روحانی و انتقاد از دمکراسی آمریکا و تاکید برمحاکمه عاملان سقوط هواپیمای اوکراینی

حسن روحانی رئیس جمهور روز پنجشنبه در مراسم افتتاح طرح‌‌های ملی وزارت جهاد کشاورزی و معاونت علمی و فناوری، بار دیگر با اشاره به انتخابات امریکا، به روی کارامدن یک فرد ناسالم در امریکا اشاره کرد و اظهار داشت روی کارآمدن یک فرد ناسالم در امریکا، و در دست گرفتن قدرت توسط او، موجب شده است تا روابط امریکا با تمام دنیا دچار مشکل بشود و ضربه‌های بزرگی به امریکا، خاورمیانه، فلسطین، سوریه، یمن و همه مناطق جهان وارد شود.روحانی همچنین با بزرگ خواندن ملت امریکا ابراز امیدواری کرد حضور ترامپ در کاخ سفید بتواند درس عبرتی برای دنیا و حاکمان بعدی کاخ سفید باشد که پس از در دست گرفتن قدرت، خطاهای گذشته را جبران کنند و کشور خود را به جایگاهی که ملت بزرگ آمریکا باید داشته باشد، برگردانند.
وی این جایگاه را در امریکا عقل، قانون و تعهد دانست و گفت بازگشت به این جایگاه به نفع خود امریکایی‌ها و جهان است.
روحانی همچنین ابراز امیدواری کرد شر آدم‌های کم‌سوادی که در اداره کشور، دنبال منافع خانوادگی و فردی خودشان هستند، از سر این کشور و دنیا کم شود.رئیس جمهور در ادامه‌ی اظهاراتش به درگیری‌های اخیر در اعتراض به انتخاب جو بایدن به ریاست جمهوری اشاره کرد و اظهار داشت آنچه در روزهای اخیر در آمریکا رخ داده است، نشان داد دموکراسی غربی بسیار فشل و سست است و بنیان آن قوی‌ نیست. وی افزود این حوادث نشان داد در امریکا عوام‌گرایی زمینه مساعدی دارد و یک آدم پوپولیست می‌تواند طی 4 سال بلاهای زیادی را بر سر کشور خودش بیاورد.
اظهارات حسن روحانی در خصوص فشل بودن دموکراسی امریکایی به خاطر درگیری‌های صورت گرفته به خاطر اعتراض به نتایج انتخابات، در حالی عنوان می‌شود که جمهوری اسلامی در پی اعتراضات به انتخابات ریاست جمهوری و اعتراض به نتایج این انتخابات و ابهام‌هایی که در این خصوص وجود داشت، ماه‌ها کشور را به خاک و خون کشیده بود و ده‌ها نفر کشته شدند و کاندیداهای انتخابات نزدیک به ده سال است که در زندان و حصر خانگی به سر می‌برند.
در عین حال، بسیاری از تحلیل‌گران، رویکرد حاکمیت امریکا نسبت به انتخابات اخیر با وجود مناقشات مطرح شده از طرف ترامپ و نیز با وجود اعتراض‌های صورت‌گرفته در این خصوص را مصداق دموکراسی امریکایی می‌دانند و تاکید دارند به خاطر دموکراسی قدرتمند امریکایی بود که با وجود اقدامات گسترده‌ی ترامپ و طرفدارانش برای تغییر دادن نتیجه‌ی انتخابات امریکا، هیچ کدام از مقام‌ها و تشکیلات سیاسی و رسمی امریکایی تحت هیچ شرایطی تحت تاثیر شانتاژ سیاسی ترامپ قرار نگرفتند و اجازه ندادند خللی در روند تغییر قدرت در کاخ سفید اتفاق بیفتد.
حسن روحانی رئیس جمهور در بخش دیگری از اظهاراتش به افتتاح طرح تولید دو واکسن مهم اشاره کرد و با بیان این موضوع که برای تهیه این واکسن‌ها باید 200، میلیون یورو در سال برای خرید واکسن‌ها پرداخت شود اظهار داشت با تولید این واکسن‌ها در داخل کشور، صرفه‌جویی ارزی مهمی در کشور خواهد شد. وی اظهار داشت امیدوار است با توسعه کار بعد از تامین نیاز داخل، امکان صادرات این واکسن‌ها هم فراهم شود.
حسن روحانی در واکنش به سالگرد سقوط هواپیمای اوکراینی نیز ضمن اشاره به آن، برای کسانی که عزیزان خود را در این حادثه از دست داده‌اند، آرزوی صبر کرد و خاطرنشان کرد این حادثه بسیار تلخ، دردناک و باورنکردنی به خاطر اشتباه یک فرد، و از بی‌تدبیری یک جمع از روی سهو و خطا صورت گرفته است.
وی همچنین ضمن تاکید بر ضرورت برگزاری دادگاه، خواستار برگزار یک دادگاه پرشکوه شد و یادآور شد نتیجه نهایی یک دادگاه باشکوه می‌تواند آرامش بخش واقعی خانواده‌ها و جبران‌کننده لطمه‌ای باشد که به جایگاه هوانوردی کشور وارد شده است.
این اظهارات حسن روحانی و نگرانی وی در خصوص جایگاه هوانوردی ایران و خسارت‌های اقتصادی ناشی از آن، به خاطر سقوط هواپیمای مسافربری، در حالی عنوان می‌شود که به گفته‌ی ناظران مهم‌ترین نگرانی در این خصوص این است که جمهوری اسلامی ایران به خاطر این اقدام به دادگاه بین‌المللی کشیده شود و مجبور به پرداخت غرامت‌های سنگین در این خصوص به بازماندگان شود.
ضمن اینکه برخی با اشاره به ناکافی بودن دلایل جمهوری اسلامی در خصوص نقش خطای انسانی در وقوع این حادثه در غیرعمدی بودن این حادثه تردید کرده و تاکید دارند که احتمال عمدی بودن این شلیک وجود دارد. به گفته‌ی تحلیل‌گران اگر این ادعا در خصوص عمدی بودن شلیک به هواپیمای مسافربری به دادگاه‌های بین‌المللی کشیده شود، جمهوری اسلامی گرفتار یک دعوای حقوقی به شدت فرسایشی و پرهزینه خواهد بود که تحمیل آن به جمهوری اسلامی بار سیاسی و اقتصادی سنگین دیگری را بر جمهوری اسلامی ایران و مردم ایران وارد خواهد ساخت.