌ام به دست‌اندرکاران آن است که باید خوب مراقبت کرد که حتی یک رأی بر خلاف تصمیم مردم، استفاده نشود.وی افزود بر اساس برخی گزارش‌ها که از سراسر کشور داشتیم برخی از شعب اخذ رأی فعال هستند اما در برخی دیگر، کار به کندی صورت می گیرد و لازم است که در رساندن تعرفه و آماده‌کردن رأی‌گیری تلاش مضاعف شود.وی از همه مسؤولان امر انتخابات در حوزه های اجرا و نظارت خواست که امانتدار رأی مردم باشند.رئیسی با ابراز امیدواری گفت ان شاءالله خداوند دولتی را رقم بزند که در راستای رفع گرفتاری‌ها و مشکلات مردم گام بردارد.
وی گفت از همه می‌خواهم که پای صندوق‌های رأی بیایند و هر کس به هر دلیلی ناامید شده و مشکل دارد نیز در انتخابات شرکت کند.رئیسی افزود همه مردم از پیر و جوان و زن و مرد، از هر اقلیم و با هر گویش و نگاه سیاسی، پای صندوق بیایند و هیچ کس از صندوق رأی قهر نکند.وی افزود اینکه مردم به‌خاطر برخی کاستی‌ها و مشکلات، از شرایط ناراحتی دارند به‌حق است ولی اگر نتیجه این نارضایتی، عدم شرکت در انتخابات باشد درست نیست.رئیسی در پایان تاکید کرد به همه حرف‌هایی که در تبلیغات انتخابات زدم پایبندم و برای رفع مشکلات مردم، شب و روز نمی‌شناسم. و همه تلاش خود را به کار می‌گیرم که در خدمت همه مردم باشم چرا که جمهور، به معنای همه مردم است نه یک شهر و گروه و دسته و جناح.
در این میان وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است رای گیری تا ساعت ۱۲ شب ادامه خواهد شد و ممکن است بعد از آن تا ساعت دو بامداد تمدید شود.به گفته عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، نتیجه انتخابات ریاست جمهوری تا عصر شنبه اعلام خواهد شد.حدود ۵۹ میلیون نفر در ایران واجد شرایط رای دادن در انتخابات ریاست جمهوری هستند.وزارت کشور ایران پیش بینی کرده است میزان مشارکت رای دهندگان در این دوره از انتخابات حدود ۴۷ درصد باشد اما مرکز نظرسنجی ایسپا در ایران این میزان را ۴۲ درصد پیش بینی کرده است. بنظر میرسد که میتواند میزان مشارکت تا پنجاه و چند درصد هم افزایش یابد. افزایش مشارکت میتواند انتخابات را به دور دوم ببرد .
روز جمعه همزمان با انتخابات ریاست جمهوری، انتخابات ششمین دوره شوراهای شهر و روستا، نخستین میان دوره مجلس یازدهم، و دومین میان‌دوره پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری برگزار می شود.
انتخابات خبرگان همچنان کمترین کاندیدا را دارد چون کسی نمیتواند از فیلتر شورای نگهبان عبور کند .