ترامپ: برای مذاکره با ایران عجله‌ای ندارم

ترامپ با موفق خواندن حمله به تأسیسات اتمی ایران گفت ایرانی‌ها مایل به مذاکره‌اند اما او “عجله‌ای” ندارد. به گزارش اکسیوس سه کشور اروپایی و آمریکا بر سر تعیین ضرب‌الاجل برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه توافق کرده‌اند.

رئیس‌جمهور آمریکا با اشاره به اینکه تهران مایل به مذاکره است، گفت او عجله‌ای برای این کار ندارد. دونالد ترامپ سه‌شنبه ۲۴ تیر برابر با ۱۵ ژوئیه در جمع خبرنگاران گفت: «آنها مایل به گفت‌وگو هستند. من عجله‌ای برای گفت‌وگو ندارم چون سایت‌ هسته‌ای آنها را نابود کردیم.»

او بار دیگر با موفقیت‌آمیز خواندن حملات آمریکا به تأسیسات هسته‌ای ایران افزود: «آنها باید همه چیز را از اول شروع کنند. در واقع، تا حدی نابود شده که دیگر قابل استفاده نیست. آنها باید کوه دیگری را انتخاب کنند. آن کوه از داخل کاملا منفجر شده و اینقدر ناپایدار است که باید کوه دیگری را انتخاب کنند.»

از آوریل تا ژوئن امسال پنج دور گفت‌‌وگوی غیرمستقیم میان تهران و واشنگتن با میزبانی عمان و ایتالیا برگزار شد. ششمین دور از مذاکرات قرار بود در شهر مسقط برگزار شود، اما به دنبال حمله اسرائیل به ایران، لغو شد.

مقام‌های جمهوری اسلامی در روزهای اخیر بازگشت مجدد بر سر میز مذاکره را مشروط بر دریافت تضمین از سوی آمریکا برای عدم تکرار حملات خود به ایران خوانده‌اند.

پیشتر اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، گفته بود که زمان و مکان مذاکرات با آمریکا هنوز روشن نشده است.

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، اعلام کرد هنوز زمان مشخصی برای ادامه گفت‌وگوهای هسته‌ای میان تهران و واشینگتن تعیین نشده و حضور ایران در این مذاکرات منوط به حصول اطمینان از «اثربخشی» آن است.

بقایی دوشنبه ۲۳ تیر در نشست خبری هفتگی خود گفت هنوز «تاریخ، زمان و مکانی» برای دیدار عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، مشخص نشده است.
او تاکید کرد: «مادامی که نسبت به اثربخشی دیپلماسی و روند مذاکره اطمینان حاصل نکنیم، وارد چنین روندی نخواهیم شد.»

بقایی به برخی گمانه‌زنی‌ها در خصوص تغییر کشور میانجی در مذاکرات آتی ایران و آمریکا و احتمال نقش‌آفرینی چین و نروژ اشاره کرد و افزود: «از این خبر‌ها زیاد شنیده‌اید و باز هم خواهید شنید. همه این خبر‌ها گمانه‌زنی و حدس هست که رسانه‌های مختلف مطرح می‌کنند، ولی قابل تایید نیست.»

پیش‌تر عراقچی مدعی شده بود آمریکا برای از سرگیری مذاکره “پیام‌های متعددی” ارسال کرده است. او با بیان اینکه “درهای دیپلماسی هیچ‌وقت بسته نیست”، گفته بود: «طبیعی است که در روابط بین‌الملل چیزی به نام تضمین وجود ندارد و من حرف از تضمین نزدم و باید اطمینان حاصل شود و متقاعد شویم که این بار چنین نخواهد شد.»

روزنامه واشینگتن‌پست ۲۲ تیر به نقل از مقام‌های آمریکایی گزارش داد انتظار می‌رود مذاکرات میان واشینگتن و تهران برای رسیدن به یک توافق هسته‌ای، به‌زودی از سر گرفته شود.

این روزنامه نوشت دولت ترامپ معتقد است جمهوری اسلامی حتی پس از حملات اخیر آمریکا و اسرائیل، همچنان به دستیابی به یک توافق دیپلماتیک در خصوص برنامه هسته‌ای خود تمایل دارد.

در همین حال وبسایت “اکسیوس” به نقل از سه منبع آگاه گزارش داده مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا و همتایان آلمانی، بریتانیایی و فرانسوی‌اش در در گفت‌وگوی تلفنی توافق کردند که پایان ماه اوت (اوایل شهریور) را به عنوان ضرب‌الاجل عملی برای رسیدن به توافق هسته‌ای با ایران تعیین کنند.

طبق این گزارش اگر تا زمان یادشده توافقی حاصل نشود، سه کشور اروپایی قصد دارند مکانیسم ماشه علیه ایران را فعال کنند. این اقدام به معنای بازگشت خودکار تمامی تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل در چارچوب توافق هسته‌ای سال ۲۰۲۵ موسوم به برجام خواهد بود.

ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه نیز روز سه‌شنبه هشدار داده بود سه کشور اروپایی آماده‌اند تا در صورت عدم حصول توافق هسته‌ای با تهران تا پایان ماه اوت، مکانیسم ماشه را فعال کنند.

منابع آگاه به اکسیوس گفته‌اند تماس تلفنی میان وزرای خارجه آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان با هدف هماهنگ‌سازی مواضع در مورد مکانیسم ماشه و مسیر آینده دیپلماسی هسته‌ای با ایران انجام شد.

طبق گفته دو منبع مطلع، کشورهای اروپایی قصد دارند در روزها و هفته‌های آینده با ایران وارد تعامل شوند و این پیام را منتقل کنند که تهران در صورتی ‌که اقداماتی برای اطمینان دادن به جامعه جهانی در مورد برنامه هسته‌ای خود انجام دهد، می‌تواند از بازگشت تحریم‌های شورای امنیت جلوگیری کند.

طبق این گزارش از سرگیری نظارت‌های آژانس بین‌‌المللی انرژی اتمی و خارج کردن حدود ۴۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصدی از خاک ایران می‌تواند جزو اقدامات اعتمادساز باشد.

پس از حمله اسرائیل و آمریکا به تأسیسات هسته‌ای، ایران همکاری با آژانس را به حالت تعلیق درآورد.

اکسیوس به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی می‌نویسد دولت ترامپ از فعال شدن مکانیسم ماشه حمایت می‌کند و آن را به عنوان ابزار و اهرم فشار در مذاکرات با ایران می‌بیند.