هشدار گروه هفت به جمهوری اسلامی: تهران فعالیت‌‌ غنی‌سازی توجیه‌ناپذیر را بازسازی نکند

وزرای خارجه گروه هفت روز دوشنبه ۳۰ ژوئن طی بیانیه‌ای ضمن استقبال از آتش‌بس میان جمهوری اسلامی و اسرائيل، غنی‌سازی اورانیوم در ایران را «توجیه‌ناپذیر» دانستند و خواستار بازگشت تهران به میز مذاکره بر سر برنامه هسته‌ای شدند.
وزرای خارجه گروه هفت متشکل از آمریکا، کانادا، ژاپن، بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایتالیا به همراه نماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا که روز ۲۵ ژوئن در لاهه هلند دیدار کردند، روز دوشنبه ۳۰ ژوئن در نخستین بیانیه پس از حملات هوایی آمبریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران ضمن حمایت از آتش‌بس میان اسرائيل و ایران از «همه طرف‌ها» خواستند که از اقدامات بی‌ثبات‌کننده در منطقه پرهیز کنند.

وزرای خارجه گروه هفت ضمن قدردانی از نقش قطر در تسهیل این آتش‌بس «همبستگی کامل خود را با قطر و عراق در پی حملات اخیر جمهوری اسلامی، گروه‌های نیابتی و شرکای آن به قلمرو این کشورها» ابراز کردند.

گروه هفت در این بیانیه اعلام کرد: «ما بار دیگر تاکید می‌کنیم که جمهوری اسلامی ایران هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد و از ایران می‌خواهیم از بازسازی فعالیت‌های غنی‌سازی توجیه‌ناپذیر خودداری کند. ما خواستار ازسرگیری مذاکراتی هستیم که به توافقی جامع، قابل راستی‌آزمایی و پایدار درخصوص برنامه هسته‌ای ایران منجر شود.»

گروه هفت همچنین درخواست محاکمه و اعدام رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ایران را محکوم کرد و افزود: «از ایران می‌خواهیم برای دستیابی به راه حلی پایدار و معتبر فورا همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را مطابق با تعهدات پادمانی از سر گیرد و با فراهم ساختن امکان دسترسی بازرسان، اطلاعات قابل راستی‌آزمایی درباره همه مواد هسته‌ای موجود در ایران ارائه نماید.»

در پی حملات آمریکا و اسرائيل به تاسیسات هسته‌ای ایران، روزنامه کیهان در مقاله‌ای خواستار بازداشت و اعدام رافائل گروسی شده بود.

در پی اظهارات عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، مبنی بر «عدم تمایل فعلی به پذیرش رافائل گروسی»، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روزنامه کیهان، ارگان وابسته به رهبر جمهوری اسلامی، در شماره روز شنبه ۷ تیرماه در ستون «گفت‌و‌شنود» با لحنی خشن، گروسی را «جاسوس تابلو‌دار موساد» معرفی کرد و خواستار «بازداشت، محاکمه و حتی اعدام» او در صورت ورود به ایران شد.

کیهان مدعی شد گروسی اطلاعات مهم مراکز نظامی و هسته‌ای ایران را به اسراییل منتقل کرده و با افشای «پنهان‌سازی اورانیوم ۶۰ درصد در اماکن تاریخی اصفهان»، در نتیجه‌گیری‌هایی که به صدور قطعنامه علیه ایران و «حملات نظامی علیه تاسیسات هسته‌ای» منجر شد، نقش داشته است.

روزنامه کیهان با طعنه نوشت: «اگر قرار باشد سازمان ملل او را محترمانه بپذیرد، قاطی‌بسته‌اند!» و در نهایت، با اشاره به ضرب‌المثلی ایرانی، چنین نتیجه گرفت که گروسی از «جایگاهی رفیع» که نتیجه آن «بلندی دار» است، بی‌خبر بوده است .

همزمان، حسین موسویان، دیپلمات سابق و عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای جمهوری اسلامی، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس، خواستار استعفای گروسی شد و تأکید کرد این اقدام می‌تواند به تسهیل آینده همکاری ایران با آژانس کمک کند.

این تحولات در حالی رخ می‌دهد که چندی پیش مجلس شورای اسلامی طرحی را تصویب کرد که توقف همکاری با آژانس تا اجرایی شدن شروط تعیین‌شده را الزامی می‌سازد. در مقابل، گروسی در بیانیه‌ای رسمی که جمعه ۶تیر منتشر شد، تاکید کرد ادامه نظارت راستی‌آزمایی در ایران براساس توافق جامع پادمان را ضروری می‌داند.

گروه هفت همچنین در واکنش به مصوبه مجلس شورای اسلامی مبنی بر تعلیق همکاری ایران با آژانس و مطرح شدن بحث خروج ایران از پیمان عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای (NPT) اعلام کرد: «ما بر اهمیت پیمان عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای به‌عنوان سنگ‌بنای نظام جهانی عدم اشاعه تاکید می‌کنیم. ضروری است که ایران همچنان عضو این پیمان باقی بماند و تعهدات خود تحت آن را به‌طور کامل اجرا کند.»

گروه هفت همچنین بار دیگر ضمن تاکید بر حق اسرائيل برای دفاع از خود و حمایت از امنیت این کشور، «تعهد خود را به صلح و ثبات در خاورمیانه» اعلام کرد.