مجادلات اردوگاه اصولگرایان در انتخابات و اطمینان خاطر به پیروزی رییسی

اصولگرایان با وجودی که خود را پیروز قطعی انتخاب می دانند و تا جایی پیش رفته‌اند که در برخی از تراکت‌های تبلیغاتی، ابراهیم رئیسی را رئیس جمهور خوانده‌اند ودربسیاری از گفتگوها به گونه‌ای با او صحبت می‌شود که گویی رئیس جمهور ایران است،‌ همچنان به اظهارات تند خود نسبت به اصلاح‌طلبان و گروه‌هایی که در انتخابات امسال کاندیدایی ندارند، ادامه می‌دهند.
در حالی که وضعیت کاندیداها در انتخابات ۱۴۰۰ به گونه‌ای است که امکان مشارکت مردم را به حداقل رسانده و تنها با هراس جدی از انتخاب رئیسی است که می‌توان کمی امیدوار بود که بازی حاکمیت که به نفع رئیسی یا جلیلی در جریان است به هم بخورد، غلامعلی حداد عادل، رئیس شورای ائتلاف گفته است مشارکت پایین مردم در انتخابات ربطی به شورای نگهبان ندارد و مردم قبل از اعلام نتیجه‌ی تایید صلاحیت‌ها توسط شورای نگهبان هم تصمیم به مشارکت حداقلی گرفته بودند.
حداد عادل همچنین به مبارزه رئیسی با فساد اشاره کرده و با بیان اینکه رئیسی به عنوان قهرمان مبارزه با فساد شناخته شده است، گفته است وحشتی که از سه سال پیش در دل مفسدان اقتصادی افتاده خودش باعث عدم بروز برخی فسادها شده است.
البته حداد عادل توضیحی در این خصوص نداده است که اگر ابراهیم رئیسی در قوه‌ی قضائیه تا این حد قدرتمند و موفق ظاهر شده است و نفس حضور او در قوه‌ی قضائیه می‌تواند چنان رعبی ایجاد کند که جلوی فساد را بگیرد، چرا ابراهیم رئیسی در قوه‌ی قضائیه نمی‌ماند که به جلوگیری از فساد کمک کند و مانع از فساد شود و چنین مسئولیت مهمی را به خاطر حضور در قوه‌ی مجریه ترک کند.
حداد عادل در بخش دیگری از اظهاراتش، با انتقاد از ارز ۴۲۰۰ تومانی که توسط سیف رئیس کل بانک مرکزی به عنوان قیمت ارز پایه اعلام شد و به مسافران هم داده می‌شد، این سیاست را یک سیاست نادرست اعلام کرد و با اشاره به اینکه در شرایطی که همه می‌‌دانستند چه بحران ارزی در انتظار کشور خواهد بود، نباید چنین ارزی در اختیار مردم قرار می‌گرفت که برای مسافرت مصرف شود، یکی از چالش‌‌‌های اصلی در کشور را این تصمیم ارزی عنوان کرد.
بسیاری از تحلیل‌گران تاکید دارند که با وجود انتقاداتی که از نحوه‌ی برخورد اصولگرایان با دولت و سیاست‌های دولت وجود دارد، این اظهارات حداد عادل، رئيس شورای ائتلاف در خصوص تاثیر ارز ۴۲۰۰ تومانی بر خالی شدن خزانه‌ی کشور از ارز را انتقادی درست از سیاست‌های ارزی دولت عنوان می‌کنند و تاکید دارند که در پیش گرفتن چنین سیاستی توسط دولت که مشخص نیست بر اساس چه منطقی صورت گرفته‌ است تاثیر قابل اعتنایی بر شرایط بعدی ارزی در کشور و بحران‌های ارزی بعدی نیز داشته است. گرچه مشخص نیست که اگر دولتی نزدیک به اصولگرایان هم روی کار بود، ایا توان نگهداری از منابع ارزی کشور را داشت یا خیر.
وی در عین حال و در ادامه‌ی اظهاراتش، اصلاح نظام بانکی کشور را یکی دیگر از سیاست‌های بعدی دولت رئیسی برای مقابله با فساد دانست و اظهار داشت نظام بانکی کشور بتدیل به غولی شده است که هیچ دولتی جرات مبارزه با آن را ندارد.
اظهارات حداد عادل در خصوص برنامه‌ی دولت رئیسی برای رفع مشکل نظام بانکی کشور در حالی عنوان می‌شود که در تیم اقتصادی که به نظر می‌رسد به رئیس کمک کنند، نشانه‌ای از اینکه افراد قدرتمندی در تیم اقتصادی او حضور داشته باشند که بتوانند چنین نابسامانی‌هایی را مدیریت کنند و به قول حداد عادل کاری را انجام دهند که هیچ دولتی در جمهوری اسلامی نتوانسته انجام دهد، وجود ندارد.
حداد عادل همچنین مشارکت پایین را نتیجه سوء مدیریت دولت دانست و اظهار داشت قبل از این اعلام صلاحیت‌ها هم مشارکت بالا نبوده است.
گرچه ممکن است اظهارات حداد عادل در خصوص نظرسنجی‌ها درست باشد، و مشارکت پایین تر از حد معمول گزارش شده باشد، اما سابقه‌ی انتخابات در جمهوری اسلامی نشان می‌‌دهد که تا روزهای پایانی تبلیغات ریاست جمهوری، تخمین روشنی از میزان مشارکت مردم وجود ندارد.
ضمن اینکه کاندیدای مورد قبول عموم جامعه در بین کاندیداها وجود ندارد که مردم بتوانند بر اساس آن اقدام به مشارکت در انتخابات کنند.
در همان حال لاله افتخاری نماینده پیشین مجلس و فعال سیاسی اصولگرا نیز با بیان این موضوع که اصلاح‌طلبان باید از شورای نگهبان سپاسگزار باشند، ‌اظهار داشت اصلاح‌طلبان تا پیش از اعلام نتایج اصلا امیدی به اینکه کاندیدایی در ریاست جمهوری داشته باشند، نداشتند و شورای نگهبان در روند بررسی‌ها امکان حضور در رقابت‌های انتخاباتی را برای آنها فراهم کرد.
مشخص نیست منظور لاله افتخاری از اینکه اصلاح‌طلبان در انتخابات ۱۴۰۰ کاندیدا دارند چیست.
به نظر می‌رسد که لاله افتخاری مهرعلیزاده را که اصلاح‌طلبان در هیچ شرایطی حاضر به حمایت از وی نشدند را کاندیدای اصاح‌طلبان تلقی کرده و با استنا به حضور وی سعی کرده است اینگونه عنوان کند که مهرعلیزاده کاندیدای اصلی اصلاح‌طلبان است.
لاله افتخاری همچنین با بیان این موضوع که اسحاق جهانگیری باید سپاسگزار باشد که صلاحیتش احراز نشده و محترمانه از عرصه انتخابات کنار گذاشته شده، اظهار داشت جهانگیری در هشت سال گذشته یک کارنامه کاری موفقی نداشته و مشکلات امروز کشور در حوزه مسائل اقتصادی، فرهنگی ثمره عملکرد دولتی است که آقای جهانگیری نفر دوم آن بوده و در تصمیم‌گیری‌ها نقش تاثیرگذار داشته است. وی خاطرنشان کرد جهانگیری اگر وارد رقابت‌های نهایی انتخاباتی می‌شد، با رأی پایینی که کسب می‌کرد، وجهه سیاسی خود را هم از دست می‌داد.
این اظهارات به نظر می‌رسد که درست خلاف نظر شورای نگهبان باشد. بسیاری تاکید دارند که شورای نگهبان با علم به احتمال رای آوردن جهانگیری و پزشکیان و توان بالقوه‌ی اصلاح‌طلبان برای رای آوردن یکی از کاندیداهای اصلاح‌طلبان همه‌ی کاندیداهای اصلاح‌طلبان را رد صلاحیت کرده است، نه اینکه آنها توان راي‌آوری نداشته‌اند.