–
در حالی که بیماری کرونا همچنان جان بسیاری از شهروندان را می گیرد و با وجود کاهش قابل توجه میزان مرگومیرها و همچنین ابتلاها در ایران، طی هفته، دو تن از ملی پوشان فوتبال ایران که علی انصاریان آخرین نفر این لیست بود، به علت شرکت در یک برنامهی تلویزیونی جان خود را از دست دادند، چالشها در خصوص واردات واکسن کرونا و کشور وارد کنندهی ویروس کرونا همچنان ادامه دارد.
گرچه برخی از کارشناسان نیز دلیل ابتلای تمامی شرکتکنندهها در برنامه تلویزیونی به کرونا را عدم مراعات پروتکلهای بهداشتی در استودیوی ضبط برنامه عنوان کرده و تاکید کردهاند عدم مراعات پروتکلها در تلویزیون علاوه بر اینکه جان افراد حاضر را به خطر می اندازد، پیامهای نادرستی را نیز به جامعه ارسال میکند.
در حالی که رهبر جمهوری اسلامی ایران، وارادات واکسن امریکایی و انگلیسی را ممنوع کرده و اعلام کرده است به واکسن امریکایی اعتماد ندارد و بالابودن تعداد بیماران در امریکا را یکی از دلایل ناموفق بودن واکسن امریکایی عنوان کرده بود، وزارت بهداشت ایران از واردات اولین محمولهی واکسن روسی به ایران در روز پنج شنبه خبر داده است.
نمکی روز چهار شنبه با اعلام خبر واردات روسی به ایران، واکسن روسی را یک واکسن امن توصیف کرده و با بیان این موضوع که سیاست وزارت بهداشت تهیه واکسن مورد اعتماد برای ایران بوده است، دلیل تایید واکسن روسی را استفاده دیگر کشورها از واکسن عنوان کرده و گفته است این واکسن در کشورهای روسیه، صربستان و بلاروس مورد استفاده قرار گرفته و مورد تایید است.
این اظهارات وزیر بهداشت در حالی عنوان میشود که این کشورها از سیستم رسانهای آزاد برای به چالشکشیدن سیاستهای حکومتی برخوردار نیستند و اگر هم سیاستگذاریهای دولتی در این کشورها یا اقداماتی که انجام شده، با چالش جدی مواجه شده باشد، امکان اطلاعرسانی گسترده در این خصوص وجود ندارد و در واقع رسانهها از وجود مشکلات احتمالی ناشی از این سیاستگذاریها و اقدامات مطلع نمیشوند.
به گفتهی ناظران بر فرض مفید بودن و اثربخشی واکسن روسی اسپاتنیک، اطلاعاتی در خصوص خطرات احتمالی این واکسن منتشر نشده است و با وجود استفاده از این واکسن در کشورهای مختلف، اطلاعاتی در این خصوص که این واکسن برای چه گروههایی ممکن است پرخطر باشد یا چه عوارض احتمالی دارد، همچنان منتشر نشده است.
در همان حال سعید نمکی انتقادها از واکسن روسی را ناشی از سیاستزدگی دانسته و با بیان اینکه وزارت بهداشت و وزیر آن سیاسی و سیاست زده نیستند، خود را وزیر همه مردم ایران عنوان کرده و گفته است وزیر مکلف به خدمت و حمایت از سلامت همهی افراد منجمله اصلاح طلب، اصولگرا، شیعه، سنی، کلیمی و حتی زندانیان محکوم به اعدام است.
این اولین بار است که در جمهوری اسلامی خدمت رسانی به گروه های سیاسی یا گروههای مذهبی به عنوان یکی از افتخارات خود عنوان میکند. و با اشاره به این تمایزها در داخل کشور خدمترسانی به گروه های سیاسی و مذهبی را عنوان یکی از امتیازات وزارت بهداشت اعلام میکند.
ضمن اینکه این اظهارات وزیر بهداشت در حالی عنوان میشود که بیعدالتی گسترده در وزارت بهداشت در میزان خدمترسانی، به ویژه در استانها و مناطق مختلف کشور و همچنین محدودیت خدمترسانی به مهاجرین مستقر در ایران همواره یکی از انتقادهایی است که وزارت بهداشت را به چالش میکشد و آنها را به عنوان یکی از مصادیق تبعیض و بیعدالتی در وزارت بهداشت عنوان میکند.
وزیر بهداشت همچنین انتقادها از اقدامات وزارت بهداشت را ناشی از جشم طمع این افراد برای صندلی وزارت دانست و از این افراد خواست تا واکسن را سیاسی نکنند.
مهمترین منتقد سیاستهای وزارت بهداشت در واکسن، مینو محرز عضو ستاد مقابله با کرونا و پزشک سرشناس متخصص بیماری های عفونی در ایران است که با غیرقابل اعتماد دانستن واکسن روسی، گفته بود این واکسن را تایید نمی کند و آن را تزریق نمیکند.
دلیل مخالفت برخی اعضای کادر درمانی در کشور با واکسن روسی، فقدان اطلاعات شفاف در خصوص فاز سوم استفاده از واکسن و تزریق انسانی واکسن است.
در حالی که نگرانیها از واردات واکسن روسی به ایران همچنان ادامه دارد و بسیاری از گزارشهای پزشکی حاکی از فقدان اطلاعات شفاف در خصوص آزمایش انسانی واکسن است، انتشار مقابلهای در خصوص کارآمدی این واکسن در یکی از مجلههای معتبر جهان چالش برانگیز شده است و انتشار این مقاله را که مدعی است اثربخشی واکسن اسپاتنیک در بیش از ۹۰ درصد موارد مصرف تایید شده است، نشاندهندهی اثربخشی این واکسن عنوان کردهاند.