مجادلات پیرامون پیوستن ایران به FATF کنوانسیون مبارزه با پولشویی و تروریسم همچنان ادامه دارد. ضمن این که با افزایش احتمال کاهش تحریمها و قرار گرفتن جمهوری اسلامی ایران در مسیر تعاملات بینالمللی به نظر میرسد که ضرورت پیوستن ایران به FATF جدیتر هم شده است.
محمود واعظی رییس دفتر رئيس جمهور روز چهارشنبه با اشاره به اینکه لوایحی که که در مجلس به تصویب رسیده، مدتی طولانی است که در مجمع تشخیص نظام معطل مانده گفت، این معطلی به مصلحت روابط بانکی ایران با جهان و حتی با کشورهای دوست نیست.
وی که این اظهارات را در حاشیه جلسه هیات دولت بیان کرده است، به تلاشهای دیگر کشورها در خصوص برجام و نیز لغو تحریمهای ایران اشاره کرد، اما در همان حال تاکید کرد سخنانی که توسط وزرای امور خارجه دیگر کشورها بیان میشود، به این معنی نیست که در این خصوص بین ایران و این کشورها توافق شده باشد.
وی هدف از این مذاکرات را را هموار کردن بخشی از راهی دانست که پیش روی ایران و طرح هایی که در حال تکمیل است، قرار دارد. ولی تأکید کرد این گفتگوها به این معنی نیست که هر پیشنهادی که از طرف روسای جمهور دیگر کشورها عنوان میشود، جمهوری اسلامی ایران روی آن کار میکند.
واعظی در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران و کره شمالی تنها کشورها در جهان هستند که به FATF پایبند نیستند، گفت تمامی کشورهای جهان به چارچوب مبارزه با پولشویی پایبند هستند.
رئیس دفتر رئیس جمهور نگاه به مسالهی FATF را یک مساله سیاسی دانست و اظهار داشت رئیس جمهور و سایر همکاران در دولت بارها عنوان کردهاند که معطل ماندن این لوایح در مجمع به مصلحت روابط بانکی ایران با دنیا و حتی با کشورهای دوست جمهوری اسلامی ایران نیست.
واعظی روابط بانکی را جزو ابزارهای اصلی روابط اقتصادی با جهان دانست و الحاق به قوانین مبارزه با پولشویی را ابزاری لازم برای تحقق این روابط بانکی عنوان کرد و اظهار داشت عدم پیوستن به این لوایح هزینههای جابجایی را برای کشور به شدت افزایش میدهد.
واعظی همچنین با ابراز امیدواری در این خصوص که مجمع تصمیم درستی در این باره بگیرد، در عین حال تاکید کرد مجمع باید دلیل تصمیم خود را برای مردم اعلام کند.
اظهارات واعظی و تلاشهای دولت برای تصویب لوایح FATF در مجمع تشخیص در حالی صورت میپذیرد که در مجمع مقاومتها در مقابل عدم تصویب این لوایح همچنان ادامه دارد.
مخالفان تصویب FATF همچنان این لوایح را موجب آسیب دیدن اقتصاد ایران میدانند و با بیان این موضوع که الحاق به ان موجب ضعف جمهوری اسلامی میشود با آن مخالفت میکنند.
احمد خاتمی عضو فقهای شورای نگهبان که یکی از جدی ترین مخالفان است، در مخالفت با تصویب این لوایح، گفته است خروجی FATF سلطه اقتصادی بر نظام اسلامی است.
وی همچنین برگ برندهی نظام اسلامی را قدرت موشکی دانسته و با انتقاد از اظهارات حسن روحانی بیانکه نامی از وی ببرد، استناد وی به برخی از آیات قرآن را سوء برداشت از قرآن خواند و اظهار داشت که سخنانی که در خصوص پیمان بستن پیامبر با کفار با وجود عهدشکنی آنها عنوان شده است، سوءتفسیر از قران است و درست نیست.
وی با نادرست خواندن این تفسیر در عین حال شرایط زمان پیامبر را با شرایط امروز متفاوت دانسته و و با بیان این موضوع که پیامبر از نظر قدرت سیاسی با مشکل مواجه بوده است، تاکید کره است که پیامبر در شرایطی که در وضع قدرت بوده است، از طرف خداوند مکلف شده است که دعوت به صلح نکند وی در عین حال ماندن یا خروج از برجام را منوط به نظر رهبری دانست و وی افزود جمهوری اسلامی ایران به خاطر قدرت موشکی در موضع قدرت قراردارد باید تلاش کند تا با استفاده از ان دشمنان از جمهوری اسلامی و اقدامات آن هراس داشته باشند.
بسیاری از مخالفان FATF در حالی با این لوایح مخالفت میکنند، که حتی از کارکرد این لوایح هم اطلاع کافی ندارند و صرفا به این دلیل که با این لوایح شفافیت مالی ایجاد میشد بل ان مخالفت میکنند.
بسیاری معتقدند که در صورت عدم تصویب الحاق ایران یه این لوایح، در صورت رفغ تحریمها، جمهوری اسلامی استفاده چندانی از مبادلات بانکی نخواهد کرد یا حثخداقل اینکه هزینهی میادلات به شدت برای ایران افزایش خواهد یافت که سزبار هزینههای تمامشده در داخل کشور خواهد شد