دو وزارتخانه خارجه و خزانهداری در دولت دونالد ترامپ اعمال دور جدیدی از تحریمها علیه افراد حقیقی و حقوقی دخیل در خرید و فروش نفت ایران را اعلام کردند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه ۳۰ اسفند در بیانیهای خبر داد که این وزارتخانه یک پایانهٔ نفتی در چین را به دلیل «خرید و انبار کردن نفت ایران از یک نفتکش تحریمشده» در فهرست تحریمهای خود قرار داده است.
وزارت خزانهداری آمریکا نیز ۳۰ اسفند در بیانیهای اعلام کرد یک پالایشگاه نفتی موسوم به «تیپات» و مدیرعامل آن را به دلیل خرید و پالایش صدها میلیون دلار نفت خام ایران تحریم کرده است.
تیپات (Teapot Refinery) به پالایشگاههای کوچک و مستقل نفت خام در چین گفته میشود که معمولا ظرفیت تولید کمتری نسبت به پالایشگاههای بزرگ دولتی دارند و در گذشته عمدتا بر تامین نیازهای محلی متمرکز بودند.
بنا بر اعلام وزارت خزانهداری ایالات متحده، شرکت لوکینگ پتروشیمی، یک پالایشگاه مستقل در استان شاندونگ چین، میلیونها بشکه نفت ایران را به ارزش تقریبی ۵۰۰ میلیون دلار خریداری کرده است.
وانگ شوئهچینگ، شهروند چین و مدیرعامل و نماینده حقوقی این شرکت، نیز در فهرست تحریمهای جدید واشینگتن قرار گرفته است.
نفت خریداریشده از سوی این پالایشگاه چینی شامل محمولههایی از کشتیهای وابسته به حوثیهای یمن و وزارت دفاع جمهوری اسلامی بوده است.
در این دور از تحریمها، ۱۹ نهاد و کشتی نیز که مسئول حمل میلیونها بشکه نفت ایران هستند، هدف قرار گرفتهاند.
پالایشگاههای کوچک و خصوصی در چین در حال حاضر خریدار بخش اعظم نفت ایران هستند.
خبرگزاری رویترز این تحریمها را که روز پنجشنبه اعلام شد چهارمین دور از تحریمهایی توصیف کرد که از زمان اعلام آغاز دوباره «سیاست فشار حداکثری» توسط دولت تازه آمریکا وضع شده است.
خبرگزاری بلومبرگ دو هفته پیش در گزارشی نوشته بود که جریان نفت از ایران به چین در پی «افزایش هزینهها و ریسک» معامله با تهران فروکش کرده است.
بلومبرگ به نقل از «مدیران» همین پالایشگاههای خصوصی چینی نوشته بود که در هفتههای گذشته بارگیری نفت از طرف فروشنده «دچار اختلال شده است».
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، در همین رابطه گفت: «خرید نفت ایران توسط پالایشگاههای تیپات، اصلیترین شریان اقتصادی رژیم ایران، بزرگترین حامی دولتی تروریسم در جهان است.»
او افزود: «ایالات متحده متعهد است جریانهای درآمدی را که به تهران امکان ادامه تامین مالی تروریسم و توسعه برنامه هستهایاش را میدهد، قطع کند.»
وزارت خزانهداری آمریکا تاکید کرد نفت خام ایران از طریق «ناوگان در سایه» که از روشهای فریبدهنده کشتیرانی مانند تغییر اطلاعات سیستم شناسایی خودکار استفاده میکند، به پالایشگاههای تیپات ارسال میشود.
انتظار میرود که اعلام تحریمهای جدید بار دیگر به قدرت حکومت ایران برای رسیدن به درآمد حاصل از فروش نفت لطمه بزند.
وزارتهای خارجه و خزانهداری ایالات متحده اوایل اسفندماه هم تحریمهایی علیه شماری از افراد، شرکتها و نفتکشهای مرتبط با حمل و نقل و فروش فرآوردههای نفتی ایران وضع کرده بودند.
نفت یکی از منابع اصلی درآمد ایران است و هدف از مانع ایجاد کردن سر راه صادرات نفت ایران جلوگیری از تأمین مالی برنامههای هستهای و موشکی جمهوری اسلامی است.
تحریمهای جدید، طبق فرمان اجرایی ۱۳۹۰۲ علیه بخشهای نفت و پتروشیمی ایران اعمال شده است.
ترامپ از زمان بازگشت خود به کاخ سفید، سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی را که در دوره نخست ریاست جمهوری خود نیز در پیش گرفته بود، ادامه میدهد.