محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران چهارشنبه شب در کلاب هاوس بکه با حضور بیش از هشت هزار نفر برگزارشد بار دیگر با تکذیب احتمال شرکت در انتخابات ریاست جمهوری به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری، ضمن تاکید بر اینکه آخرین موضع وی با اولین موضع او هیچ تفاوتی ندارد، احتمال حضور خود در انتخابات را رد کرد.
وی بسیاری از چالشها و مناقشات با خود را نتیجهی گمانهزنی مخالفان در خصوص حضور وی در انتخابات دانست و تاکید کرد اگر مخالفان وی به اظهارات او در این خصوص که وی کاندیدای ریاست جمهوری نیست، توجه کنند بسیاری از این مناقشات و حملات علیه وی به خودی خود حذف میشوند.
ظریف در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه عضو ستاد و کمپین انتخاباتی لاریجانی و هیچکس دیگری هم نخواهد شد، حضور خود در کمپین انتخاباتی حسن روحانی رئیس جمهور فعلی در سال ۹۲ را هم تکذیب کرد و اظهار داشت وی تنها یک بار در جلسات انتخاباتی وی حضور داشته و آن هم زمانی بوده که حسن روحانی برای تبلیغات ریاست جمهوری به شهر وی خوانسار سفر کرده است. ظریف با بیان اینکه آن اقدام هم در چارچوب حمایت از ریاست جمهوری نبوده و حتی هزینهی محافظان خود را نیز شخصا پرداخت کرده است، افزود اگر به سال ۹۲ بازگردد همان کار را هم نخواهد کرد.
محمدجواد ظریف در بخش دیگری از پاسخهای خود در واکنش به سوالات برخی تندروها و حمایت هادی رضوی کارگردان اصولگرا از ساخت سریال گاندو، از ساخت این سریال علیه وی انتقاد کرد و با اشاره به اینکه تمام بخشهای این سریال دروغ محض است، ساخت آن را اقدامی در راستای کارشکنی علیه وزارت امور خارجه دانست و از سازندگان سریال خواست تا به وزارت امور خارجه فرصت دهند که کار خود را انجام دهد.
وزیر امور خارجه در بخش دیگری از این جلسه، که اساسا برای پاسخگویی به ابهامات دربارهی تفاهمنامه بین ایران و چین در کلاب هاوس تشکیل شده بود، ضمن توضیح دربارهی برخی از ابعاد این تفاهمنامه تاکید کرد اگر مشکلت مربوط به FATF و تحریمها مرتفع نشود، هیچ کدام از بندهای این تفاهمنامه قابلیت تبدیل به قرارداد و توافق را نخواهد داشت.
ظریف همچنین در خصوص شایعاتی که پیرامون این تفاهمنامه منتشر شده است، اظهار داشت آنچه به عنوان سند همکاری ۲۵ ساله بین ایران و چین منعقد شده است، تنها یک تفاهم نامه است و قاعدتا ضمانت اجرایی هم ندارد و در عین حال برای هیچ کدام از طرفین نیز تعهدی را ایجاد نمیکند. وی تاکید کرد برای تکمیل این تفاهم نامه و اجرایی شدن آن، باید قراردادهای تکمیلی بین ایران و چین که قاعدتا بین یخشهای خصوصی ایران و چین خواهد بود، منعقد شود تا امکان عملیاتی و اجرایی شدن این تفاهم نامه فراهم شود.
وزیر امور خارجه همچنین دلیل عدم افشای مفاد کامل تفاهمنامه بین چین و ایران را مخالفت طرف چینی با این قرارداد دانست و عنوان کرد در سال گذشته به دلیل افشای بخشی از مفاد این قرارداد، کارشکنیهایی صورت گرفته است که موجب به تعویق افتادن ۹ ماههی انعقاد این تفاهمنامه شده است.
آنچه محمدجواد ظریف از آن تحت عنوان افشای اطلاعات در ۹ ماه قبل یاد میکند، اظهاراتی است که در خصوص واگذاری جزایر ایرانی به چین و حضور نظامی جین در ایران در سال گذشته عنوان شده بود و در سال اخیر هم مجددا همانها عنوان شده است.
بخشی از این اظهارات و گمانهزنیها به اظهارات احمدی بیغش نماینده مجلس در تلویزیون ملی جمهوری اسلامی ایران مربوط میشود که در یک برنامه تلویزیونی واگذاری جزایر ایران به چین را تایید کرده و گفته بود واکنش تند مردم و اعتراضات در فضای مجازی جلوی این واگذاری را گرفته است.
تکذیبهای مکرر وزارت امور خارجه در خصوص این شایعات بدون آنکه اسناد صریح در این خصوص منتشر شود و همچنین تکذیب احمدی بیغش عضو کمیسیون ملی مجلس در این خصوص از جمله مواردی است که به جای ایجاد اعتماد بیشتر گمانهزنیهای بیشتری را در خصوص این سند همکاری ایجاد کرده است.
محمدجواد ظریف همچنین در بخشی از سخنانش در دفاع از انعقاد این تفاهمنامه بین ایران و چین، با اشاره به محدودیتهایی که جمهوری اسلامی ایران در توسعه روابط در سطح بینالمللی با آن مواجه است اظهار داشت وی به عنوان وزیر امور خارجه ایران این آمادگی را دارد که با هر کشور اروپایی و منطقهای همین تفاهمنامه را منعقد سازد. وی برای اولین بار مطرح کرد که قزار بود این قرار داد سال گذشته امضاشود اما با لورفتن در سال گذشته نه ماه مذاکرات به عقب افتاد .
وی در عین حال با تاکید بر اینکه تحریمها و همچنین FATF مهمترین موانع بر سر راه توسعهی روابط بینالمللی ایران حتی با چین است، اظهار داشت چین و روسیه که از نظر برخی گروههای سیاسی در ایران به عنوان جایگزین روابط خارجی ایران عنوان میشوند نه تنها به صدور قطعنامههای شورای امنیت علیه ایران رای مثبت دادند بلکه تا سال ۹۴ که گفتگوها در خصوص برجام به نتیجه رسید هیچ گونه اقدامی برای توسعه روابط سیاسی و اقتصادی با ایران نیز انجام ندادند.
وی در عین حال انعقاد تفاهم نامه بین ایران و چین را یک اقدام مستقل دانست و با بیان اینکه برای امضای این توافق هیچ گونه فشاری بر وزارت امور خارجه نبوده است، اظهار داشت هیچ فشاری از طرف نظام برای این امضا وجود نداشته است
وی همچنین معرفی لاریجانی برای انجام قرار داد را اقدامی از سوی خودش دانست و نه چیزی که چینی ها تقا ضای آن را کرده باشند .ان گونه که کمال خرازی وزیرخارجه سابق کشور مدعی شده بود . بنظر میرسد با عدم توافق مذاکره با امریکا بعد از انتخابات ریاست جمهوری در امریکا شانس ظریف برای شرکت در انتخابات بسیار کاهش یافته است . هر چند اصولگرایان او و گفتمان دیپلماتیکش را نشانه گرفته اند