مذاکرات ایران و اعضا برجام برای نحوه بازگشت امریکا به برجام در وین آغاز شد و جلسه بعدی به روز جمعه منتقل شد . صبح سهشنبه نشستی میان عباس عراقچی، انریکه مورا هماهنگکننده اتحادیه اروپا و رییس کمیسیون مشترک برجام و طرفهای 4+1 در قالب کمیسیون مشترک برجام در وین پایتخت اتریش برگزار شد. هیئت امریکایی نیز در هتلی جدا از هیات ایرانی مستقر هستند چون خامنه ای هرنوع مذاکره ای را میان دو طرف را منع کرده است .
در این میان عبااس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد در نشستهای اخیر دو گروه کارشناسی تشکیل شده است که ما به طور مرتب فعالیتهای این گروه را رصد خواهیم کرد و پیشرفت کار را ارزیابی و موانع را بررسی میکنیم. واگر ببینیم طرفهای ما در این کارگروهها جدی نیستند و پیشرفتی وجود نداشته باشد، به کار خاتمه خواهیم داد؛ ما برای وقت تلف کردن نیامدهایم و عجلهای هم در این امر نداریم.عراقچی گفت این نشست معمولی کمیسیون مشترک است که هر سه ماه یکبار برگزار میشود و اکنون مصادف شده بود با شرایط جدید و فرصتی برای همه طرفها برای بازگشت به برجام پیش آورده است. ما نشست اول را جمعه گذشته به صورت ویدیو کنفرانس برگزار کردیم و این نشست دوم بود. میتوانم بگویم که جلسه سازندهای بود. ما توافق کردیم که دو گروه کاری تشکیل شود؛ یکی در زمینه تحریمها و دیگری در زمینه هستهای وی افزود این دو گروه کاری که شامل همه اعضای کمیسیون مشترک است، یعنی کارشناسان ایرانی و کارشناسان طرف مقابل ، بدون حضور آمریکا که سیاست قطعی ما است، جلسههایی در قالب دو کارگروه تشکیل خواهد شد. وظیفه اینها تعیین مجموعهای از اقدامهایی است که آمریکایی باید انجام دهند تا رفع کامل تحریمها در یک مرحله صورت بگیرد
عراقچی افزود اقدامهای آمریکا در برداشتن تحریمها و کارهایی که ایران برای بازگشت به مفاد برجام باید انجام دهد به خوبی مشخص است. البته ما مجموعه اقدامهای خود را پس از اقدام آمریکا در برداشتن تحریمها و راستیآزمایی، صورت خواهیم داد. مذاکرههایی که به آن اشاره کردم، گفتوگوهای فنی و حقوقی است و درباره برجام هیچ مذاکرهای نداریم. چه برسد به فرابرجام یا موضوعهای دیگر. ما فقط درباره اینکه بازگشت به برجام شامل چه اقدامهایی باید باشد،گفتوگوها را شکل میدهیم.وی تاکید کرد ما زمانی مذاکرات را جلو میبریم که بدانیم در راستای منافع جمهوری اسلامی ایران خواهد بود. بنابراین در روزهای آینده به طور مرتب نحوه گزارش این کارگروهها را میشنویم و اگر به سمت پیشرفت باشد، کار ادامه مییابد. البته تا کنون کشورهای اروپایی و چین و روسیه جدیت خود را اعلام کردهاند و قصد خودشان را برای احیای برجام به صراحت اعلام کردهاند و برداشتی که ما در جلسههای کمیسیون مشترک و نشستهای دو نفره داشتیم همین است که چنین ارادهای وجود دارد.وی افزود چارچوب مذاکرات کاملا مشخص بوده است. این مذاکرات با آمریکایی ها صورت نگرفته است و طی این گفتوگوها به دنبال برداشتن تحریم ها هستیم. اساسا موضوع اصلی این مذاکرات همین مسئله است.
این در حالیست که اگر ایران اگر بخواهد اصرار کند که موضع خود را به پیش ببرد چندان نمیتواند راه به جایی ببرد . مذاکره مستقیم ایران و امریکا میتوانست مسایل را بسیار بهتر حل کند . گروههای اصولگرا مایل نیستند قبل انتخابات این کار صورت بگیرد تا جناح اصلاح طلب از تبعات ان در انتخابات بهره بگیرد و موضع خامنه ای در نفی مذاکرات مستقیم با امریکا حمایت از این دیدگاه است .