حسن روحانی رئیس جمهور ایران روز پنجشنبه رای دادگاه لاهه در خصوص پروندهی بین ایران و امریکا را نشانه قدرت و عظمت ملت بزرگ ایران در برابر ابرقدرتی مثل آمریکا دانست و اظهار داشت در حالی که دشمنان میخواستند روزهای تاریکی را برای ایران ترسیم کنند و فضای تنفسی را برای مردم ایران تنگ کنند، خبرهای خوشی برای ایران به وجود آمده است.
وی همچنین به مردم ایران برای پیروزی در لاهه تبریک گفت و با اشاره به اینکه تاکنون چندین بار دولت در دادگاه لاهه پیروز شده است، این پیروزی را به مردم ایران تبریک گفت.
وی همچنین با بیان این موضوع که ایران در مقابل ابرقدرتها ایستاده است پیروزی ملت ایران پیروزی در مقابل ابرقدرتها دانست و اظهار داشت پیروزی ایران در حالی محقق شده است که آنها در جنگ سیاسی در مقابل ایران، صدها هزار کارشناس و متخصص در کنار خود دارند، اما جمهوری اسلامی با عدهای از دیپلماتهای محدود به جنگ آنها رفته است. وی افزود اما با وجود این تعداد کم، جمهوری اسلامی توانسته است در مقابل آنها پیروز شود.
این اظهارات حسن روحانی در حالی عنوان می شود که مشخص نیست منظور او از اینکه چند صد هزار کارشناس و متخصص در کنار امریکاییها حضور دارد، اما ایرانیها تنها با چند دیپلمات در دعوا حضور یافتهاند، چیست. در دعواهای حقوقی هر کشوری از تعداد مشخصیی کارشناس میتواند استفاده کند، و در بررسی کارشناسی و تخصصی هم از تعداد مشخصی کارشناس و متخصص استفاده میکند، و دلیلی وجود ندارد که چند صد هزار کارشناس و متخصص به گفتهی رئیس جمهور ایران درگیر یک پروندهی حقوقی شوند.
ضمن اینکه مشخص نیست در حالی که به گفتهی حسن روحانی چند صد هزار کارشناس و متخصص امریکایی در مقابل ایران در پرونده این کشور در لاهه، لشکرکشی کردهاند، چرا جمهوری اسلامی که کارشناسان و متخصصان و نیروی انسانی فراوانی در اختیار دارد، از این نیروی کارشناسی برای پیشبرد پروندههای حقوقی خود استفاده نمیکند.
وی در ادامهی اظهاراتش با اشاره به اینکه در بخش حقوقی کمتر سابقه دارد از آغاز انقلاب مباحث به دادگاه لاهه برده شود، دلیل این امر را خاص دانست و اظهار داشت با این وجود دولت وی تصمیم گرفته است که در مسائل اختلافی در برابر آمریکا بحث را در دادگاه لاهه مطرح کند
حسن روحانی در ادامه، رای جمهوری اسلامی در دادگاه لاهه را بسیار موفق ارزیابی کرد و بار دیگر با اشاره به بسیج هزاران حقوقدان توسط امریکا، اظهار داشت با وجود بسیج هزاران حقوقدان، جمهوری اسلامی در دادگاه پیروز شد و دادگاه لاهه به دستور و قرار موقت رای داد و مقرر کرد که آمریکا باید همه تحریمها در امور انسانی را بلافاصله قطع کند.
وی در عین حال افزود امریکا به این دستور دادگاه لاهه عمل نکرده است.
رئیس جمهور ایران رای دادگاه لاهه به اتفاق آرا به نفع ایران و علیه امریکا را یک موفقیت بسیار بزرگ برای جمهوری اسلامی ایران دانست و اظهار داشت امریکاییها میگفتند دادگاه لاهه صلاحیت رسیدگی به پروندهی ایران و امریکا و نیز رسیدگی به شکایت ایران از امریکا را ندارد.
روحانی همچنین با اشاره به اینکه در دادگاه لاهه طرفین لوایح را رد و بدل میکنند، خاطرنشان کرد ماهها حقوقدانهای ایران و آمریکا در این زمینه بحث کردند.
رئيس قوهی مجریه جمهوری اسلامی ایران همچنین با اشاره به حضور دکتر مصدق در دادگاه لاهه با بیان این موضوع که مصدق یک بار به دادگاه لاهه رفته است، یادآور شد این یک بار درد تاریخ جمهوری اسلامی ایران ماندگار شده است، اما در دولت وی دولت چندین بار به دادگاه بین المللی رفته و در همه مراحل پیروز شده است.
وی در عین حال افزود دعوای اصلی در خصوص این پرونده در آینده انجام خواهد شد.
روحانی همچنین به اعتراض امریکا به لاهه اشاره کرد و اظهار داشت امریکاییها اصرار داشتند به دادگاه لاهه ثابت کنند که نميتواند به این پرونده رسیدگی کند. وی افزود رای اخیر دربارهی صلاحیت دادگاه برای رسیدگی به پروندهی ایران و امریکا صادر شده است.
جالب اینکه حسن روحانی با بیان این اظهارات به روشنی میداند که هنوز رایی دربارهی محکومیت امریکا در دادگاه لاهه صادر نشده است و هنوز هیچ پیروزی برای ایران در دادگاه لاهه محقق نشده است و با این وجود ادعای پیروزی ایران در دادگاه لاهه را مطرح میکند و حتی از آن هم فراتر میرود و آن را با پیروزی دکتر مصدق در لاهه مقایسه میکند و پیروزی دولت خود را از آن هم فراتر میداند.
همه این اظهارات در حالی عنوان شده است که هیچ پیروزی برای جمهوری اسلامی اتفاق نیفتاده است و دادگاه لاهه تا اینجا تنها مشغول بررسی این موضوع بوده است که آیا موضوع شکایت ایران از امریکا در لاهه قابل بررسی خواهد بود یا خیر، و در حال حاضر رای مثبت به رسیدگی به پرونده داده است و هنوز رایی در دادگاه به نفع ایران صادر نشده است که جمهوری اسلامی و دولت روحانی بخواهد آن را پیروزی دولت خود قلمداد کند.
دولت حسن روحانی در ارجاع به عهدنامه مودت که در دههی ۳۰ بین ایران و امریکا منعقد شده است،این ادعا را مطرح کرده است که امریکا با توجه به این عهدنامه این حق را ندارد که محدودیت و محرومیتهای سخت مانند تحریم علیه جمهوری اسلامی ایران وضع کند.
دولت امریکا در اعتراض به این شکایت جمهوری اسلامی عنوان کرده است که اولا ایران با گروگانگیری در سالهای نخست پیروزی انقلاب اسلامی این عهدنامه را زیر پا گذاشته است و ثانیا موضوع اختلاف بین ایران و امریکا یک موضوع سیاسی بین دو کشور است و دادگاه لاهه حق رسیدگی به این موضوع را ندارد.
دادگاه لاهه در روزهای اخیر با رد این ادعا اعلام کرد موضوع شکایت ایران از امریکا به دادگاه لاهه مربوط میشود و این دادگاه رسیدگیهای خود را در این خصوص انجام خواهد داد.
به گفتهی کارشناسان، اگر هم پیروزی برای ایران اتفاق بیفتد، این پیروزی در آینده و پس از چند سال بررسی حقوقی محقق خواهد شد و هنوز موفقیتی در این پرونده به دست نیامده است که دولت روحانی بخواهد آن را با دولت مصدق مقایسه کند و حتی پیروزی دولت خود را از پیروزی دولت مصدق بزرگتر و مهمتر بداند.