همانگونه که پیشبینی میشد برنامهریزی برای برگزاری جلسه شورای حکام در خصوص تصمیمگیری دربارهی پروندهی هستهای ایران، با واکنش مقامهای دیپلماتیک در جمهوری اسلامی مواجه شده است.
سه کشور اروپایی فرانسه، بریتانیا و آلمان پیشنویسی را در آژانس بینالمللی انرژی ارایه دادند که آمریکا نیزاز این پیشنویس حمایت کرده است. که در آن کاهش همکاری ایران با بازرسان آژانس را محکوم میکند.در بخشی از این پیشنویس، این سه کشور اروپایی نگرانی شدید از تصمیم ایران برای لغو برخی از بازرسیهای مرتبط را اعلام کرده و از ایران میخواهند فورا اجرای این بازرسیها را بازگرداند.
عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه و عضو بلندپایهی تیم مذاکرهکنندهی هسته ای روز دوشنبه در چهارمین دور رایزنیهای سیاسی بین ایران و اتریش که روز دوشنبه به صورت مجازی با حضور معاون سیاسی وزارت خارجه ایران و پیتر لاوانسکی قائم مقام وزارت امور اروپایی و بینالملل اتریش برگزار شد، لغو کامل تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه را شرط اساسی بازگشت کامل جمهوری ایران به اجرای تعهدات برجامی دانست و از عدم اقدام موثر طرفهای اروپایی در زمینه اجرای تعهدات خود به شدت انتقاد کرد.
وی هر گونه تلاش برای تصویب قطعنامه در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی را غیرسازنده و تهدیدکننده فضای ایجاد شده برای دیپلماسی دانست و اظهار داشت این اقدام به ویژه پس از توافق اخیر ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی اقدامی غیر سازنده و ضد دیپلماسی است.
در همان حال محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز پیگیری قطعنامه علیه ایران در شورای حکام را عاملی در راستای بهم ریختگی شرایط کنونی دانست و اظهار داشت دربارهی شرایط فعلی توضیحات لازم به همه اعضای شورای حکام داده شده است. وی ابراز امیدواری کرد که عقل غلبه کند و قطعنامه ای علیه جمهوری اسلامی ایران به تصویب نرسد. وی در عین حال اظهار داشت اگر هم چنین نشود و قطعنامه علیه ایران به تصویب برسد، جمهوری اسلامی هم راهکارهایی دارد.
وی که این اظهارات را روز دوشنبه در حاشیه نشست کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بیان کرده است، اظهار داشت اروپاییها با حمایت از آمریکا حرکت غلطی را در شورای حکام شروع کردهاند. وی تاکید کرد این حرکت باعث بهم ریخته شدن شرایط خواهد شد.
پیش از این علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز از ارسال نامه ای به شورای حکام در این خصوص خبر داده و گفته بود در صورت تصویب قطعنامه علیه ایران توسط شورای حکام، جمهوری اسلامی ایران واکنش مناسبی خواهد داشت. وی همچنین از ارسال نامهای توسط ایران به شورا خبر داده بود.
در واکنش به اقدام جمهوری اسلامی برای توقف اجرای پروتکل الحاقی، شورای حکام اعلام کرده است که در واکنش به این اقدام جمهوری اسلامی ایران قطعنامهای را تصویب خواهد کرد. این قطعنامه در روز جمعه به رای گذاشته خواهد شد. بنظر میرسد هنوز روسیه و چین با این قعطنامه مخالف هستند. در صورت تصویب این قعطنامه ممکن است ایران برخی از بازرسان آژانس را اخراج کند . و طبعا میتواند روابط ایران وغرب بسیار شکننده شود . مخالفتهای خامنه ای برای ملاقات و مذاکره میان دوکشور روند دیپلماسی را قفل کرده است . همچنین مصوبه مجلس که اصولا در حوزه سیاست خارجی چنین نقشی نداشته و به دستور رهبر انجام شده نقش منفی نهاد رهبری را در تصمیم گیری در این قضییه نشان میدهد .
گرچه پیشبینی میشد که ایران با روی کار امدن جو بایدن به سرعت بتواند روابط بینالمللی خود با جهان و به ویژه آمریکا را بهبود بخشد و با آزادسازی منابع بلوکه شدهی ایران از یکسو و رفع تحریمها و فراهم شدن امکان حضور ایران در عرصه تجارت بینالمللی از سوی دیگر بتواند تا حدود مشکلات اقتصادی دولت و مردم را تعدیل کند، اما اقدام زودهنگام و سریع مجلس برای کاهش هرچه سریعتر تعهدات برجامی جمهوری اسلامی ایران و اقدام بیسابقهی شورای نگهبان در تصویب و تایید مصوبهی مجلس در کمتر از یک روز شرایط را برای دولت روحانی بسیار دشوار کرده است.
از سویی انجام اقدامات لازم برای بازگرداندن مسیر دیپلماسی به مسیر پیش از خروج امریکا از برجام و برداشتند تحریمها اقدامی زمانبر است و از سوی دیگر مجلس و شورای نگهبان جمهوری اسلامی ایران با این تصویب عملا زمان را از دست دولت روحانی و تیم ارشد دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران خارج کردهاند.