سخنگوی دولت: هزینه‌کرد‌های ایران در سوریه در مجموعه‌های حاکمیتی تصویب می‌شود

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت چهاردهم، در نشست امروز، ۲۰ مهرماه، با اشاره به تحولات اخیر سوریه، بیان کرد: ارتش سوریه اراده ای برای مقاومت نداشت. ما به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه احترام گذاشته و برای مردم سوریه آرزوی خیر و بهترین ها داریم. تعیین سرنوشت سوریه را باید مردم این کشور رقم بزنند. ما تحولات این کشور را رصد می کنیم.

مهاجرانی در خصوص تکلیف بدهی‌های سوریه به ایران گفت: در خصوص هزینه‌کرد‌های دولت‌ها در سوریه باید بگویم که این موضوع فراتر از دولت‌هاست و در مجموعه‌های حاکمیتی تصویب می‌شود. همه هزینه‌کرد‌های دولت با برنامه‌ریزی انجام شده است. ما تحولات سوریه را به‌طور جدی رصد می‌کنیم و هزینه‌کرد‌ها در این کشور نیز با نظر مجموعه تصمیمات حاکمیتی بوده است. روابط بین‌الملل ما بر پایه حکمت، مصلحت و عزت است و در خصوص سوریه نیز بر همین مبنا عمل خواهیم کرد.

سخنگوی دولت درباره انتقادات سعید جلیلی نسبت به رویکرد دولت، بیان کرد: این نشانه سعه صدر دولت است. هیچ نیازی به سایه نیست ما آمادگی شنیدن نقد داریم. از نقد استقبال می کنیم. پیشنهاد می کنیم دوستان از سایه خارج شده و به روشنایی بیایند تا با شفافیت گفت و گو کرد. ما نقد منصفانه را می شنویم.

سخنگوی دولت با اشاره به موضوع آلودگی هوا گفت: موضوع آلودگی هوا نیازمند راهکار‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت است. اقدامات کوتاه‌مدت ما شامل زوج و فرد کردن خودرو‌ها و تعطیلی مدارس است. همچنین، راهکار‌های بلندمدت نیز وجود دارد که شامل تغییر ناوگان فرسوده و ایجاد تغییر در سبد انرژی است. دولت تولید سی‌هزار مگاوات برق خورشیدی را در دستور کار خود قرار داده است. آلودگی هوا معضلی جهانی است و ما باید به دنبال راهکار‌هایی برای حل این مشکلات باشیم.

وی درباره کاروان های غیرمجاز ایرانی در سوریه و سرنوشت زائران، بیان کرد: وقتی دولت درباره سفر به برخی مناطق هشدار می دهد، مردم آن را جدی بگیرند. در سه روز گذشته، ۴ هزار نفر با ۱۰ پرواز ماهان به کشور بازگشته اند. تخلیه همه ایرانیان در دستور کار است و تا خروج آخرین ایرانی، کار ادامه می یابد.

مهاجرانی در پاسخ به این پرسش که آیا تاکنون تماسی با طرف پیروز در سوریه برقرار شده است؟ گفت: تمام تماس ها برای تامین منافع ملی را انجام می دهد ولی انحا باید استقرار و ثبات حداقلی بوجود آید. چون باید از دفتر دولت با دفتر دولت دیگر تماس برقرار شود. همه تماس ها برای تامین منافع ملی انجام خواهد شد.

این در حالیست که به نقل از سلامی فرمانده کل سپاه، احمد نادری عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به نشست غیرعلنی نمایندگان با حسین سلامی، فرمانده‌کل سپاه پاسداران، درباره سقوط حکومت بشار اسد اعلام کرد سلامی گفته است که تا لحظه آخر یعنی قبل از سقوط دولت بشار اسد مستشاران نظامی و نیرو‌های ما در سوریه حضور داشتند. اکنون هیچ نیرویی از ایران در سوریه حضور ندارد.

مهاجرانی سخنگوی دولت در پاسخ به این پرسش که با توجه به مخالفت با فیلترینگ در شورای عالی فضای مجازی، آیا رئیس جمهور اختیار رفع فیلتر را دارد؟ تصریح کرد: دولت، دولت وفاق است. رئیس جمهور اختیارات زیادی دارد و رئیس بسیاری از شوراهای عالی خود رئیس جمهور است ولی دولت به دنبال اجماع است نه دستور. این اقدام از اختیارات رئیس جمهور است اما دولت دنبال اجماع حداکثری است.

وی در مورد قانون عفاف و حجاب، نیز گفت: در این زمینه دولت ملاحظاتی دارد و در حال گفتگو و مذاکرات هستیم تا بتوانیم به نتیجه برسیم.
این در حالیست که زنان ایران سالهاست که بابت پوشش اختیاری در حال مبارزه با رژیم هستند.

سخنگوی دولت با اشاره به موضوع آلودگی هوا گفت: موضوع آلودگی هوا نیازمند راهکار‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت است. اقدامات کوتاه‌مدت ما شامل زوج و فرد کردن خودرو‌ها و تعطیلی مدارس است. همچنین، راهکار‌های بلندمدت نیز وجود دارد که شامل تغییر ناوگان فرسوده و ایجاد تغییر در سبد انرژی است. دولت تولید سی‌هزار مگاوات برق خورشیدی را در دستور کار خود قرار داده است. آلودگی هوا معضلی جهانی است و ما باید به دنبال راهکار‌هایی برای حل این مشکلات باشیم.

صحبت‌های سخنگوی دولت در باره آلودگی هوا در حالیست که مدارس در چندین شهر ایران به دلیل آلودگی شدید هوا تعطیل و غیرحضوری اعلام شدند؛ همزمان خبرهایی درباره دلیل و نحوه از سر گرفته شدن مازوت‌سوزی در سه نیروگاه منتشر شده است.

مقام‌های محلی در استان‌های مختلف ایران اعلام کردند که مدارس ده‌ها شهر در روز سه‌شنبه ۲۰ آذر غیرحضوری برگزار می‌شوند.

در استان خوزستان مدارس ۱۷ شهر تعطیل اعلام شده‌اند. در روزهای اخیر کیفیت هوا در برخی شهرهای این استان در «وضعیت قرمز» قرار داشته و روز دوشنبه هم مدارس ۱۹ شهر خوزستان تعطیل بودند.
در استان اصفهان نیز مدارس در ۱۲ شهر برای روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه غیرحضوری اعلام شده‌اند.
در استان آذربایجان شرقی هم مدارس تبریز و همچنین مدارس مناطق شهری در چهار شهر دیگر برای روز سه‌شنبه تعطیل اعلام شده‌اند.
در سایر استان‌ها نیز برخی شهرها از جمله قزوین، اراک، ارومیه، آبیک و البرز نیز تمامی مدارس یا برخی مقاطع تعطیل اعلام شده‌اند.

کیفیت هوا در تهران روز دوشنبه در «وضعیت قرمز» قرار داشت و به نوشته رسانه‌ها، به رغم انتظار کشیدن خانواده‌ها تا غروب خبری درباره حضوری یا غیرحضوری بودن مدارس در روز بعد اعلام نشد.
سرانجام شامگاه دوشنبه تلویزیون جمهوری اسلامی به نقل از استانداری تهران خبر داد که کارگروه اضطرار آلودگی هوا تشکیل نشد و از این رو، مدارس پایتخت در روز سه‌شنبه حضوری برگزار می‌شوند. در روزهای پیش نیز شماری از شهروندان از دیر اعلام شدن تعطیلی یا عدم تعطیلی مدارس انتقاد کرده‌اند.

تشدید آلودگی هوا در شهرهای مختلف ایران در حالی روی می‌دهد که موضوع از سرگیری مازوت‌سوزی در برخی نیروگاه‌ها خبرساز شده است.

ماه گذشته دولت مسعود پزشکیان اعلام کرد که به دستور رئیس جمهور و برای «رعایت سلامت مردم»، مازوت‌سوزی در سه نیروگاه اراک (شازند)، کرج و اصفهان متوقف می‌شود.

اما چند روز پیش صدیقه ترابی، از مقام‌های سازمان حفاظت محیط زیست ایران، خبرها درباره از سر گرفته شدن مازوت‌سوزی در این سه نیروگاه را تایید کرد و گفت این سازمان به دنبال شکایت از «وزارتخانه‌های متخلف» است.

با این حال به گفته زینب رحیمی، خبرنگار محیط زیست، اقدام دو وزارت نفت و نیرو برای از سرگیری مازوت‌سوزی با مصوبه شورای عالی امنیت ملی انجام شده است.

در سال‌های اخیر دلیل روی آوردن به مازوت‌سوزی برای تامین سوخت نیروگاه‌ها «کمبود گاز» اعلام می‌شد اما بر اساس گزارش اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس، در حال حاضر نه تنها گاز و گازوئیل بلکه خود مازوت نیز با کمبود روبه‌رو است.