ظریف و ادعای تابو شکنی رهبر جمهوری اسلامی در مذاکره با آمریکا

محمدجواد ظریف در گفتگو با روزنامه‌ی مردم سالاری به تحولات اخیر رابطه ایران و امریکا پرداخت وی گفت دلیل تاخیر دولت بایدن در بازگشت به برجام را تعیین ضرب الاجل از طرف مجلس برای بازگشت به برجام عنوان کردو اظهار داشت ضرب‌الاجل مجلس برای دولت بوده است و خطاب به دولت خارجی نبوده که امریکایی‌ها و اروپایی‌ها بخواهند در واکنش به آنها اقدامی انجام ندهند. وی اظهار داشت دلیل عدم تصمیم‌گیری دولت بایدن در بازگشت به برجام نه آنگونه که خودشان عنوان می‌کنند، ضرب‌الاجل مجلس، بلکه این است که دولت بایدن در زمینه‌ی سیاست خارجی هنوز به جمع بندی لازم نرسیده و فشارها بر دولت بایدن اجازه نمی‌دهند که آنها بتواند سریع در این خصوص تصمیم‌گیری کنند.
وی کاهش تعهدات توسط ایران را نیز در عدم تصمیم گیری بایدن برای بازگشت به برجام تنها یک بهانه دانست و اظهار داشت این بهانه ای است که آنها مطرح می کنند اما واقعیت این است که بایدن هنوز جرات ندارد که سیاست غلط ترامپ را متوقف کند.
محمدجواد ظریف در ادامه‌ی اظهاراتش با بیان اینکه دولت هیچگاه این تصور را نداشته است که ترامپ از برجام خارج نخواهد شد، اظهار داشت برعکس، این مخالفان برجام بودند که تصور می‌کردند برجام به نفع امریکاست و ترامپ هرگز از برجام خارج نخواهد شد.
وی به دو بار شکست امریکا در شورای امنیت اشاره کرد و اظهار داشت همین برجامی که بارها توسط مخالفان برجام در داخل کشور تشییع جنازه شده است موجب شکست امریکا در شورای امنیت شده است.
ظریف در واکنش به اینکه قدرت اقتصادی دولت از توافق برجام مستقل است اظهار داشت هیچ توافقی نمی تواند قدرت اقتصادی یک کشور را نابود کند، اظهار داشت جمهوری اسلامی هم در دوسال برجام بهترین استفاده را از برجام نکرده است. وی به دعواهای داخلی پس از برجام اشاره کرد و گفت اگر این دعواها صورت نمی گرفت برای نمره دادن به برجام پیشرفت بیشتری صورت می گرفت.
ظریف با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی حدود ۸۵ میلیارد دلار پیشنهاد سرمایه گذاری در ایران داشته است که بخش قابل توجهی از آن را نتوانسته است جذب کند.
وی افزود اگر ایران سرمایه خارجی جذب می کرد نقض برجام پرهزینه می شد و اینقدر راحت نمی شد از آن خارج شد. وی همچنین به FATF اشاره کرد و اظهار داشت کشور گرفتار دعواهایی شده است که فقط موجب از دست دادن زمان شده است.
محمدجواد ظریف در بخش دیگری از اظهاراتش نیز با اشاره به اینکه در تعامل خارجی نمی توان از طرف خارجی انتظار داشت که تماما مطابق خواسته های وی عمل کند، اظهار داشت جمهوری اسلامی باید برای مانع از اجماع سازی غرب بشود و در تعامل بین المللی درست بازی کند.
به گفته‌ی تحلیل‌گران، مقاومت خامنه‌ای برای انجام معاملات اقتصادی با امریکا، و همچنین بازی‌های سیاسی و‌ رسانه‌ای داخلی و ‌تلاش‌ها برای به شکست کشاندن تعامل تجاری ایران با کشورهای اروپایی پس از برجام و‌ همچنین کارشکنی‌هایی که در ان خصوص صورت گرفت از جمله مهم‌ترین عواملی هستند که موجب شد کشورهای اروپایی بدون هیچ هزینه‌ای بتوانند به راحتی تعهدات خود در برجام‌را نادیده بگیرند.
ضمن اینکه به گفته‌ی ناظزان نقش کشورهای منطقه که برجام‌اسیب اقتصادی زیادی را به خوزه ترانزیتی و‌تجاری آنها وارد می‌کرد را نمی‌توان در جلوگیری از توسعه روابط تجاری جمهوری اسلامی ایران دس از برجام با کشورهای اروپایی نادیده گرفت.