پزشکیان دوشنبه ۱۵ بهمن در نشست مشترک سران سه قوه جمهوری اسلامی گفت: «وضعیت فعلی معیشت مردم، گرانی و فشاری که در این بخش به مردم میآید، قابل قبول نیست. بخشی از آن دست ماست و بخشی هم دست ما نیست.» او در عین حال وعده داد دولت با هدف «تامین سفره مردم» پیش از نوروز ۱۴۰۴ «اقدامات خوبی» را در دستور کار قرار میدهد.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که مرکز آمار جمهوری اسلامی ۱۰ بهمن از افزایش تا پنج برابری قیمت اقلام خوراکی و ضروری در ایران خبر داد و اعلام کرد ۵۳ قلم مواد غذایی در دیماه ۱۴۰۳ نسبت به زمان مشابه در سال پیش از آن، بهطور میانگین حدود ۳۷ درصد افزایش قیمت داشته است. ولی این آمار خیلی کمتر از گزارشهای میدانی مردم است و جکایت از افزایش بیرویه قیمتها است.
خبرگزاری ایلنا نیز هشتم بهمن هشدار داد قدرت خرید کارگران در ایران در سال ۱۴۰۳ در مقایسه با ۱۰ سال گذشته به یکچهارم کاهش یافته است.
پزشکیان در ادامه اظهارت خود در نشست سران قوای جمهوری اسلامی، به تحریم گسترده انتخابات ریاستجمهوری اخیر از سوی بخش گستردهای از مردم ایران اشاره کرد و ضمن اذعان به نارضایتی عمومی از حکومت، خواستار برخورد «بر اساس عدالت و انصاف» با شهروندان شد.
او گفت: «در انتخابات ۵۰ درصد آمدند و ۵۰ درصد نیامدند؛ آیا کسانی که رای ندادند، مردم نیستند؟ آیا ما خدمتگزار آنها نیستیم؟ … ۹۸درصد مردم [در همهپرسی سال ۱۳۵۸] به این انقلاب رای دادند. حال ما به جای اینکه آنها را جذب کنیم، حرفی یا انگی پیدا میکنیم که آنها را حذف کنیم.»
پزشکیان با تکرار مواضع پیشین مقامهای جمهوری اسلامی، «دشمنان» را به تلاش برای «ایجاد تفرقه و اختلاف بین مردم» و ضربه زدن به کشور متهم کرد و افزود دشمنان میکوشند «سوار بر موج اختلافات و اعتراضات شوند». او همچنین به اوضاع اقلیتهای قومی در ایران پرداخت و گفت: «ما به قومیتها در عرصههای مختلف نگاه یکسان داریم.»
در ماههای اخیر، فعالان و گروههای حقوق بشری بارها نسبت به افزایش موارد نقض گسترده آزادیهای اساسی شهروندان در دولت پزشکیان ابراز نگرانی کردهاند.
محمدباقر قالیباف هم در نشست مشترک همدلی سران و معاونان قوای سه گانه گفت: ما در مجلس حین انجام وظایف قانونی و نظارتی، تذکرات لازم را میدهیم، اما خدا شاهد است که هرگز دنبال مچ گیری نیستیم و هرگز در کمین ننشستهایم که یک ضعف دولت را برجسته کنیم بلکه میخواهیم کمکی کرده و کاری برای مردم انجام دهیم. طبیعتا حرکت دولت و مجلس قوه قضاییه هم منجر به این اتفاق شود.
وی افزود: ما در یک شرایطی هستیم که نمیتوانیم همه کارهای خوب را انجام بدهیم و نمیتوانیم بگوییم یک کاری فوری است و باید فقط آن را انجام دهیم؛ وقت و امکاناتمان اجازه چنین کاری را نمیدهد.
رئیس مجلس اسلامی با تاکید بر اینکه باید اقدامات ملموس باشد، گفت: طبق آمارها تورم از ۴۰ درصد به سمت ۳۰ درصد رفته و نقدینگی کاهش پیدا کرده است؛ من نقدی به این آمارها ندارم، اما اگر از مردم سوال کنید، مردم چنین حسی رو ندارند؛ لذا باید تلاش همه در این جهت باشد که مردم چنین حسی داشته باشند چراکه حتی حس یک موضوع مهمتر از خود موضوع است.
قالیباف اافزود: پرداخت کالابرگ الکترونیک به مردم موضوعی است که در جلسات درباره آن بحث شده و رئیس جمهور و رئیس قوه قضاییه هم بر آن تاکید دارند؛ واقعیت این است که ما در طول چند سال گذشته تورم ۴۰ درصدی داشتیم و حقوق مردم نسبت به تورم رشد پیدا نکرده و به دنبال آن قدرت خرید مردم به شدت پایین آمده است لذا باید قدرت خرید را در ۷ دهک پایین جامعه حفظ کنیم که تنها راه حفظ آن پرداخت کالابرگ الکترونیک برای حداقل ۱۲ و یا ۱۳ قلم کالای خوراکی و جهیزیه آنها است که در اینجا تورم کمر مردم را نشکند.
وی با بیان این که پرداخت کالابرگ الکترونیک جزء موضوعات مهم و فوری ما است، بیان کرد: دولت نیز بر این موضوع اهتمام دارد و آقای وزیر هم گفت که این کار از ماه مبارک رمضان شروع میشود؛ همه باید بسیج شویم.
محسنی اژهای رئیس قوه قضاییه نیز گفت: در اجرای سیاستهای کلی و برنامههای توسعه چند درصد موفق بودهایم؟ باید اذعان کنیم که توفیق زیادی نداشتهایم. باید نسبت به موضوعات کشور در این جلسات از تعارفات بگذریم و باید وحدت نظر داشته باشیم تا به نتیجه برسیم. اکثریت اگر موضوعی را بر مبانی اسلامی و موازین حق گفتند، اقلیت باید تمکین کنند.