پیت ریکتس، سناتور جمهوریخواه آمریکایی، طی سخنانی در سنای آمریکا گفت جمهوری اسلامی ایران به زمان بیشتری نیاز ندارد بلکه باید فشار بیشتری بر آن وارد شود.
این سناتور آمریکایی در سخنان خود از سه کشور اروپایی – بریتانیا، فرانسه و آلمان – خواست که هرچه زودتر مکانیسم ماشه را فعال کنند تا تحریمهای سازمان ملل متحد علیه جمهوری اسلامی اعمال شود.
۱۹ سناتور دیگر آمریکایی نیز از خواسته او حمایت کردهاند.
ریکتس در سخنرانی خود در روز چهارشنبه ۱ مرداد، گفت: جمهوری اسلامی نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند.
او گفت: این خط قرمز از دههها پیش، از زمان ریاستجمهوری کلینتون، وجود داشته است و دلیلش این است که پیامدهای دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای فاجعهبار خواهد بود.
ریکتس گفت جمهوری اسلامی اکنون در ضعیفترین وضعیت خود از دهه ۱۹۸۰ تاکنون قرار دارد، و احتمالاً حتی ضعیفتر از آن زمان است.
این سناتور جمهوریخواه گفت حملات هوایی عملیات «چکش نیمهشب» که به دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا انجام شد «مسیر» جمهوری اسلامی بهسوی سلاح هستهای را چند سال به تأخیر انداخت، اما برای بهرهبرداری از این فرصت، ایالات متحده و متحدانش باید نهایت فشار ممکن را اعمال کنند تا جمهوری اسلامی را وادار کنند که بهطور دائمی و قابل راستیآزمایی، برنامه هستهای خود از جمله ظرفیت غنیسازی اورانیوم را متوقف کند.
جمهوری اسلامی میگوید که باید بتواند غنیسازی اورانیوم کند. این در حالی است که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه اسلامی در گفتوگو با فاکس نیوز اذعان کرد که حکومتش اکنون قادر به غنیسازی اورانیوم نیست چرا که قدرت تخریب حمله هوایی آمریکا به تاسیسات هستهای جمهوری اسلامی بسیار شدید بوده است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا گفته است که اگر لازم باشد بار دیگر دستور حمله به تاسیسات هستهای جمهوری اسلامی را خواهد داد.
همچنین دو روز پیش، روزنامه جروزالم پست به نقل از دو منبع مطلع گزارش داد که دونالد ترامپ در گفتوگوهای خصوصی اخیر خود اعلام کرده که دولت او تصمیم گرفته دیگر تلاشی برای متقاعد کردن جمهوری اسلامی به گفتوگو درباره برنامه هستهایاش انجام ندهد.
به گفته این منابع، ترامپ در چندین نشست غیرعلنی تاکید کرده است: «اگر بخواهند بیایند، خوشآمدند. اما ما نه تلاش میکنیم آنها را قانع کنیم و نه التماس میکنیم.»
در همین حال، دوروتی شی، سفیر آمریکا در سازمان ملل، در نشست شورای امنیت گفت که ایران اکنون در «نقطهای حساس» قرار دارد و جمهوری اسلامی باید میان دو مسیر تصمیم بگیرد؛ ادامه نقض تعهدات هستهای و حمایت از گروههای نیابتی، یا بازگشت به دیپلماسی معنادار برای پایاندادن به برنامه تسلیحاتیاش.
سفیر آمریکا چهارشنبه یکم مرداد تاکید کرد که با پایان جنگ ۱۲ روزه میان اسرائیل و جمهوری اسلامی و برقراری آتشبس، اکنون زمان تصمیمگیری برای تهران فرا رسیده است.
او هشدار داد که ادامه مسیر کنونی و در غیاب توافق، آمریکا به اعمال فشار حداکثری دیپلماتیک و اقتصادی ادامه خواهد داد تا هرگونه فعالیتی مانند تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را که امنیت شهروندان، نیروها و شرکای ایالات متحده در منطقه را تهدید میکند، مهار کند.
نماینده آمریکا تاکید کرد که مسیر مطلوب واشینگتن، بازگشت تهران به تعهدات هستهای و آغاز «دیپلماسی معنادار و زمانمند» است. او افزود: «این تنها راه دستیابی به صلح پایدار و ادغام جهانی برای ایران و مردم آن است.»
تامی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا هم، با اشاره به احتمال از سرگیری مذاکرات میان آمریکا و جمهوری اسلامی گفت که «توپ در زمین ایران است». او افزود که جمهوری اسلامی همچنان فرصت دارد تا با انتخاب «مسیر صلح و رفاه»، منافع مردم ایران را تامین کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا سهشنبه ۳۱ تیر در یک نشست خبری گفت: «همانطور که ترامپ گفته است ایرانیها در صورت مذاکره با حسن نیت، میتوانند از نتایج آن بهرهمند شوند. توپ در زمین ایران است.»
او افزود: «رهبری ایران یک فرصت زمانی در اختیار دارد تا برای مردم خود راه صلح و رفاه را برگزیند. ما نیز آمادهایم که مستقیما با مقامهای ایرانی وارد گفتوگو شویم.»
بروس همچنین با اشاره به مذاکرات آتی میان مقامهای جمهوری اسلامی و سه کشور اروپایی در استانبول، بر هماهنگی نزدیک واشینگتن با متحدان اروپاییاش تاکید کرد و گفت: «در این زمینه با شرکای اروپایی خود هماهنگی بسیار نزدیکی داریم.»
قرار است معاونان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، بریتانیا، فرانسه و آلمان جمعه در استانبول با یکدیگر دیدار کنند.