عباس آخوندی وزیر سابق مسکن و راه وترابری دولت روحانی با اشاره به چند دولتی بودن کشور، انجام اقدامات مستقل توسط گروههای مختلف و در تناقض یا موازی با اقدامات دولت را یکی از نشانههای دو دولتی بودن کشور دانسته و آن را در تضاد با حکمرانی خوب میداند. وی که در سال ۸۸ از چهرههای تاثیرگذار ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی بود، با اشاره به اینکه مساله تعارض منافع به سطح قانونگذاری رسیده است، اخیرا عنوان کرده است حسن روحانی از یک مقطعی باید مشکلاتش را با مردم در میان میگذاشت و درخواست انتخابات زودرس میکرد.
وزیر سابق راه و شهرسازی همچنین با اشاره به اینکه دولت وقتی نتوانست به تعهداتش عمل کند باید انتخابات زودرس برگزار میکرد، گفته است این موضوع در تمام دنیا متداول است که وقتی دولتی نمیتواند به تعهداتش عمل کند، انتخابات زودرس انجام میدهد. آخوندی همچنین انتخابات زودرس را با استعفا متفاوت دانسته و گفته است استعفا به معنی خارج شدن از دولت است، اما درخواست انتخابات زودرس به این معنی است که دولت در صورت ناتوانی از انجام تعهدات خود، بر اساس توافق دوطرفهای که بین دولت و مردم وجود دارد، با اعلام برگزاری انتخابات زودرس، این پایبندی به تعهدات را به مردم اعلام میکند.
وی که یکی از کاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری است با تاکید بر اینکه هدف او از کاندیداتوری این است که گفتمان خاصی را دنبال کند، مسالهی گفتمانی را مهمترین موضوع در در بحث کاندیداتوری دانسته و گفته است هر کاندیداتوری باید بتواند بگوید که از چه گفتمانی برای خارج کردن ایران از تنگنای سیاسی، اقتصادی و بینالمللی استفاده میکند. وی با انتقاد از برخورد اصلاحطلبان با موضوع کاندیداتوری، گفته است اصلاحطلبان به جای اینکه دربارهی گفتمان خود صحبت کنند، درباره اشخاص حرف میزنند.
این اظهارات آخوندی در حالی عنوان میشود که در هفتههای اخیر اصلاحطلبان بارها گفتهاند که این بار در انتخابات ریاست جمهوری گفتمان اصلاحطلبی را دنبال خواهند کرد و با جدیت از کاندیدایی حمایت خواهند کرد که به صراحت پایبندی خود به برنامههای اصلاحی اصلاحطلبان را اعلام کند.
آخوندی همچنین با اشاره به حاکمیت چند دولت به جای یک دولت در فضای سیاسی کشور، ضرورت طرح گفتمان خاص خود برای ورود به این صحنهی سیاسی را نیز یک ضرورت خاص برای ورود به صحنهی انتخابات عنوان کرده است.
این فعال سیاسی در جبهه اصلاحات در ادامهی اظهاراتش با اشاره به اینکه گفتمان گفتگو که خاتمی آن را در سطح جهانی مطرح کرده بود، در سال 84 به قدرتنمایی در ساخت اسلحه تبدیل شد، اظهار داشت جمهوری اسلامی قبل از سال 84 هم اسلحه میساخت اما در سال 84 تصمیم گرفت آن را به گفتمان اقتدارطلبی ایران تبدیل کند. وی خاطرنشان کرد وقتی دولت اقتدار خود را با اسلحه بیان میکند به این معنی است که منطقش تمام شده است و دیگر منطق ندارد.
آخوندی اصولگرایی امروزی را یک سری نهادهای شبه نظامی دانست و با بیان این موضوع که اصولگرایی در سال 84 متلاشی شده و پشتوانه خود در بازار، روحانیت و جامعه را از دست داده است، اظهار داشت در سال 84 کل اصولگرایی متلاشی و شبه نظامی شد.
این کاندیدای ریاست جمهوری در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به اینکه یکپارچگی ایران در معرض خطر است و ایران از درون دچار شکاف اجتماعی بسیار گسترده شده است، مشارکت ۴۸ درصدی را یکی از نشانههای فروپاشی جامعه دانست و گفت اگر جامعه از هم نپاشیده باشد چطور در انتخابات، در تهران مشارکت به کمتر از ۱۶ درصد میرسد.
وی همچنین این شرایط جامعه را یکی دیگر از دلایلی دانست که ایجاب میکند کاندیدای آیندهی ریاست جمهوری با گفتمان خاصی که بتواند پاسخگوی شرایط رو به فروپاشی جامعه باشد، وارد عرصه انتخابات شود.
بسیاری از اطلاحطلبان نه تنها شرایط جامعهی رو به فروپاشی را برای ایران قبول ندارند، بلکه تاکید دارند جامعهی ایران در مرحلهی گذار به دموکراسی قرار دارد و با حرکات کند و آهسته به تدریج در حال ورود به مرحله تثبیت دموکراسی است.
با این رویکرد موضوع صندوق رای و همچنین مشارکت در انتخابات بدون آنکه بر پیگیری گفتمان خاصی تاکید داشته باشند، برای گروه قابل توجهی از اصلاحطلبان به اولویت اصلی به جای گفتمان اصلاحطلبی تبدیل شده است، موضوعی که مهمترین انتقاد به اصلاحطلبان نیز هست که گفتمان اصلاحطلبی را به تلاش برای تصاحب صندوق رای تبدیل کردهاند.