تهران: غنی‌سازی اورانیوم به هیچ وجه متوقف نخواهد شد؛ مکرون به پزشکیان: فورا به مذاکرات هسته‌ای و موشکی بازگردید

امیر سعید ایروانی، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد، روز یک‌شنبه اعلام کرد که شرایط برای مذاکره با ایالات متحده مناسب نیست.
ایروانی در مصاحبه‌ای با شبکه «سی‌بی‌اس» گفت: «ما آماده مذاکره با آمریکا هستیم، اما شرایط برای این کار مناسب نیست.»

امیر سعید ایروانی، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد، در گفتگو با شبکه سی‌بی‌اس آمریکا درخواستی که روزنامه تندرو کیهان در این کشور طرح کرده بود و طی آن خواستار «اعدام» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی – رافائل گروسی – شده بود را محکوم کرده و همزمان گفته است ایران هرگز غنی‌سازی اورانیوم را متوقف نخواهد کرد و تهدیدی از طرف ایران متوجه بازرسان و مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیست.

ایروانی درباره بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: «آن‌ها در ایران هستند. در وضعیت امنی قرار دارند، اما فعالیت‌هایشان تعلیق شده است. نمی‌توانند به سایت‌های ما دسترسی داشته باشند، اما ممکن است برخی افراد به صورت شخصی نظرشان این باشد که از آژانس انتقاد کنند یا حتی تهدیدی علیه مدیرکل آن طرح کنند. اما ما از خود آژانس انتقاد می‌کنیم. ارزیابی ما این است که آن‌ها وظایف خود را انجام نداده‌اند و زمینه را برای چنین تجاوزاتی علیه ما فراهم کرده‌اند.»

نماینده دولت جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد در این گفتگو به سوال مجری شبکه سی‌بی‌اس که از او پرسید آیا درخواست روزنامه کیهان را برای اعدام رافائل گروسی محکوم می‌کند، پاسخ مثبت داد.

آرژانتین، آمریکا، آلمان و اتحادیه اروپا تهدید رافائل گروسی را محکوم کرده‌اند.

روزنامه تندروی کیهان که مدیر مسئولش را علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی منصوب می‌کند، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، را به «جاسوسی برای موساد» متهم کرده و خواستار بازداشت و محاکمه او به اتهام «جاسوسی و مشارکت در قتل مردم ایران» شده است.

ایروانی در این گفتگو همچنین از آمادگی ایران برای مذاکره گفته است اما تاکید کرده که «اگر آمریکایی‌ها بخواهند شرط‌های خود را بر ما تحمیل کنند، مذاکره با آنها محال خواهد بود.»

ایروانی درباره مذاکره با آمریکا گفت: «ما برای مذاکره آماده‌ایم، اما پس از این تجاوز، شرایط برای آغاز دور جدیدی از مذاکرات مناسب نیست. هیچ درخواستی هم برای مذاکره یا دیدار با رئیس‌جمهور نبوده است.»

مجری از سعید ایروانی پرسید دونالد ترامپ گفته است که «جلوی اسرائیل را گرفته» و «مانع از تلاش اسرائیل برای ترور» خامنه‌ای شده است. «پس چرا این پیشنهاد دیپلماتیک او را نمی‌پذیرید؟ به نظر می‌رسد که او دارد فرصتی را فراهم می‌کند.»

ایروانی پاسخ داد: «این نقض بسیار فاحش حقوق بین‌الملل است، تهدید رهبر جمهوری اسلامی یا رئیس هر حکومت دیگری. آن‌ها مصون از هرگونه حمله هستند. بنابراین باید درک کنیم که اصول و شرایط هر مذاکره‌ای چیست. مذاکره اصول خاص خود را دارد و یک فرآیند بده‌بستان است.»

صحبت‌های ایروانی در حالیست که امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، روز یک‌شنبه ۸ تیر در یک تماس تلفنی با مسعود پزشکیان، خواستار بازگشت ایران به مذاکرات هسته‌ای و موشکی شد.

امانوئل مکرون روز یکشنبه در شبکه ایکس نوشت این درخواست‌‎ها را از رئیس‌جمهور ایران کرده است:

آزادی سسیل کوهلر و ژاک پاریس که در ایران زندانی هستند
لازم به. یادآوریست که: سسیل کولر و شریک زندگی‌اش ژاک پاریس از سال ۲۰۲۲ در ایران بازداشت و زندانی شده‌اند. خانواده این دو زندانی فرانسوی در ایران پس از حمله هوایی اسرائیل به زندان اوین در تهران، خواستار ارائه فوری نشانه‌ای از زنده بودن آن‌ها شدند.

رئیس جمهوری فرانسه در گفتگوی تلفنی خود با پزشکیان همچنین خواستار این شده که:
شهروندان و تأسیسات فرانسه در ایران نباید در معرض هیچ‌گونه تهدیدی قرار بگیرند
احترام به آتش‌بس و کمک به بازگرداندن صلح در منطقه
بازگشت به مذاکره برای پرداختن به مسائل موشکی و هسته‌ای
پایبندی به چارچوب پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای
ازسرگیری سریع فعالیت‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ایران برای تضمین شفافیت کامل

الزام دولت جمهوری اسلامی به تعلیق همکاری با آژانس تبدیل به قانون شده و برای اجرا به دولت مسعود پزشکیان ابلاغ شده هر چند که دولت جمهوری اسلامی هنوز چگونگی اجرای آن را اعلام نکرده است.

جمهوری اسلامی درخواست رافائل گروسی، مدیر کل آژانس، را برای بازدید از تاسیسات هسته‌ای که آمریکا و اسرائیل بمباران کرده‌اند نپذیرفته است.

در همین حال مجید تخت‌روانچی معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی در گفت‌وگویی بیان کرد که دولت آمریکا در صورت تمایل به ازسرگیری مذاکرات با ایران باید موضع شفافی درباره نفی حملات بیشتر به ایران اتخاذ کند تا اعتمادسازی لازم برای تداوم روند دیپلماتیک انجام شود.

شبکه «بی‌بی‌سی انگلیسی» گزارش داد که تخت‌روانچی در گفت‌وگو با این شبکه بیان کرد که دولت دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا از طریق واسطه‌ها به ایران اطلاع داده که خواهان بازگشت به مذاکرات است، اما در مورد «مسئله بسیار مهم» حملات بیشتر حین گفت‌وگوها، موضع خود را صراحتا اعلام نکرده است.

مذاکرات غیرمستقیم میان ایالات متحده و جمهوری اسلامی پس از رسیدن به دور ششم شکست خورد؛ زیرا عملیات نظامی اسرائیل که در ساعات اولیه بامداد ۱۳ ژوئن آغاز شد، باعث توقف دوری از مذاکرات شد که قرار بود دو روز پس از این عملیات در پایتخت عمان، مسقط، برگزار شود.

ایالات متحده نیز به شکل مستقیم در تنش اسرائیل و جمهوری اسلامی درگیر شد و سه سایت هسته‌ای ایران را با حمله هوایی هدف قرار داد.

تخت‌روانچی تأکید کرد که ایران بر موضع خود درخصوص غنی‌سازی اورانیوم برای «اهداف صلح‌آمیز» پافشاری خواهد کرد و اتهام‌های مربوط به تلاش مخفیانه برای ساخت بمب اتم را رد کرد.

معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی افزود که تهران «از دسترسی به مواد هسته‌ای لازم برای برنامه تحقیقاتی خود محروم شده» و بنابراین «نیاز دارد که به خودش متکی باشد». او توضیح داد که «سطح و ظرفیت می‌تواند مورد بحث قرار گیرد، اما اینکه بگویید شما نباید غنی‌سازی کنید و باید غنی‌سازی صفر داشته باشید و اگر موافق نباشید، شما را بمباران می‌کنیم – قانون جنگل است.»

جمهوری اسلامی و اسرائیل به‌مدت ۱۲ روز از ۱۳ ژوئن وارد جنگ شدند، که طی آن اسرائیل به مواضع نظامی و هسته‌ای ایران و سکوهای پرتاب موشک حمله کرد، و شماری از فرماندهان نظامی بلندپایه و دانشمندان هسته‌ای ایران را کشت.

در مقابل، جمهوری اسلامی نیز سلسله‌ای از حملات موشکی و پهپادی را به مناطق مختلف اسرائیل انجام داد.

در جریان این جنگ، آمریکا نیز وارد منازعه شد و شامگاه ۲۱ ژوئن سه سایت هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان را هدف حمله قرار داد.

جمهوری اسلامی در پاسخ، پایگاه‌های نظامی آمریکا در قطر و عراق را هدف قرار داد، بدون آنکه تلفاتی گزارش شود. سپس دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در ۲۴ ژوئن، آتش‌بس اعلام کرد.

از ابتدای جنگ، تهران انتقادات شدیدی را متوجه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی کرد؛ مبنی بر اینکه این نهاد هیچ‌گونه محکومیتی علیه حملات اسرائیل و آمریکا به تأسیسات هسته‌ای ایران صادر نکرده است.

در همین راستا، مجلس ایران در تاریخ ۲۵ ژوئن به تعلیق همکاری با آژانس رای داد.