اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی دوشنبه پانزدهم بهمن در کنفرانس خبری هفتگی خود در پاسخ به سوالی در ارتباط با اخبار منتشرشده از سوی برخی از رسانههای منطقه مبنی بر اینکه ایران به وسیله چمدان برای حزبالله لبنان پول ارسال میکند، گفت: «اینها خبرسازیهای شرورانهای است که از سوی اسرائیل برای جلوگیری از بازسازی لبنان انجام میشود.»
روزنامه «والاستریت ژورنال» اخیرا به نقل از منابع آمریکایی گزارش داد که اسرائیل به کمیته نظارت بر آتشبس در لبنان اطلاع داده است که دیپلماتهای ایرانی و عوامل دیگر، دهها میلیون دلار پول نقد به حزبالله لبنان منتقل کردهاند.
به گزارش وال استریت ژورنال، مقامات اسرائیلی در شکایت به کمیته تحت رهبری آمریکا که بر آتشبس در لبنان نظارت دارد گفتهاند که ایران از طریق فرودگاه بینالمللی بیروت، چمدانهایی پر از مقادیر هنگفتی دلار آمریکا برای گروه تروریستی حزبالله ارسال میکند.
اسرائیل همچنین میگوید که اتباع ترکیه در عملیات انتقال پول از استانبول به بیروت نقش دارند. این شکایات به دولت لبنان منتقل شده، اما مقامات لبنانی هنوز پاسخی به آنها ندادهاند.
یک مقام امنیتی لبنان در مصاحبهای با وال استریت ژورنال تأکید کرد که فرودگاه بیروت تحت کنترل شدید نظامی قرار دارد و هرگونه اقدام برای قاچاق توسط حزبالله بهدقت زیر نظر گرفته میشود. با این حال، این مقام لبنانی افزود که قاچاق پول نقد در مقیاس وسیع از طریق فرودگاه دشوار است، اما ممکن است اشیای قیمتی مانند جواهرات و الماس بدون شناسایی منتقل شوند.
بر اساس گزارشهای اطلاعاتی، جمهوری اسلامی از طریق هواپیماهای مسافربری، مبالغ هنگفتی را برای تأمین مالی حزبالله به لبنان ارسال میکند. اسرائیل هشدار داده است که در صورت تداوم این اقدامات، ممکن است فرودگاه بیروت را هدف حملات هوایی قرار دهد.
مقامات لبنانی در ۲ ژانویه برابر با ۱۳ دی، پس از انتشار گزارشهایی از رسانههای سعودی مبنی بر اینکه یک هواپیمای متعلق به شرکت ماهان که در فرودگاه بیروت فرود آمده بود، حامل کمکهای مالی برای حزبالله است، مسافران این پرواز را مورد بازرسی قرار دادند.
به نقل از وزارت امور خارجه لبنان، یک دیپلمات ایرانی در داخل هواپیما از بازرسی امتناع کرد و با دو چمدان که جمهوری اسلامی مدعی شد حاوی «اسناد و مدارک و اسکناسهایی به منظور پرداخت هزینههای عملیاتی مختص سفارت» بوده است، وارد لبنان شد.
به گفته منابع و مقامات امنیتی لبنان، حزب الله پس از متحمل شدن تلفات سنگین و ویرانیهای قابل توجه در مناطق جنوبی لبنان و بیروت، به شدت به منابع مالی برای بازیابی خود نیاز دارد.
حزبالله علاوه بر فعالیتهای نظامی، بهعنوان یک سازمان سیاسی و اجتماعی نیز فعالیت میکند و از منابع مالی خود برای جذب نیرو، حمایت از خانوادههای اعضای مجروح، جبران خسارات مالی و تأمین هزینههای اجتماعی استفاده میکند. اسرائیل با هدف تضعیف توان جنگی حزبالله و کند کردن روند بازسازی آن، منابع مالی این گروه را هدف قرار داده است و در یک سال گذشته، شماری از شخصیتهای کلیدی حزبالله و ایران را که مسئول تأمین مالی شبهنظامیان لبنانی بودند، کشته است.
بقایی در مورد تحولات اخیر در سوریه و انتخاب الجولانی به عنوان رئیسجمهور موقت و آینده روابط ایران و سوریه گفت: «هر دولت و حکومتی که مورد حمایت مردم سوریه باشد، مورد حمایت ماست. بر ضرورت کمک همه طرفها برای حفظ امنیت و تثبیت اوضاع در سوریه تاکید کردیم.»
این در حالیست که علی خامنهای بارها وعده آزاد سازی سوریه از دست حاکمان فعلی آن را داده.
سخنگویوزارت خارجه جمهوری اسلامی افزود: «تحولات را با دقت رصد میکنیم و امیدواریم این دوره انتقالی به حکومت فراگیر منجر شود که نماینده همه اقشار در سوریه باشد. از هر فرصتی برای بیان دیدگاههای خود از طریق طرفها و کشورهایی که رابطه خوبی با آنها داریم و در مورد سوریه فعال هستند، استفاده میکنیم.»
بقائی همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه قطر و عراق در حال وساطت بین ایران و سوریه جهت برقراری روابط هستند؟ گفت: برقراری رابطه تابع مجموعه ملاحظاتی است و نیازمند پیش زمینههایی است و ما با رصد دقیق تحولات در ارتباط با آن تصمیمگیری میکنیم .
وی ادامه داد: اینکه کشورهای دوست ما بخواهند تحرکات مثبتی داشته باشند و تبادل پیام کنند امر نامتعارفی نیست و ما از همه امکانات و ظرفیتها برای اطمینان از اینکه تصمیم نهایی در این مورد تصمیم سنجیدهای خواهد بود، استفاده میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با وضعیت سفارت سوریه در تهران گفت: در رابطه با بازگشایی سفارتخانهها همانطور که پیش از این گفتهایم زمینهها یا پیش زمینههایی لازم است که باید انجام شود و بسترهای لازم هم از لحاظ سیاسی و هم از لحاظ تامین امنیت سفارت ایجاد شود و ما نسبت به آن اطمینان حاصل کرده و بعد در مورد آن تصمیمگیری کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در پاسخ به سوالی در مورد سفر اخیر نتانیاهو به آمریکا و دیدارش با ترامپ گفت: «این سفری است که بین ۲ طرف در جریان است و از مدتها قبل در موردش صحبت میکردند.»
او گفت: «ما سعی میکنیم بر موضوعات و مسائل خودمان متمرکز باشیم و در عین حال در مورد بازتابها و یا آثاری که ممکن است چنین رفت و آمدهایی در رابطه با تحولات منطقه از جمله تحولات فلسطین داشته باشد حتما موضوعات را با دقت رصد خواهیم کرد.»
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه پزشکیان در واکنش به بازداشت مدیر مرکز اسلامی استکهلم هم گفت: «برخی تصمیمگیریها در سوئد ناشی از اعمال نفوذ مخرب طرفهای ثالثی است که خیر و صلاح ایران و سوئد را نمیخواهند.»
همچنین اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در پاسخ به سوالی در خصوص واکنش آمریکا به استفاده از ارزهای دیگر به جای دلار بین کشورهای عضو بریکس، گفت: «هیچ کشوری بهاندازه خود آمریکا به دلار ضربه نزده و آنها از این ارز استفاده ابزاری کردند تا به سایر کشورها ضربه بزنند.»