در روزهای اخیر، بحران بیآبی و قطعی برق شدت گرفته اما مقامهای دولتی به جای پاسخگویی، مردم را مقصر جلوه میدهند.
این در حالی است که رییس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی گفت دولت بهعنوان متولی بخش آب کشور بر حدود ۳۲ درصد از آب شبکه توزیع مدیریت ندارد و حدود یکسوم آب در ایران را تلف میکند.
اینها در حالیست که ریشه بحران آب ناشی از سوءمدیریت و سیاستهای جمهوری اسلامی است
و دولت اسلامی هم تصمیم گرفته بجای چاره ادارات بسیاری از استانها را تعطیل کند.
در همین حال، شرکت آب و فاضلاب استان تهران اعلام کرد که این شرکت برنامهای برای توزیع آب بستهبندی شده ندارد.
پیشتر با تشدید بحران آب در ایران، روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب تهران اعلام کرد که آب شرب را برای توزیع میان شهروندان در بستهبندی پلاستیکی عرضه میکند. آبفا دلیل این اقدام را جلوگیری از آلودگی موجود در تانکرهای آب اعلام کرده است.
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه، درباره بستههای پلاستیکی آب نوشت: «به نظر میرسد بستهبندیهای جدید آب آشامیدنی به لحاظ سازگاری با محیط زیست شرایط بهتری دارد و هزینه تولید آن نیز کمتر از بطریهای مرسوم است.»
ساعاتی پس از انتشار این گزارش، شرکت آب و فاضلاب استان تهران با صدور اطلاعیهای، توزیع آب بستهبندی را «به شدت تکذیب» کرد.
آبفا تاکید کرد هیچ برنامهای برای اجرای چنین طرحی ندارد.
از سویی دیگر، سخنگوی صنعت آب اعلام کرد که کمبود بارشها، تاثیر مستقیم بر ورودیهای سدها و همچنین آبهای زیرزمینی گذاشته است و ورودیهای سدها بیش از ۴۰ درصد کاهش یافته و مخازن آب نیز با کمبود حدود ۲۰ درصدی مواجه هستند.
او افزود: «نزدیک به ۵۰ شهر در ۲۴ استان کشور دارای تنش آبی معنادار هستند که این شرایط به سادگی قابل عبور نیست.»
بر اساس گزارش وبسایت «بررسی جمعیت جهان»، ایران در میان کشورهای جهان از نظر تنشهای آبی در رتبه چهاردهم قرار دارد و استانهای یزد، اصفهان، مرکزی، خراسان جنوبی و همدان، با بیشترین بحران آبی مواجه هستند.
در رابطه با خشک شدن دریاچه ارومیه هم محمد درویش، پژوهشگر و فعال محیط زیست، با انتقاد از عملکرد نهادهای مسئول در قبال خشک شدن دریاچه ارومیه گفت: «در سالهای گذشته که وضعیت بارش حتی بدتر از امسال بود، دریاچه هرگز به این شکل خشک نشده بود.»
درویش در گفتوگو با روزنامه اعتماد با اشاره به اینکه مسئولان در زمان با ترسالی درياچه را نجات ندادند، گفت: «در واقع درياچه، چه در زمان ترسالی و چه در زمان خشكسالی، هيچوقت به شرايط نرمال خود حتی نزديك نشده است.»
او افزود: «وقتی كه ۱۴ درصد بيشتر بارندگی داريم اما درياچه اروميه همچنان خشک است، يعنی اینکه چه باران ببارد و چه نبارد اجازه ورود یک قطره آب را به آن نمیدهند.»
پیشتر حجت جباری، مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی، درباره وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه و خطر خشک شدن آن هشدار داده بود.
او گفت اگر مدیریت منابع آب در بخش کشاورزی و برداشت آب از سوی وزارت نیرو و جهاد کشاورزی به همین شکل ادامه یابد، احیای دریاچه ارومیه ممکن نخواهد بود.
جباری افزود: «ما عملا دریاچه ارومیه را به یک دریاچه فصلی تبدیل کردهایم. از سال ۱۳۹۰ یا ۱۳۹۲ به اینسو، دریاچه حالت فصلی پیدا کرده است؛ تابستانها کاملا خشک میشود و در زمستان و بهار، کمی آب در آن جمع میشود.»
دریاچه ارومیه ۶.۵ میلیارد تن ذخیره نمک دارد که با رعایت ضوابط زیستمحیطی، مجوزهایی برای برداشت این ذخایر از سواحل صادر میشود.
اکنون میتوان گفت که: از بزرگترین دریاچه داخلی ایران فقط لکهای سرخ باقی مانده است