کارنامه تاریک نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی و واکنش‌های بین‌المللی

واکنش‌ها و‌ نگرانی‌ها در سطح جهانی به نقض گسترده حقوق بشر در ایران همچنان ادامه دارد.
وزارت امور خارجه آمریکا بار دیگر در گزارش سالانه خود درباره اوضاع حقوق بشر در سراسر جهان در سال ۲۰۲۰، ایران را به نقض حقوق بشر متهم کرد.
در این گزارش تاکید شده است مقام‌های حکومت جمهوری اسلامی نه تنها در نقض حقوق بشر علیه ایرانی‌ها بلکه علیه مردم سوریه از طریق حمایت نظامی از بشار اسد و نیروهای حزب الله، در عراق از طریق گروه‌های شبه نظامی، و در یمن از طریق حوثی‌ها دست داشته‌اند و موجب نقض حقوق بشر در این کشورها شده‌اند.
بنا به گزارش وزارت خارجه آمریکا، حکومت ایران از طريق سپاه پاسداران از حکومت بشار اسد در سوريه حمايت کرده است و باعث طولاني شدن جنگ داخلي در این کشور شده که به كشته شدن هزاران نفر غیر نظامی سوری در این سال منجر شد.
همچنین در این گزارش، ضمن تاکید بر تداوم نقض گسترده حقوق بشر در ایران قتل‌های غیرقانونی یا خودسرانه و صدور و اجرای احکام اعدام برای جرایمی که مطابق با استاندارد قانونی بین‌المللی معمولا جرم جدی محسوب نمی‌شوند را از جمله موارد نقض خقوق بشر در ایران دانسته است.
بر اساساین گزارش، همچنین آئین دادرسی عادلانه برای متهمان از جمله برای نوجوانان رعایت نمی‌شود. در گزارش نقض خفوق بشر در ایران، به شکنجه بازداشت شدگان و نیز استفاده سیستماتیک و منظم از بازداشت و حبس خودسرانه و شرایط سخت و خطرناک زندان برای زندانیان از جمله موارد نقض حقوق بشر عنوان شده است.
در عین حال بر اساس این گزارش جمهوری اسلامی ایران متهم شده است که هیچ اقدامی برای تحقیق، تعقیب، مجازات و یا بازخواست مقام‌هایی که دست به نقض حقوق بشر می‌زنند، انجام نداده است.
در این گزارش با اشاره به جریان اعتراضات آبان سال ۱۳۹۸ و سرکوب این اعتراضات به کشته شدن دست کم ۳۰۴ اشاره شده و‌تاکید شده است حکومت جمهوری اسلامی هیچ اقدامی برای تعقیب عاملان این سرکوب‌ها و دیگر سرکوب‌ها در سالهای گذشته نکرده است.
بر اساس این گزارش از جمله دیگر موارد نقش حقوق بشر به عدم برخورداری متهمان از حق آیین دادرسی عادلانه اشاره و تاکید شده است دادگاه‌ها مانع دسترسی متهمان به وكیل می‌شوند، همچنین تاکید شده است که در اکثر موارد احکام صادره بر پایه اعترافات تحت شکنجه متهمان است.
همچنین در این گزارس به اعدام روح الله زم، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز و اهدام نوید افکاری٬ کشتی‌گیر ایرانی اشاره شده است.
نقض حقوق اقلیت‌های دینی من‌جمله یهودیان و محرومیت سیستماتیک ‌آنها از تحصیل از جمله دیگر موارد بااهمیتی است که در گزارش خقوق بشر سازمان ملل به ان پرداخته شده است..
گرچه در سال‌های اخیر موضوع ادامه تحصیل بهایی‌ها به یک‌ چالش جدی در جمهوری اسلامی تبدیل شده است، اما این حساسیت و‌محرومیت در سال‌های اخیر ایجاد شده است.
در سال‌های دهه‌ی ۷۰ و‌۸۰ کمترمحدودیتی برای تحصیل و اشتغال بهایی‌ها وجود داشت، بلکه بسیاری از این افزاد در این سال‌ها به راحتی وارد دانشگاه شده و‌تحصیلات خود را ادامه داده ومنشغول به کار نیز شدند.
چالش مربوط به بهایی‌ها از جمله محدودیت‌ها و چالش‌هایی است که در دوره‌ی احمدی نژاد شدت یافته و ‌همچنان ادامه بافته و‌ به یک چالش جدی جمهوری اسلامی در سطح بین‌الملل تبدیل شده است.
نقض حقوق بشر در ایران سال‌هاست مهم‌ترین چالش جمهوری اسلامی است، اما در همان حال حکومت ایران. خود را الگوی حقوق بشر در حهان معرفی میکند.بسیاری از منتقدان جمهوری اسلامی حتی منتقدان میانه رو‌در داخل ایران تاکید دارند که جامعه جهانی باید به نحوی جمهوری اسلامی را وادار به پذیرش بیشتر کوتاهی‌های خود در خصوص حقوق یشر و نقض حقوق بشر در ایران کند..
گرچه در بازی سیاسی بین حکومت‌ها مسائل اقتصادی و‌ سیاسی و نظامی اهمیت بیشتر و جایگاه مهم‌تری در گفتگوی بین دولت‌ها دارند تا کفتگو‌ درباره‌ی حقوق بشر که در ته لیست گفتگوها و اویتها قرار میگیرد .