به گزارش آسوشیتدپرس در تاریخ ۶ مه ۲۰۲۵، ایالات متحده و جنبش حوثیهای یمن به توافقی برای آتشبس دست یافتند که هدف آن کاهش تنشها در منطقه و تسهیل مذاکرات با ایران عنوان شده است. این توافق با میانجیگری عمان حاصل شد و شامل توقف حملات متقابل بین دو طرف، بهویژه در مسیرهای حیاتی دریایی مانند دریای سرخ و تنگه بابالمندب است.
رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، در دیدار با نخستوزیر کانادا، مارک کارنی، در کاخ سفید اعلام کرد که ایالات متحده بمباران مواضع حوثیها را «بلافاصله» متوقف میکند. وی اظهار داشت که حوثیها تمایل خود را برای توقف درگیریها ابراز کردهاند و ایالات متحده این خواسته را محترم میشمارد .
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا گفت حوثیها به دولت او اعلام کردهاند که دیگر نمیخواهند بجنگند و بنابراین واشینگتن نیز مواضع آنها را دیگر بمباران نخواهد کرد.
به گزارش الجزایر، وزیر امور خارجه عمان، بدر البوسعیدی، تأیید کرد که این کشور نقش میانجی را بین ایالات متحده و حوثیها ایفا کرده است. وی در بیانیهای اعلام کرد که دو طرف توافق کردهاند تا از حمله به یکدیگر، از جمله کشتیهای آمریکایی در دریای سرخ و تنگه بابالمندب، خودداری کنند .
رویترز هم گزارش داده: با وجود این آتشبس، حوثیها اعلام کردهاند که حملات خود به اسرائیل را ادامه خواهند داد. مهدی المشاط، رئیس شورای عالی سیاسی حوثیها، اظهار داشت که این گروه به حمایت از غزه ادامه میدهد و به اسرائیلیها هشدار داد که در پناهگاهها بمانند، زیرا دولتشان قادر به حفاظت از آنها نخواهد بود .
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، درباره توقف حملات علیه حوثیها گفت آنها گروهی هستند با سلاحهای پیشرفته که کشتیرانی جهانی را تهدید میکردند و هدف واشینگتن این بود که این تهدید متوقف شود.
او افزود: «اگر قرار است این تهدید متوقف شود، ما هم میتوانیم عملیات را متوقف کنیم. بنابراین فکر میکنم این تحول مهمی است.»
در رابطه با حمله اسرائیل به حوثیها، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، بیانیهای مشترک درباره حمله به اهداف حوثیها منتشر کردند.
در این بیانیه آمده است: «هر کس به اسرائیل حمله کند، خونش به گردن خودش است. حمله حوثیها با یک ضربه تلافی نمیشود، بلکه آنها چندیدن ضربه دریافت خواهند کرد.»
نتانیاهو و کاتز تاکید کردند: «ما تصمیم میگیریم که چه زمانی، چگونه و به چه اهدافی پاسخ دهیم. این تصمیمگیری متعلق به ماست و این موضوع شامل حامی اصلی حوثیها، یعنی جمهوری اسلامی نیز میشود.»
این بیانیه تاکید کرد که بدون تایید و حمایت مستمر تهران، حوثیها نمیتوانستند «حمله موشکی جنایتکارانه» خود را علیه اسرائیل اجرا کنند.
آنها در این بیانیه خطاب به جمهوری اسلامی گفتند: «شما نیز مانند حوثیها، بهای کامل این حملات را خواهید پرداخت.»
یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، پس از حمله این کشور علیه حوثیها گفت: «این حمله پیامی هشدار آمیز برای سر اختاپوس ایرانی بود.»
حوثیها یکشنبه چهاردهم اردیبهشت به فرودگاه بن گوریون در تلآویو حمله موشکی کردند.
اسرائیل در پاسخ، شامگاه دوشنبه نیز با ۲۰ جت جنگنده بیش از ۵۰ بمب روی مواضع حوثیها در بندر حدیده و کارخانه بتن باجل پرتاب کرد.
هواپیماهای اسرائیل عصر سهشنبه شانزدهم اردیبهشت نیزبرای دومین بار طی کمتر از ۲۴ ساعت، زیرساختهای نظامی حوثیها را در صنعا، از جمله فرودگاه اصلی، کارخانه سیمان و نیروگاههای برق، هدف قرار دادند.
در همین حال مقام حوثیها، بیانیه ترامپ را بیانگر شکست نتانیاهو و قطع حمایت آمریکا از اسرائیل دانست
محمد علی الحوثی، رییس کمیته عالی انقلابی حوثیها، در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد این گروه توقف «تجاوز» آمریکا علیه یمن را در عمل ارزیابی خواهد کرد.
او همچنین گفت این گروه به حمایت از غزه برای پایان دادن به جنگ ادامه خواهد داد.
این مقام حوثیها گفت آتشبس با آمریکا، شامل توقف حملات این گروه به اسرائیل نمیشود.
الحوثی همچنین بیانیه ترامپ را نشاندهنده قطع حمایت آمریکا از اسرائیل و «شکست» نتانیاهو خواند.
در سویی دیگر اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، حملات هوایی اسرائیل به مواضع حوثیها از جمله فرودگاه بینالمللی صنعا، نیروگاه تولید برق و کارخانه سیمان، را به شدت محکوم کرد.
بقائی گفت حمایت آمریکا، بریتانیا و برخی دیگر از کشورهای اروپایی از اسرائیل «عامل عمده تداوم قانونشکنی و جنایات» آن در غزه و «تجاوزات مکرر» علیه لبنان و سوریه و یمن است.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی افزود: «آمریکا و دیگر کشورهای حامی این رژیم بدون تردید شریک و همدست آن در جنایات ارتکابی علیه مردم مسلمان منطقه هستند.»
او همچنین خواستار «خواستار تحرک جدی جهان اسلام» علیه حملات اسرائیل شد.
به گزارش سی. ان. ان هم یک مقام دفاعی به شبکه «سی. ان. ان» تاکید کرد که ارتش آمریکا در شامگاه دوشنبه گذشته دستور کاهش حملات علیه حوثیها را دریافت کرده است.
طبق گزارش «سی ان ان» به نقل از این منبع اعلام شد که تفاهم میان ایالات متحده و حوثیها برای عدم حمله به یکدیگر، به منظور تقویت روند مذاکرات برای دستیابی به توافق هستهای با ایران حاصل شده است.
این در حالی است که تاریخ دقیق دور چهارم مذاکرات برای توافق هستهای ایران بین ایالات متحده و ایران همچنان نامشخص است.
تحلیلگران معتقدند که این آتشبس میتواند زمینهساز پیشرفت در مذاکرات هستهای بین ایالات متحده و ایران باشد. علی هاشم، خبرنگار الجزیره، اشاره کرد که عمان نقش مهمی در میانجیگری بین ایالات متحده و ایران ایفا کرده و ممکن است ایران در ترغیب حوثیها به کاهش تنشها نقش داشته باشد .
در مجموع، این آتشبس میتواند گامی مهم در جهت کاهش تنشها در منطقه و پیشبرد مذاکرات دیپلماتیک باشد، هرچند که ادامه حملات حوثیها به اسرائیل نشاندهنده پیچیدگیهای موجود در این فرآیند است.