حسن روحانی رئیس جمهور ایران، روز یکشنبه ضمن تاکید بر اینکه برنامههای تنظیم شده برای تامین کالا و مدیریت قیمت ها، باید سریع و کامل اجرا شود، وجود و فراوانی کالاها در بازار در دو سال اخیر را یکی از نشانههای شکست دشمن در جنگ اقتصادی، دانست، اما در عین حال قیمتگذاری کالاها را نامناسب دانست و اظهار داشت قیمتهای بالا به زندگی مردم فشار وارد کرده است.
حسن روحانی همچنان اظهار داشت با توجه به تاکید علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در خصوص مدیریت قیمت کالاهای اساسی برنامههایی را در نظر گرفته است. وی ابراز امیدواری کرد با همکاری اصناف و بخش خصوصی، این برنامهها به سرعت اجرایی شود و با سوء استفاده و گرانفروشی خاطیان برخورد شود.
حسن روحانی در ادامه وزارت صمت را مکلف کرد با طراحیهای ویژه و سریع الوصول زنجیره تولید تا توزیع و عرضه میوه و مواد غذایی را کوتاه کند و اقدامات لازم را برای کاهش قیمتها انجام دهد.
چهل سال از جمهوری اسلامی میگذرد و کارشناسان و متخصصان بارها مداخلهگری دولت در قیمتها یکی از مهمترین عوامل در خارج از کنترل شدن بازار وقیمتها عنوان کردهاند و بارها گفتهاند که دولت با دستکاری در بازار بیشتر بازار را ناامن میکند تا کنترل، اما دولتهای جمهوری اسلامی همچنان با نادیده گرفتن توصیههای تخصصی و کارشناسی، برای کنترل بازار اقدام به مداخله در بازار را تنها راه کنترل قیمت ها عنوان می کنند.
تاکید روحانی بر ضرورت مداخله وزارت صمت بر قیمت گذاری کالاها پس از آن صورت میگیرد که رهبر جمهوری اسلامی روز جمعه در اعتراض به قیمتهای کالاها، بالا بودن قیمتها را ناشی از مداخلهی دلالان در بازار دانسته و گفته بود باید اقدامات لازم در این خصوص صورت پذیرد.
دستور روحانی در خصوص کنترل قیمت ها در حالی عنوان می شود که وی کمتر از یک ماه قبل گفته بود دولت قیمت کالاهای اساسی را در یک سال اخیر از محاسبه بر اساس ارز ۴۲۰۰ تومانی به ارز یازده هزار تومانی ارتقا داده، بیانکه مردم متوجه آن شوند. موضوعی که با اعتراض تعدادی زیادی از ناظران و کارشناسان مواجه شده بود و با اعتراض به اینکه این تغییر قیمت ارز فشار اقتصادی زیادی را به مردم وارد کرده است و چطور ممکن است که مردم متوجه این افزایش قیمتها نشده باشد.
به گفتهی کارشناسان گرچه دلالی و فرایند انتقال کالا از تولید یا واردات تاثیر زیادی بر قیمتها دارد اما افزایش قیمتها در بازار در شرایط فعلی ناشی از افزایش قیمت ارز به خاطر محدود بودن منابع مالی دولت و همچنین بالا رفتن قیمت از در کشور است و دلالی گرچه در قیمت کالاها تاثیر دارد اما بالا بودن قیمتها عمدتا به خاطر بالا بودن قیمت ارز است و حتی بی واسطه ترین کالاها هم با قیمت بالایی به دست مشتریان میرسد.
ضمن اینکه در حال حاضر بسیاری از مردم خریدهای خود را مستقیما انجام ميدهند و واسطهگری به معنایی که در گذشته در وجود داشت، در حال حاضر در خصوص کالاها وجود ندارد.