علی ربیعی، سخنگوی دولت روز چهارشنبه، مانند دیگر مقامها در دولت با تکرار موضوع شکست امریکا در مقابل ایران و شکست فشار حداکثری در ایران، بار دیگر بازگشت به برجام را تنها راه پیش روی امریکا عنوان کرد و با اشاره به اینکه در تمام این سالها جمهوری اسلامی به عهد خود پایبند مانده است، گفت در حال حاضر نوبت امریکاست که شعار خود در بازگشت به جهان را با کنار گذاشتن تحریمها اثبات کند.ربیعی تحریمهای امریکا علیه ایران را غیرانسانیترین تحریمهایی دانست که جهان به خاطر میآورد و خاطرنشان کرد دولت آمریکا تا امروز از برداشتن کوتاهترین گامی که نشانگر تلاش برای اعتمادسازی باشد خودداری کرده است.
علی ربیعی در ادامهی اظهاراتش با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران مانند بسیاری از ملت های دیگر باور دارد که هیچ راهی جز دیپلماسی برای حل اختلاف جاری نیست، تاکید کرد دیپلماسی نمیتواند بدون حسن نیت و نشان دادن صداقت آغاز شود.
سخنگوی دولت در عین حال تاکید کرد دولت و مذاکرهکنندهها در دولت به عنوان وکلای مردم در احقاق حق ضایعشده ملت در تعقیب دیپلماسی چه از راه سازوکارهای چندجانبه و چه از راه مجامع بینالمللی کوتاه نخواهند آمد. وی افزود آنها در عین حال هرگز تن به بازی بی پایانی نخواهند داد که هدف از آن خریدن زمان برای دولت آمریکا و به تعویق انداختن لغو تحریمهایی باشد که رنج مردم را تمدید میکتد. ربیعی افزود جمهوری اسلامی آماده است تا هر پیشنهاد عادلانه و صادقانهای را برای حل این اختلاف بشنود، اما در همان حال تاکید کرد جمهوری اسلامی بیشتر منتظر است اقداماتی را در عمل ببیند. وی یادآور شد این اقدامات است که میتواند به تدریج موجب بازسازی اعتماد از دست رفته شود.
اظهارات علی ربیعی در خصوص آمادگی جمهوری اسلامی برای پذیرفتن هر پیشنهاد عادلانهای در حالی عنوان میشود که درست برعکس اظهارات مقامهای جمهوری اسلامی ایران این ایران است که خود را وارد لوپ بستهی اول چه کسی اعتمادسازی کند کرده است.
بسیاری از تحلیلگران تاکنون بارها هشدار داده اند که این جمهوری اسلامی است که بیش از امریکا به احیای برجام و لغو تحریمها نیاز دارد و باید بتواند بازی را به گونهای هدایت کند که در همان حال که ضمانت اجرای لازم برای لغو تحریمها را دریافت میکند، اما در همان حال ملت ایران را هم گرفتار بازی فرسایشی چه کسی اولین قدم را بردارد، نکند.
آمادگی ایران برای اقدامات عملی از طرف مقامهای جمهوری اسلامی در حالی به تکرار بیان میشود که رئیس جمهور به عنوان مهمترین مقام اجرایی کشور به جای طرح و ارائهی پیشنهادات عملی، مدام در حال شمردن تعداد دفعات ابراز پشیمانی در سخنان جو بایدن و در حال تکرار شکست ایالات متحده در مقابل ملت ایران است.
عدم شکستی که تنها از نظر مقامهای جمهوری اسلامی ایران که شکست را تنها در سقوط جمهوری اسلامی خلاصه میکنند، قابل تعریف است. وگرنه مردم ایران در مقابل تحریمهای ایالات متحده که زندگی آنها را فلج کرده و سفرهیآنها را روز به روز کوچکتر میکند و هر ماه قلم دیگری را از سفرهی زندگی آنها حذف میکند، نه تنها به معنی عدم شکست نیست، بلکه مردم با گوشت و پوست خود به خوبی شکست در مقابل سیاست فشار حداکثری ایالات متحده را با تمام وجود حس کردهاند.
دستیار رئیس جمهور در بخش دیگری از اظهاراتش به توافق بین ایران و آژانس در هفتهی گذشته اشاره کرد و با بیان این موضوع که دولت قانون مصوب مجلس را به نحوی اجرا کرده است که ضمن احترام به قانون، به جامعه بینالمللی هم این اطمینان را بدهد که برنامههای هستهای جمهوری اسلامی همچنان ذیل نظارتهای مشروع بینالمللی و در مسیر صلحآمیز باقی خواهد ماند، تاکید کرد توافق بین ایران و آژانس، حامل پیامی روشن دال بر حسن نیت جمهوری اسلامی در فرصت دادن به دیپلماسی بوده است. ربیعی در عین حال خاطرنشان کرد هر اقدامی خلاف انتظار جمهوری اسلامی آثاری مخرب بر فرایندهای دیپلماتیک خواهد داشت و میتواند پنجرههای فرصت را به سرعت ببندد. وی از مقامهای اروپایی خواست تا عاقلانه و دوراندیشانه رفتار کنند و ارزش لحظات گذرا و برگشتناپذیر را بدانند. ربیعی تاکید کرد جمهوری اسلامی همچنان به دیپلماسی متعهد است و اطمینان دارد که در آیندهای نزدیک، قانونمندی بر زیاده خواهی و زورگویی غلبه خواهد کرد.
به نظر می رسد که بر خلاف تصور دولت، جامعه بینالمللی این پیام روشن را از جمهوری اسلامی ایران و توافق بین ایران و آژانس دریافت نکرده است و عدم اطمینان جامعهی بینالمللی به صلحآمیز بودن برنامهی هستهای ایران که در پی عدم اجرای پروتکل الحاقی توسط ایران به جهان ارسال شده است، جامعهی جهانی را واداشته است تا با برنامهریزی برای برگزاری نشست برای صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام این نگرانی را به گوش جمهوری اسلامی ایران برساند.