حسن روحانی در سخنانی در هیات دولت سعی کرد موضع جدیدی را برای بازگشت امریکا به برجام و رفع تحریمها ارائه دهد. که با موضع رهبر جمهوری اسلامی تفاوت داشت . وی گفت امریکا خجالت نکشد و به قانون برگردد، از امریکا خواست برای بازگشت به قانون امروز و فردا نکند.
رئیس جمهور همچنین بار دیگر اظهار داشت در صورت بازگشت امریکا به تعهدات، جمهوری اسلامی ایران هم بلافاصله به تعهدات بر میگردد. وی همچنین شرایط را برای بازگشت به تعهد قبل آماده دانست و در عین حال یادآور شد امریکا باید در بازگشت به تعهدی که آن را نقش کرده پیشقدم باشد. وی تاکید کرد جمهوری اسلامی هم برای اجرای جزء به جزء تعهدات و هم اجرای کل تعهدات کاملا آمادگی دارد.
حسن روحانی این اظهارات را در تضاد با سخنانی بیان می کند که خامنهای بارها بر آن تاکید کرده و به صراحت اعلام کرده است که تنها در صورتی امکان بازگشت امریکا به برجام وجود دارد که امریکا تمامی تحریمها را لغو کند و پس از راستیآزمایی جمهوری اسلامی در زمینهی لغو تحریمها، امریکا حق بازگشت به برجام را دارد. ضمن اینکه پس از اظهارات خامنهای دیگر مقامهای سیاسی در جمهوری اسلامی ایران، منجمله ظریف و عراقچی هم بر ضرورت لغو یکبارهی تحریم ها توسط امریکا تاکید کرده بودند.
اظهارات حسن روحانی در خصوص لغو گام به گام تحریمها با واکنش مخالفان برجام و مخالفان گفتگو با امریکا نیز مواجه شده است.
نصرالله پژمانفر نماینده اصولگرا و نمایندهی مردم مشهد و کلات در مجلس در واکنش به اظهارات اخیر روحانی، هدف وی از ابراز این سخنان را ایجاد دوگانگی در کشور دانست و اظهار داشته است که حسن روحانی این سخنان را با انگیزههای انتخاباتی مطرح کرده است.
پژمان فر گفته است گرچه دولت و حسن روحانی به روشنی میدانند که برداشته شدن گام به گام تحریمها یک سناریوی کاملاً شکستهخورده است و تکرار مجدد آن هیچ دلیل منطقی ندارد، آن را با هدف انتخاباتی مطرح میکنند.
وی اظهار داشت هدف روحانی این است که به مردم اعلام کند که دولت در صدد برداشتن تحریمهاست، اما عدهای با خواست دولت مخالفت میکنند و مایل به تداوم تحریمها هستند.
پژمانفر همچنین گفته است حسن روحانی به جای این اظهارات باید به مردم بگوید که در ازای این امتیازاتی که به برجام داده چه تحریمی را توانسته بردارد و چه امتیازی باقی مانده است که بتواند با استفاده از آن چانه زنی کند.
این نمایندهی اصولگرا و رئیس کمیسیون اصل نود مجلس اظهار داشت حسن روحانی با بیان این اظهارات میخواهد کاری کند که جناح سیاسی حامی وی در انتخابات پیروز شوند.
بر خلاف اظهارات پژمانفر، بسیاری از تحلیلگران دلیل مخالفت گروههای سیاسی مقابل دولت را استفاده تبلیغاتی از تحریمها میدانند و با تلاش برای باقی ماندن تحریمها در تلاش هستند تا این تصور را در افکار عمومی جا بیندازند که دولت حسن روحانی نه تنها قادر به رفع تحریمها نبوده است، بلکه حتی کوچکترین قدمی برای بهبود وضعیت معیشت مردم نتوانسته است بردارد.
رویکردی که بارها مورد انتقاد افراد ردهی بالای دولت قرار گرفته و هم سخنگوی دولت و هم معاون اول رئيس جمهور بارها با اشاره به این تلاشها از مخالفان دولت خواستهاند که معیشت مردم را بازیچهی دست خواستههای سیاسی خود قرار ندهند.
به گفتهی ناظران، اظهارات حسن روحانی با واکنش مقامهای آمریکایی نیز همسو است.
رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران اخیرا گفته است واشنگتن معتقد است لغو تحریمها باید بخشی از پروسهای باشد که ایران و آمریکا هر دو گامهایی برمیدارند.
در عین حال وی تاکید کرده است موضوع انتخابات در ایران، در تصمیمگیری کاخ سفید و کند شدن یا سرعت پیدا کردن فرایندهای تصمیمگیری در ایالات متحده در خصوص پروندهی ایران تاثیری ندارد.
رابرت مالی تاکید کرده است سرعت مذاکرات مربوط به ایران را میزان منطبق بودن آنها با دفاع از منافع امنیت ملی آمریکا تنظیم میکند، نه انتخابات ریاست جمهوری در ایران.
وی در عین حال تاکید کرده است که امریکا به روشنی به ایران اعلام کرده است که امادهی مشارکت در پروسهای دیپلماتیک برای بازگشت دوجانبه به برجام است. مالی تاکید کرده است که رئیس جمهور امریکا گامهای یک جانبه در بحث لغو تحریمها برنمیدارد.
بنظر میرسد که فقط مسیر گام به گام و تماس دیپلماتیک است که میتواند مشکل راحل کند . مخالفت خامنه ای با انجام دیدار و ملاقات مقامهای دوکشور اکنون مهمترین مانعی است که امکان پیشبرد کار را مسدود کرده است.که تاثیرات مخربی در زندگی وآینده مردم گذاشته است .