سفیر ایران در سازمان ملل و تنگناهای بازگشت به برجام

در حالی که زمان کمی تا ضرب‌الاجل مجلس شورای اسلامی به دولت برای خروج از برجام در صورت عدم لغو تحریم‌ها توسط ایالات متحده امریکا باقی مانده است، مجید تخت روانچی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک در گفتگو با یورو نیوز با اشاره به اینکه همکاری ایران با آژانس به صورت کامل انجام شده است، اظهار داشت جمهوری اسلامی با وجود خروج امریکا از برجام،‌ بنا به توصیه‌ی کشورهای باقیمانده در برجام، از توافق خارج نشد. وی اظهار داشت این کشورها اعلام کردند که آنها خسارت‌های جمهوری اسلامی ایران را جبران خواهند کرد. وی اظهار داشت با وجود تحمل یکساله‌ی جمهوری اسلامی، در عمل اتفاق خاصی نیفتاده است. تخت روانچی یادآور شد جمهوری اسلامی ایران به دلیل عدم اقدام این کشورها در چارچوب برجام اقدام به کاهش چندمرحله‌ای تعهدات برجامی کرده است. به گفته‌ی تخت روانچی، اقدام بعدی جمهوری اسلامی در این خصوص، خروج از پروتکل الحاقی است که جمهوری اسلامی ایران پس از برجام آن را داوطلبانه پذیرفته است.
نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل، با اشاره به اینکه بر اساس مصوبه‌ی مجلس، امریکا باید به برجام بازگردد، و تعهدات خود را در چارچوب برجام اجرا کند، همچنین خاطرنشان کرده است که امریکا باید تحریم‌هایی را که در برجام مشخص شده‌اند لغو کند.
تخت روانچی در عین حال اظهار داشت ایالات متحده امریکا باید تصمیم خود را بگیرد که آیا می‌خواهد سیاست شکست‌خورده فشار حداکثری را ادامه دهد یا می‌خواهد متوجه شود که آن سیاست اشتباه بوده و رویکرد جدیدی را انتخاب می‌کند.
تخت روانچی همچنین انتظار امریکایی‌ها از جمهوری اسلامی برای اینکه باید گام اول را بدارد نادرست خواهند اظهار داشت این آمریکاست که از برجام خارج شده است و تغییر رویه داده است و لذا امریکا باید به رویه‌ی سابق خود برگردد. وی اظهار داشت از ایران که در حال حاضر هم در برجام است نمی‌توان انتظار داشت که قدمی بردارد.
تخت روانچی همچنین با اشاره به اینکه غنی سازی اورانیوم بالاتر از حد معین در برجام در چارچوب برجام در حال انجام است،‌ اظهار داشت اقدام ایران در چارچوب برجام و در واکنش به اقدام امریکا برای زیرپا گذاشتن تعهداتش انجام شده است و جمهوری اسلامی ایران بر این اساس تنها به برخی از تعهداتش عمل نکرده است، اما از برجام خارج نشده است.
وی در عین حال خاطرنشان کرد با این وجود، تمام گام‌هایی هم که جمهوری اسلامی برداشته است، قابل بازگشت است.
نماینده ایران در سازمان ملل و عضو پیشین تیم مذاکره‌ی هسته‌ای در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به اینکه سیاست جمهوری اسلامی در استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای کاملا روشن است و آن را بارها اعلام کرده است اظهار دشت جمهوری اسلامی ایران هم عضو ان پی تی است و هم فتوای آیت‌الله خامنه‌ای در این خصوص کاملا روشن است.
تخت روانچی تاکید کرد سلاح‌های هسته‌ای در دکترین دفاعی جمهوری اسلامی جایی ندارد و جمهوری اسلامی نه به ساخت سلاح هسته‌ای علاقه دارد و نه به سمتش خواهد رفت.
وی افزود جمهوری اسلامی به واسطه عضویت در ان پی تی ملزم است که از انرژی صلح ‌امیز هسته‌ای استفاده کند.
وی همچنین با تکذیب تلویحی اظهارات محمود علوی وزیر اطلاعات که گفته بود ممکن است فشار اقتصادی از طرف کشورهای غربی جمهوری اسلامی را به سمت استفاده از سلاح هسته‌ای هدایت کند، اظهار داشت جمهوری اسلامی عضو ان پی تی است و نسبت به به آنچه که امضا کرده است متعهد است و هیچ تغییری در سیاست جمهوری اسلامی ایجاد نشده است.
در روزهای اخیر تمامی وقت مقام‌های جمهوری اسلامی مصروف این شده است که به رسانه‌ها ثابت کنند که این جمهوری اسلامی نیست که باید آغازکننده‌ی بازگشت به تعهدات باشد.اما به گفته‌ی ناظران، جمهوری اسلامی این نکته را نادیده می‌گیرد که این جمهوری اسلامی و‌ ملت ایران است که برای بهبود شرایط خود و‌خروج نسبی از بحران، به این توافق نیاز دارد و ناگزیر است تا با کوتاه امدن از برخی از مواضع خود شرایط را برای خود بهبود بخشد
به گفته‌ی برخی ناظران بزرگ‌ترین مشکل جمهوری اسلامی دور بودن از منطق گفتگو در سطح کلان، در تعاملات بین‌المللی است و سیاست رهبر جمهوری اسلامی که شعار نه جنگ نه مذاکره را دنبال میکند که حتی دست دستگاه دیپلماسی را نیز در این خصوص بسته است و‌امکان ابتکار عمل را از دستگاه دیپلماسی سلب کرده است