اعتصاب سراسری کامیونداران و رانندگان خودروهای سنگین روز سهشنبه ششم خرداد، برای ششمین روز پیاپی در دهها شهر ایران ادامه یافت و تهدیدهای مکرر جمهوری اسلامی نیز نتوانست این حرکت اعتراضی را متوقف کند. کامیونداران همچون روزهای گذشته در اعتراض به مشکلات معیشتی، تغییر نرخ گازوئیل و دیگر مسائل صنفی از فعالیت دست کشیدند و از بارگیری کالا خودداری کردند.
ویدیوها و تصاویری که در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، گستردگی و هماهنگی این اعتصاب را نشان میدهد. و تصاویری نیز از پیوستن نیسانداران قزوین و شهرهای دیگر به اعتصاب سراسری در شبکههای اجتماعی منتشر شده که در اعتراض به گرانی سوخت، افزایش هزینهها، کاهش سهمیهها و بیتوجهی به مطالبات رانندگان شکل گرفته است.
شاهزاده رضا پهلوی دوم خرداد با حمایت از اعتصاب سراسری کامیونداران، آنان را «یکی از ستونهای حیاتی اقتصاد کشور » خواند و گفت: «اعتراض آنها بازتاب درد مشترک میلیونها ایرانی است که سالها زیر فشار فساد و بیکفایتی جمهوری اسلامی زندگی میکنند.»
بنا بر اعلام اتحادیه تشکلهای کامیونداران و رانندگان سراسر ایران، این اعتصاب تاکنون به بیش از ۱۲۵ شهر گسترش یافته است و با وجود فشارها و تهدیدها، رانندگان با همبستگی کمسابقهای به اعتراض ادامه میدهند.
دور جدید اعتراض و اعتصاب کامیونداران پس از آن آغاز شد که کرامت ویسکرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی ایران، از اجرای طرح سهنرخی شدن گازوئیل خبر داد. گرچه دولت جمهوری اسلامی پس از آغاز اعتصاب اعلام کرد که زمان اجرای این طرح هنوز مشخص نیست، کامیونداران با استناد به انباشت مشکلات صنفی و معیشتی در سالهای اخیر، تصمیم گرفتند اعتصابی سراسری به راه اندازند.
مقامهای جمهوری اسلامی در روزهای نخست به این اعتصاب واکنشی نشان ندادند، اما با گسترش آن و توقف گسترده بارگیری در شهرهای مختلف، تلاش کردند آن را کماهمیت جلوه دهند. در همین راستا، دستگاه قضایی نیز با تهدید به تشکیل پرونده، به مقابله با اعتصابکنندگان برخاست.
کامران میرحاجی، دادستان مرکز استان فارس، رانندگان معترض را متهم کرد که در فضای مجازی و جادهها مانع ارائه خدمات شدهاند و هشدار داد که با آنها «برخورد جدی» خواهد شد.
رضا اکبری، رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای، نیز با کوچکنمایی ابعاد اعتصاب، مدعی شد که «عدهای محدود از رانندگان سعی در ایجاد التهاب دارند و میخواهند جادههای کشور را ناامن جلوه دهند». برخی رسانههای نزدیک به حاکمیت مانند سایت تابناک نیز رانندگان معترض را به «باجگیری» و «قاچاق سوخت» متهم کردهاند.
اتحادیه تشکلهای کامیونداران و رانندگان سراسر ایران در بیانیهای که چهارم خرداد منتشر شد، از حمله نیروهای انتظامی با اسپری فلفل به برخی رانندگان و بازداشت چند نفر از آنها خبر داد.
در حالی که این اعتصاب سراسری ادامه دارد، فرزانه صادقمالواجرد، وزیر راه و شهرسازی دولت چهاردهم، برای شرکت در مراسم حکومتی اربعین و بررسی مسائل حملونقل جادهای، به عراق سفر کرده است.
کامیونداران معترض در بیانیهای اعلام کردهاند که تا تحقق کامل خواستههایشان از جمله افزایش سهمیه گازوئیل، کاهش هزینههای بیمه، بهبود کرایه حمل بار و رسیدگی به سایر مطالبات صنفی، به اعتصاب ادامه خواهند داد و از ارائه خدمات خودداری میکنند.
اتحادیه تشکلهای کامیونداران و رانندگان ایران شامگاه دوشنبه پنجم خرداد در بیانیهای از ««همبستگی و همراهی کمنظیر» در پنجمین روز اعتصاب رانندگان معترض تقدیر کرد و از پیوستن هزاران راننده به اعتصابات سراسری خبر داد.
اتحادیه کامیونداران افزود این اعتصاب در ۱۲۵ شهر ایران برگزار شده و در ششمین روز نیز ادامه خواهد یافت.
اعتصاب این صنف در ایران موجی از حمایتها را در میان فعالان سیاسی، مدنی و هنری در پی داشته است.
در تازهترین مورد، کتایون ریاحی، بازیگر سینما که بهدلیل همراهی با مردم در جریان خیزش «زن، زندگی، آزادی» بازداشت و سپس ممنوع از کار شد، با انتشار پیامی در اینستاگرام از اعتصاب سراسری کامیونداران حمایت کرد و نوشت: «بار شرافت ایران بر دوش کامیونداران.»
تاکنون نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی با برخوردهای خشونتآمیز به اعتراضات رانندگان واکنش نشان داده و شماری از آنها را بازداشت کردهاند.
دادستان اردبیل ششم خرداد اعلام کرد فردی که «یک راننده تریلی را بهخاطر حمل بار تهدید کرده بود»، دستگیر شده است.
پیشتر رضا اکبری، رییس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای، در خصوص اعتصاب کامیونداران گفته بود: «عده محدودی از رانندگان سعی در ایجاد التهاب دارند که این اقدامات هم حاصل تحریک رسانههای معاند خارجی است و میخواهند جادههای کشور را ناامن نشان دهند.»
سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه پنجم خرداد در بیانیهای ضمن حمایت از اعتصاب رانندگان کامیون در سراسر کشور نوشت: «اعتصاب و اعتراض، حق قانونی رانندگان و کلیه کارگران است».
در این بیانیه «شفافسازی حق بیمه، اجرای تعهدات دولت در پرداخت سهم بیمه رانندگان خودمالک، کاهش کمیسیون باربریها، و پایان دادن به فساد و تبعیض در روند تخصیص بار» از جمله مطالبات اصلی رانندگان عنوان شده است.
ادامه این اعتصاب چالشهای جدی برای حاکمیت جمهوری اسلامی ایجاد کرده است. روز یکشنبه عادل نجفزاده، نماینده خوی در مجلس شورای اسلامی، این وضعیت را «فروپاشی ناوگان حملونقل کشور» توصیف کرد.